Yağ Soğutucu Arızası Nedir?

1
7371

Yağ Soğutucu Nedir? Ne İşe Yarar?

Yağ soğutucusu, motor soğutma sisteminin önüne yerleştirilmiş küçük bir radyatördür. Bazı araçlarda yağ soğutucu, su soğutma radyatörünün altına yerleştirilmiştir. Görevi, içinden geçen aşırı sıcak yağı soğutmaktır. Motordaki hareketli parçalardan geçen yağ, bu parçaların sıcaklığını absorbe eder. Yağ aşırı ısınır ve yağ pompası vasıtasıyla yağ soğutucusuna ulaşır. Hava veya motor soğutma sıvısı kullanarak, yağ normal sıcaklığına döner. Motor çalıştığı sürece döngü devam edecektir. Bu şekilde yağın ve motorun ömrü uzatılabilir. Tek dezavantajı, yağ değişimi sırasında soğutucuyu ve kanalları doldurmak için daha fazla yağ gerekmesidir.

Motor Yağ Soğutucu

Yağ Sızıntısı

Yağ soğutma sisteminin elemanlarından biri de yağ soğutucu adaptörüdür. Adaptör yağ borusunu soğutucuya bağlar ve diğer adaptör “soğutulmuş” yağı yağ karterine geri gönderir. Adaptörün içinde contalar veya kauçuk O-ringler vardır. Arızalı bir adaptör, yağ sızıntısına neden olabilir. Aracın zemini yağ sızıntılarına karşı kontrol edilmelidir. Bir yağ sızıntısı bulursanız, bunu en kısa sürede gerekli servise göstermelisiniz. Bu nedenle sızıntının kaynağını belirleyerek kaçağı hızlı bir şekilde onarmış olursunuz. Yağ sızdığında motor yağlama kabiliyetini ve yağ basıncısını kaybeder. Sürtünme nedeniyle bu, motor sıcaklığının artmasına ve parçaların aşınmasına neden olabilir.

Yağ Soğutucusundan Su Kaçağı

Bazı yağ soğutucuları, yağı soğutmak için motor soğutma sıvısını kullanır. Soğutucu su, boru veya kanal içinden akar , ancak yağ ile temas etmez. Yağ soğutucunun arızalanması antifriz sızıntısına neden olabilir. Mümkün olan en kısa sürede tamir edilmezse, yağ kaybı motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Sızıntı küçükse, aracın altında antifriz birikimi olabilir. Sızıntı şiddetliyse, egzoz başlığından buhar görebilirsiniz. Bu durumda, profesyonel bir serviise başvurmak önemlidir.

Yağ Soğutucu Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yağın Motor Suyuna Karışması

Yağ soğutucu adaptörü arızalanırsa, motor soğutma suyunda yağ görebilirsiniz. Bunun nedeni, motor çalışırken, yağ basıncının soğutma sistemi basıncından daha yüksek olmasıdır. Yağ, soğutma sistemine zorlanır. Bu durum yetersiz yağa ve diğer sorunlara neden olabilir ve motorunuza ciddi hasar verebilir.

Motor Soğutma Suyunun Yağa Karışması

Motor soğutma sıvısı motor yağı ile karıştırıldığında, bunu genellikle silindir kapağı contasına bağlarız. Yaygın olmamakla birlikte, arızalı bir yağ soğutucusu, motor soğutucusunun yağa karışmasına neden olabilir. Oluşan bir arıza, soğutucu sıvıyı yağ karterine zorlar. Bu, krank milinin zorlanmasına ve motora ciddi şekilde zarar vermesine neden olabilir. Bu belirtilerle karşılaşırsanız, soğutma sistemini temizlemek gerekir. Yağ soğutucu adaptörü arızalıysa, değiştirilmesi gerekir. Yağ soğutucusunun ayrı olarak temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.

Yağ Soğutucu Arıza Belirtileri Nelerdir?

  • Motor kontrol arıza lambası yanar.
  • Yağ basınç göstergesi yanar.
  • Motor performansında düşüklük yaşanır.
  • Motor harareti dengesizleşir.
  • Motorda titreme, tekleme ve stop etme problemleri görülebilir.
  • Motor aşırı gürültülü çalışmaya başlayacaktır.
  • Egzozdan duman çıkabilir.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here