Yakıt Deposunun Tamamen Boşalması Zararlı Mıdır?

Gece geç saatte karanlık ve ıssız bir yolda yakıt deposunun boşalması… Şüphesiz hepimizin nefret ettiği bir durumdur. Ancak arabanız da bu sahneden en az sizin kadar nefret ediyor. Yakıt deposunun tamamen boşalması zararlı mıdır?

Küçük bir beyin fırtınasıyla aracımızın benzin tankının bir kısmının her zaman dolu olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Uzmanlarda bizimle aynı fikirde ve birçok uzman benzin tankınızın en az dörtte birini dolu tutmanızı tavsiye ediyor. Bunun arkasında yatan en temel sebep tedbir. Bu tedbir sayesinde en yakın benzin istasyonuna ulaşabilir ve mağduriyetten kurtulursunuz. Ancak dikkate almamız gereken tek şey bu değil. Boş bir depoyla ya da yakıt deponuzun alt kısmındaki tortuya yaklaşan bir depoyla seyahat etmek aracınıza çeşitli zararlar verebilir.

yakıt pompası

Yakıtınız bittiğinizde zaten hareket edemezsiniz o yüzden bu büyük bir sorun oluşturmaz ancak yakıtınız tamamen bitmeden önceki anlarda egzoz sisteminizin bir parçası olan katalitik konvertörünüzde sorunlar oluşabilir.

Ayrıca sizin de tahmin edebileceğiniz gibi yakıt deponuzdaki tortular küçük de olsa bazı parçacıklar deponun alt kısmına çöker. Benzininiz bitmeye başladığında da yakıt pompanız, depodaki kalan son yakıtı bile almaya çalışırken doğal olarak bu parçalarda yakıtla beraber bir yolculuğa başlar. Parçaların bu yolculuğu ise yakıt pompanızda ya da yakıt filtrenizde sonlanacaktır bu da doğal olarak istenmeyen arızaları da beraberinde getirir.

Bazı araçlardaysa bu söz konusu olan yakıt pompası benzin deposunun içindedir. Bu durumda yakıtınız pompanın etrafında akarken bir yağlayıcı görevi üstlenir ve eğer deponuzdaki yakıt miktarı az ise bu yakıt pompanızın kuru kalmasına neden olur ve bu durumun sonucunda da fazla ısınmaya bağlı olarak yakıt pompanızın ömrü azalabilir.

Yakıt ikaz ışığı

Peki Yakıt İkaz Işığı Yandıktan Sonra Daha Ne Kadar Gidebilirsiniz?

Aslında bu sorunun cevabını etkiyecek çok fazla faktör sayabiliriz. Ancak bunlardan ilki araçtan araca değişmesi olacaktır. Bazı araçlarda bu ikaz ışığı son 7,5 litre kaldığında yanarken bazı araçlarda son 10 litre kaldığında da yanabilir. Bunu yanı sıra kamyonetler ve SUV’larda bu sayı 15 litreye kadar çıkabilirken bu kadar yakıtla ne kadar gidebileceğiniz; aracınızın verimliliğine, sürüş tarzınıza, yolların düzgünlüğüne ve trafiğe göre de değişkenlik gösterecektir. Bazı yeni araçlardaysa zaten menzil göstergeleri mevcut durumda.

Evet, sanıyorum ki artık “Yakıt deposunun boşalması aracınız için zararlı mıdır?” sorusunun cevabını aldınız. Bu durumu birkaç kez yaşamanız aracınızda büyük hasarlara kesinlikle yol açmayacaktır. Ancak yakıt miktarınız dörtte bire düştüğünde bir benzin istasyonuna gitme alışkanlığı kazanmanız, sizin ve aracınız için faydalı olacaktır.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here