Yakıt Tüketimini Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler

0
970

Otomobiller günümüzde birçok kişinin kullanmış olduğu ulaşım araçlarıdır. Büyük bir çoğunluğu günlük olarak kullanılan otomobillerin çalışma prensibi gereği; yakıt ihtiyacı vardır. Yakıt aracın motoru içerisinde hareket enerjisine dönüştürülür. Araçların yakıt tüketimi fabrika tarafından açıklanır. Ancak bu veriler çoğu zaman yakalanamaz. Fabrika verisinden ortalama 1- 1.5 litre daha fazla yakıt tüketir. Peki aracın yakıt tüketimini düşürmek için yapılması gerekenler nelerdir? Yazımın devamında bu soruya cevap bulabilirsiniz.

yakıt tüketimi

Yakıt Tüketimi Açısından Bakım Çok Önemli

Araç motorlarının çalışma prensibinde; yanma odasında birleşen oksijen ve yakıt sıkıştırılma veya ateşleme ile yanar. Yakıttan çıkan enerji motorun dönme kuvvetindeki devamlılığı sağlar. Ancak aracın bakımları zamanında yapılmazsa; hava filtresi tıkanır. Tıkanan hava filtresi, motor içerisine alınan havanın kısıtlanmasına neden olur. Motor içerisine az hava girmesi de yakıtın tam anlamıyla yanmamasına neden olur. Egzoz subabından çiğ olarak atılan yakıt, kurum oluşumuna sebep olur. Performanstaki düşüklüğün yanı sıra yakıt tüketimi de bir hayli artar. Oysa hava filtresi, otomobillerdeki neredeyse en uygun fiyatlı parçadır. Aynı şekilde benzinli araçlarda buji değişiminin aksatılması da yakıtın yanma kalitesini düşürür. Yakıt tam anlamıyla yanamaz. Sonuç yine yüksek yakıt tüketimidir.

yakıt tüketimi

Ne Kadar Az Fren O Kadar Az Yakıt 

Otomobil motorlarının çalışma verimi ortalama olarak %45 civarındadır. Bu hesaba göre 100 litrelik yakıtın sadece 45 litresinden tam olarak faydalanabiliyoruz. Peki bu 55 litre yakıt nereye gidiyor? Tabi ki motor içerisinde oluşan sürtünmeye. Sürtünme sonucu oluşan sıcaklık fan sayesinde düşürülür. Aksi halde motor hararet yapar ve bu durum can sıkıcıdır. Teknolojinin gelişmesi araçlardaki verimliliği ciddi oranda arttırmış durumda. Eski araçlar çok çabuk ısınır ve yüksek yakıt tüketirken; yeni model özellikle de dizel araçlardaki verimlilik o kadar fazla ki araç motoru çok geç ısınıyor. Bu durum da sürtünmenin az olduğu anlamına gelir. Sürtünmenin az olması da parçaların ömrünün uzun olacağı anlamına gelebilir. Yakıt tüketimini düşürmek için yapılması gereken en etkili yöntem az fren kullanmaktır. Fren yapıldığı zaman aracın sahip olduğu kinetik enerji ısı enerjisi ile disk ve balatalardan atılıyor. Aracın sahip olduğu kinetik enerjinin motordan geldiğini varsayarsak; her frene bastığımızda yakıtı ısıya harcadığımızı farkederiz. Bu sebeple lastiklerin sürtünmesini kullanarak yavaşlamak gerekir. Bu şekilde kullanmak;

  • Fren sistemi ömrünü neredeyse 2 katına çıkaracak.
  • Uzun vadede yakıt tüketimi ciddi oranda azalacak.
  • Olası trafik cezaları sizden uzak kalacak.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here