Yağmurlu Havada Güvenli Sürüş İçin Bazı İpuçları

2
1964

Yaz sıcakları etkisini devam ettirirken yaklaşmakta olan sonbahar ve Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen yağışlar sonucu oluşan sel, bizleri, siz okurlarımız için yağmurlu havada güvenli sürüş için bir kılavuz oluşturma düşüncesine itti.

Yağmurun sesi ve serin rüzgarlar onu keyifli hale getirirken sürücüler için çeşitli sakıncalar var. Kötü yollar ve zayıf altyapıyla birleşen şiddetli sağanak yağışlar, otomobil sürmeyi önemli ölçüde zorlaştırıyor. Bu zorlu koşullarda nasıl araba kullanmalısınız? Ne yapmalısın? Ve yolda nasıl daha güvenli olabilirsiniz? İşte yoğun yağışta yapmanız gerekenler.

1. Onları yormayın

Yağmurlu Havada Güvenli Sürüş Lastiklerinizin iyi durumda olduğundan emin olun.

Türkiye yollarında ‘kel’ veya eskimiş lastiklerde çalışan arabaları görmek alışılmadık bir manzara değildir. Söylemeye gerek yok, bu tür lastiklerle sürüş pek çok nedenden dolayı tavsiye edilmez. Aşınmış lastikler, yağmurla ıslanan yol gibi kaygan yüzeylerde çok az tutuş sağlar. Lastik dişleri (oluklar) suyu dağıtmak ve kauçuğun yolla temasına izin vermek için tasarlanmıştır. Ancak olukları olmayan bir lastik suyu dağıtamaz ve aracınız kayar. Diş derinliğinin minimum seviyenin üzerinde olduğundan emin olun. Kaba bir kılavuz olarak, diş derinliği (lastik yüzeyinden oluk tabanına olan mesafe) en az 2 mm derinliğinde olmalıdır. Çoğu lastiğin diş aşınma göstergeleri olacaktır. Lastik yüzeyi bu belirleyici ile aynı seviyeye geldiğinde, yeni bir lastik takımı edinme zamanı.

Aşınmış lastiklerin yapmaya yatkın olduğu başka bir şey de patlamadır. Bu nedenle, diş derinliğinin minimumun üzerinde olduğundan ve çatlak veya aşırı aşınma belirtisi olmadığından emin olun.

2. Fren

Aşınmış veya su dolu frenler önemli bir tehlikedir.

Yağmurlu havada güvenli sürüş için en önemli sistemlerden biri ise frenlerdir. Islak yollarda durma mesafeleri çok daha uzundur, bu nedenle frenlerinizin en iyi şekilde olmasını sağlamak büyük bir önem taşır. Şiddetli yağmurlarda veya büyük su birikintilerinden geçtikten hemen sonra araç kullanırken, aralıklı olarak hafifçe vurarak frenleri kuruttuğunuzdan emin olun. Günümüzde yeni otomobiller, ıslak koşullarda frenlemeyi çok daha kolay hale getiren ve yağmurda daha güvenli olmanızı sağlayan ABS ile geliyor.

3. Mesafe senin dostun

Yağmurlu Havada Güvenli Sürüş

Öndeki araçla aranızdaki mesafeyi korumak olası bir kazayı önlemeye yardımcı olabilir.

Yağmurlu havalarda araç kullanırken öndeki araçtan biraz fazladan boşluk bırakmak ve hızı düşürmek çok faydalı olabilir. Zayıf görüş koşullarında tepki vermeniz için size daha fazla zaman verir ve bu bazen yaşamla ölüm arasındaki farktır.

4. Temiz silme

Sileceklerin bakımı ve yeterli cam yıkama sıvısı bulunduğundan emin olmak hayati önem taşır.

Şiddetli yağmurlarda araba sürerken istediğiniz şey, sileceklerinizi çalıştırdığınızda temiz, iz bırakmayan bir ön camdır. Çizgiler,  görüşünüzü engelleyebilir ve ayrıca dikkat dağıtıcı far kırılmalarına neden olabilir. Bu nedenle, bıçaklarınızın temizlendiğinden emin olun. Ayrıca, önünüzden geçen araçlardan gelen çamur sıçramalarını temizlemek için cam yıkama sıvısı ekleyin.

5. Görün ve görünün

Yağmurlu Havada Güvenli Sürüş

Şiddetli bir sağanak olduğunda ve görüş mesafesinin zayıf olduğu durumlarda, çoğu sürücü, diğerlerini dörtlü flaşörleri kullanırken görebilir. İlk bakışta, birinin görünürlüğünü iyileştirmek iyi bir fikir gibi görünüyor. Bununla birlikte, dörtlü flaşörler yalnızca bir araba tehlikeli veya savunmasız bir noktada hareketsiz haldeyken kullanılmalıdır. Bu ışıkları yağmurlarda kullanarak, yavaş hareket eden bir araba durmuş bir araba ile karıştırılabilir. Bu nedenle, şiddetli sağanak yağış durumunda, farlarınızı ve eğer arabanızda varsa sis farlarınızı yakmanız yeterlidir. Bu, yolda görünmenizi sağlayacaktır.

6. Kaçış planı

En iyisini umut edin, ama en kötüsünü bekleyin. Acil bir durumda arabanızdan nasıl kaçacağınızı bilin.

En kötü durumda, arabanızdan kaçmanın tüm yollarını bilmek önemlidir. Örneğin, birçok otomobilin, kapıların sıkışması durumunda katlanır arka koltuklardan erişebileceğiniz bir iç bagaj açma mekanizması vardır. Bir camı kırmanız gerekirse, araba çekicini kullanın. Emniyet kemeri kesicisi ve el feneri gibi başka kullanışlı parçalara sahip olmak da sizlere yardımcı olacaktır. Sertifikalı bir yangın söndürücü, yangınlar için ve ayrıca acil durumlarda camı kırmak için de kullanışlı bir araçtır. Başka bir şey yoksa, uzak taraftaki camı kırmak çalışmak için ayaklarınızı kullanın.

7. Sellerin içinden geçmek

Yağmurlu Havada Güvenli Sürüş

Su basmış sokaklarda durmayın; Harekete devam.

Suyun içinden geçmeniz gerekiyorsa, işte size bazı ipuçları.

  • Su seviyesini izleyerek ve içinden geçen diğer arabaları gözlemleyerek suyun derinliğini değerlendirin. Gerekirse biraz bekleyin ve biraz daha gözlemleyin.
  • Tercihen birinci viteste, alanı yavaşça ve sabit bir şekilde geçin.
  • Devri yüksek ve sabit tutun. Bu, suyun egzoza girmesini önleyecektir.
  • Egzozun su girdiğinden şüpheleniyorsanız, aracı çalıştırmaya çalışmayın. Bu yalnızca daha fazla motor hasarına neden olur.
  • Hareket ederken pedala hafifçe vurarak frenleri kurutmayı unutmayın.

Araçlarda Fren Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here