Yağ Filtresi Nedir? Görevleri Nelerdir?

0
1938

Otomobiller günlük hayatımızı kolaylaştıran ve hayatımızda büyük bir öneme sahip ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Otomobillerin bakımları zamanında yapıldığında arıza yapma riski çok daha azdır. Otomobil bakımlarında kullanılan ve iyi bir marka olması gereken parçalardan biri de yağ filtresidir. Yağ filtresi motor içerisinde sürtünmeyi azaltmaya yarayan motor yağını süzerek içerinde biriken çapak ve demir tozlarını hapseder ve zamanla tıkanır. Zamanla tıkanan yağ filtresini her bakımda değiştirmek önerilir. Yağ filtresi ve görevleri hakkında detaylar yazımızın devamında. Yağ Filtresi Nedir?

Yağ Filtresi Nedir? Görevi Nedir?

Otomobil motorlarının çalışmasında metal parçalar iş görür. Birbiri ile koordineli bir şekilde çalışan motor parçaları arasında oluşan sürtünmeyi minimalize etmek için motor yağı kullanılır. Motor içerisindeki sürtünmeyi her ne kadar azaltsa da sıfıra indirmek mümkün değildir. Sürtünme sıfıra indirilebilseydi otomobillerde yağ bakımı gibi bakımları yapmaya gerek kalmazdı veya bir aracın motoru sonsuza kadar çalışabilirdi. Sürtünme her halükarda olduğu için aşınmalar meydana geliyor. Oluşan tozlar ise yağa karışıyor. Motor yağı motor içerisinde döngüsünü tamamlarken yağ filtresinden de geçiyor. Yağ filtresi yağı süzme görevini üstlenen bir parçadır.

Yağ Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

Otomobillerde 2 çeşit yağ filtresi vardır. Atom yağ filtresi dışı demir kaplıdır. Direkt olarak sökülen yere takılır. Arasında bulunan oring sayesinde yağ sızdırmaz. Diğer filtre çeşidi ise kağıt filtredir. Kağıt filtre aracın filtre kütüğü içerisine koyulur. Maliyeti daha düşük olduğu için yeni araçlarda kullanılır.

Kalitesiz Filtre Kullanmayın 

Otomobilinizin yağ filtresini her periyodik bakımda değiştirin. Alacağınız yağ filtresi kaliteli bir markaya veya üretici firmaya ait olsun. Özellikle son zamanlarda periyodik bakım sonrasında motoru bozulan bir çok araç olabiliyor. Yağ filtresini alacağınız parçacı da malzemesinin arkasında duracak bir parçacı olsun. Aksi halde çok fazla uğraşırsınız.

Yağ Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?

Otomobiller çalıştıkça motorun içerisindeki yağ kirlenir. Yağ kirlendikçe yağ filtresi yağı süzer. Yağ filtresi yağı süzdükçe kirlenir ve dolar. Eğer yağ filtresi değiştirilmezse tıkanır. Yağın geçişine izin vermez. Son raddeye gelince ise yağ geçemez ve motor yatak sarar.

yağ filtresi nedir

Motor Yağ Bakımı Nasıl yapılır?

Otomotiv dünyasının nabzını tutan bir misyonla arabam.com olarak avantajlı fiyatlarla ikinci el oto / sıfır kilometre araba sunmak kadar güvenli sürüş konusunu da önemsiyoruz. Bu amaçla pek çok sürücünün bir biçimde yaşadığı ya da yaşayacağı motor sorunlarından biri olan ve güvenli sürüş, araç motor kalitesi, ikinci el oto satış değeri gibi konulara direk olarak etki eden motor yağı konusunu masaya yatırdık. “Motor yağı nedir”, “motor yağı nasıl değiştirilir”, “motor yağı biterse ne olur”, “motor yağı biter mi” gibi sorulara işin uzmanlarına danışarak yanıt aradık.

Motor Yağı Nedir?

Motor, birden çok aksamın bir biri ile senkron şekilde çalışması ile verimli bir sürüş sunar. Tüm parçaların sorunsuz çalışması için özellikle sürtünme konusunda kolaylaştırıcı bir malzemeye ihtiyaç duyulur. Motorun parçaları arasında kaygan bir tabaka oluşturan motor yağı, sürtünme sırasında aşınmayı önler. Daha rahat bir çalışma prensibi sunar.

Motor Yağının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araç arıza gösterge panelinde motor yağının bittiği, azaldığı ya da motor yağında sorun olduğuna dair uyarı işareti yanar. Bu işaret, ağzından sıvı damlayan bir sürahi görünümlü ikon şeklindedir. Ayrıca motor yağında sorun varsa zamanla motordan sürtünme sesi gelir.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Kendi başına motor yağı değiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Motor yağları arasından aracınıza uygun olanı seçip, aşağıdaki adımları izleyerek motor yağı değişimini yapabilirsiniz. Arabayı düz bir zemin üzerine getirin. Motoru durdurun, el frenini çekin ve 15 dakika bekleyin. Kriko ve kriko standı ile aracı kaldırın. Motor yağı kapağını açın. Yağ tahliye tabası bulun ve plastik bir kabı altına yerleştirip yağı boşaltın. Yağ tahliye tıpasını vidalayıp sıkıştırın. Temiz yağı doldurun. Motor yağı kontrolünü yapın.

Motor Yağı Değişimi İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Huni,

Plastik eldiven,

Temizlik için bez,

Motor yağı,

Yağ filtresi anahtarı,

Araç krikosu ekipmanı,

Plastik kap

yağ filtresi nedir

Motor Yağı Ne Zaman Değişmeli?

Aracınızın yaptığı her 10 kilometrede bir motor yağını değiştirmeniz önerilir. Elbette bu rakam, araca, motora, aracın yaşına göre değişir.

Motor Yağı Değişmezse Ne Olur?

Motor yağı metal parçaların birbirine zarar vermeden, aşınmadan çalışmasına yardım eder. Ayrıca metale yapılan baskının ona zarar vermesine engel olur. Eğer motor yağını vakti gelince değiştirmezseniz motorun aldığı baskı sonucu yıpranmasına neden olabilirsiniz. Bu da motorun ömrünü kısaltır, aracın performansını düşürür ve ikinci el oto piyasasındaki değerini azaltır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here