Volvo Kullanıcıları Hava Yastıklarına Dikkat!

0
1015
volvo s60 hava yastığı

Hepimizin bildiği gibi Volvo, son derece güvenli olan otomobilleri ile ünlü. Yıllardır güvenlik söz konusu olduğunda tarihi bir itibara sahip olan Volvo, sıfır ölüm hedefine adım adım ilerlerken küçük bir engele takıldı. Bir sürücünün patlayan bir hava yastığı (airbag) sebebi ile öldüğünün iddia edilmesinden sonra, 460 binden fazla Volvo modeli geri çağırılıyor. Bu geri çağırma ilk olarak 260 bin adetlik ABD eyaletlerinde başladı. Geri çağırma kapsamında; Volvo S60 ve S80 modellerinin hava yastıkları tekrar kontrol edilecek. Volvo s60 hava yastığı. Araba hava yastığı

volvo s60 hava yastığı

Dikkat, Hava Yastıkları Zamanla Bozulabiliyor!

İki eski Volvo modeli, üretildiği dönemde üst düzey güvenlik ödülü kazanmıştı. Bu modellerde kullanılan sürücü hava yastıkları; şişirmek için kullanılan yakıtın yüksek sıcaklıklara ve neme maruz kalması ile zamanla bozulabiliyor.

Associated Press’te yer alan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresinin (NHTSA) açıklamalarına göre; eğer hava yastığı açılırsa sürücü tarafı hava yastığının içindeki bir parça kırılabilir. Ya da yolculara metal parçalar fırlatabilir.

Hangi Modeller Geri Çağırılıyor ? Volvo S60 hava yastığı

Volvo modelleri, sıcak ve nemli ortamlara maruz kalması ile yüksek risk altında olmasından dolayı geri çağırıldı. Bu modeller, 8 Haziran 2000 ve 30 Mart 2009 tarihleri arasında üretilen Volvo S60 sedan ve 15 Mayıs 2000 ve 7 Şubat 2006 tarihleri arasında üretilen Volvo S80 sedan olarak açıklandı.

volvo s60 hava yastığı

Peki hava yastığının hatalı olduğu nasıl anlaşılır ?

Volvo, 29 Kasım 2021’den itibaren araç sahiplerini geri çağırdı. Bunu da posta yolu ile yaptı. Geri çağırımlar, üretici firmalardan ya da NHTSA web sitesi üzerinden kontrol edilebilir.

Sizlerde aracınızın açık bir geri çağırmada dahil olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için NHTSA’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sistem, otomobilinizin servise gitmesini gerektiren açık bir geri çağırma olup olmadığını size söyleyecektir.

Sisteme giriş yaptıysanız Volvo S60 ve S80 modelli aracınızın 17 haneli araç kimlik numarasını (Şase No – VIN) NHTSA’nın web sitesine yazmalısınız. Kimlik numarasını kontrol ettiğinizde eğer bir geri çağırma görünmüyorsa, aracınız için şu anda açık bir geri çağırma yoktur demektir. Otomobil üreticileri sık sık ve birçok eski araç için geri çağırma yaparlar. Bu yüzden de bizler, aracınızın geri çağırmaya dahil olup olmadığını görmek için düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz. Volvo S60 hava yastığı ve Volvo S80 hava yastığı kontrolü.

araba hava yastığı

Hava Yastıkları Neden Önemlidir ?

Araba hava yastığı oldukça önemli, bunu hepimiz biliyoruz. Peki ama neden ? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım. Araba hava yastığı, araç içerisinde bulunan sensörlerin çalışması ile araçta bulunan kişilerin olası ani frenleme ve kaza oluşumunda kafasını veya uzuvlarını sert zeminlere değil, yumuşak olan esnek yüzeyler içerisinde bulunan hava balonlarına çarpmasını sağlar. Bu sayede de hem sürücünün hem de yolcularının can güvenliği koruma altına almış olur.

Son zamanların araçlarda en güvenli olan sistemlerden biri şüphesiz hava yastıklar. Araba hava yastığı, trafik kazalarında ölümleri %65-70 oranında azaltmaktadır. Bunun sebebi ise ani frenleme ve çarpışma esnasında; araç içerisinde bulunan kişiler için çarpmanın oluşturduğu travmatik etki ve bozuklukları önlemesidir.

Bir otomotiv fizikçisinin söylemiş olduğu bir sözden alıntı yapalım: Hızlı gitmek değil hızlı durmak öldürür. Yani mantık olarak düşündüğümüzde de sert bir zemine hızlı bir şekilde çarparak durmak gerçekten öldürücü olur.

Hava yastığı ne zaman devreye girmez ?

Herkesin bildiği gibi 20 km/s hızla ilerleyen bir araç hava yastığı açılma standardına sahip. Ancak her kazada hava yastığı açılmıyor. Hava yastığının devreye girmediği çarpışma türleri aşağıdaki gibidir:

  •  Hafif şiddetli önden çarpışmalar
  • Hafif şiddetli yandan çarpışmalar
  • Arkadan alınan darbeler
  • Aracın devrilmesi
  • Aracın takla atması gibi durumlarda hava yastığı devreye girmez.

güvenlik

HAVA YASTIĞI İÇİN GÜVENLİK İPUÇLARI

  • Sürücü, aracın direksiyonundan en az 25 cm mesafede olmalıdır.
  • Direksiyon tutuşu 9-15 kuralı ile sağlanmalı.
  • Ön koltukta oturan sürücü uygun pozisyonda oturmalı ve koltuk mümkün olduğunca geriye çekilmiş olarak oturmalıdır.
  • Emniyet kemeri her zaman ve doğru bir şekilde takılmış olmalıdır.
  • Koltuk ayarı için direksiyon kafa hizasında değil, göğüs kafesi hizasında olmalıdır.
  • Hava yastıkları, ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşımaktadır. Bu sebeple çocuk koltuklarının arkada konumlanması ve öne dönük olması gerekmektedir.Sıfır km Volvo modellerini ve fiyatlarını görmek için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here