Yağmur Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

0
5081

Geçmişte, otomobil üreticileri silecekleri ortadan kaldırmaya veya hızlarını otomatik olarak kontrol etmeye çalıştılar. Yağmur sensörü de bu sıkıntıdan dolayı ortaya çıktı. Öncesinde ön cama çarpan yağmur damlalarının neden olduğu titreşimleri tespit etmek böylece damlaların oluşmasına izin vermeyen özel kaplamalar uygulamak çalışmalardan biriydi. Hatta ön camı damlacıkları kırmak için ultrasonik olarak titreştirmek ve böylece tamamen silme işleminden kurtulmak da planlar arasındaydı. Ancak bu sistemler asla üretime geçmediler ya da memnun olduklarından daha fazla sürücüyü rahatsız ettikleri için hızlıca baltalandılar.

Yağmur Sensörü Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Yağmur sensörü, yağmurla etkinleştirilen bir cihazdır. Yağmur sensörü için iki ana uygulama vardır. İlki, yağmur yağması durumunda sistemin kapanmasına neden olan otomatik sulama sistemine bağlı bir su koruma cihazıdır. İkincisi, bir otomobilin içini yağmurdan korumak ve ön cam sileceklerinin otomatik modunu desteklemek için kullanılan bir cihazdır.

1958’de General Motors’un Cadillac Motorlu Otomobil Bölümü, yağmur durumunda harekete geçecek çeşitli uygulamalar denedi. Bunlar çeşitli elektrikli motorların dönüştürülebilir tavanını kapatmak açık pencereleri yükseltmek için tetikleyen suya duyarlı bir anahtar yapmaktı.

General Motors’un Cabrio üstler için otomatik yağmur sensörü 1950’lerde Chevrolet Bel Air gibi araçlar için bayi tarafından takılan bir seçenek olarak mevcuttu.

1996 Model Yılı için Cadillac, bir kez daha otomatik yağmur sensörlü otomobillerle donatılmıştı. Bu kez ön cam sileceklerini otomatik olarak tetiklemek ve hızlarını gerektiği gibi koşullara göre ayarlamak amacı için kullanılmıştı.

Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?

Sensör, kızılötesi ışığı 45 derecelik bir açıyla ön cama yansıtır. Cam kuru ise, bu ışığın çoğu ön camın ön tarafından sensöre geri yansıtılır. Cam üzerinde su damlacıkları varsa, ışığı farklı yönlere yansıtırlar. Yani cam ne kadar ıslak olursa, sensör o kadar az ışık alır.

Sensördeki elektronik yazılım, sensöre yansıyan ışık miktarı önceden belirlenmiş bir seviyeye düştüğünde silecekleri açar. Yazılım, sileceklerin hızını, silme bezleri arasında nemin ne kadar hızlı biriktiğine bağlı olarak ayarlar. Silecekleri herhangi bir hızda çalıştırabilir. Sistem, hızı, nem birikme hızıyla eşleşecek şekilde ayarlar.

Nerede Bulunur?

yağmur sensörüArabanızın kabinine dışarıdan bakıyorsanız, sensörün dikiz aynasının arkasına yerleştirildiğini görmeniz mümkündür. Çünkü dışarıya bakan bir lens veya film şeridi görünecektir.Bazı otomobillerde biri veya diğeri veya her ikisi birden olabilir. Yağmur sensörü de tipik olarak ışık sensörünün yanındadır.

Neden Kullanılır?

Ön camınızda bulunan bu sensör, sizinle birlikte diğer sürücülerin de güvende kalmasına yardımcı olur. Dikkatiniz yoğunlaşmışken bazı kişiler için ön cam sileceklerini açmak bile bir çaba olabilir. Dikkatiniz dağılmışsa önünüzdeki yola dikkat etmek zor olabilir. Bir yağmur sensörü ile, ön cam sileceklerinizi açma veya kapatma konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü görev sizin için halledilir. Yağmur algılayan otomatik sileceklere sahip olmak sizin için bir fayda sağlar, yoldaki görüşünüzü iyileştirir ve açık bir ön camınızın olduğundan emin olur.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here