Yarı Hibrit (Mild Hybrid) motor nedir?

0
12803

Yarı Hibrit (Mild Hybrid)

Elektrikli otomobillerin iyiden iyiye hayatımıza girdiği bugünlerde, yıllar boyu geliştirilen motor teknolojileri, bizi yeni terimler ile karşı karşıya getiriyor. Yarı Hibrit de bunlardan biri.  Elektrikli otomobil kullanımının yaygınlaşması için biraz daha bekleyeceğiz gibi gözüküyor. En azından ülkemiz için durum böyleyken, elektrikli araç teknolojileri için büyük bir basamak olan MHEV’i (Mild Hybrid Electric Vehicles) tanıyalım.

EV PHEV HEV

Yarı Hibrit motor nedir ?

Bilinen hibrit motorlu araçlardan farklı olarak mild hybrid motorlu araçlar; benzinli veya dizel fark etmeksizin, konvansiyonel araç motorlarına destek güç veren bir elektrik motoru ile çalışır. Bu elektrik motoru, marş motoru görevini yerine getirir. Bu motora sahip sistemlerde genellikle 48 Voltluk bir batarya kullanılır.

Yarı Hibrit motor nasıl çalışır?

Bu motora sahip araçlar genel olarak hibrit aküsünü, frenleme esnasında şarj ederek çalıştırırlar. Bazı modellerde ise frene ihtiyaç duymadan –hareket halindeyken- şarj dolumu mümkündür. Bu sistemdeki elektrik motorunun, içten yanmalı motorlara sağladığı destek aracı hareket ettirmeye yetmez. Yani, yarı hibrit motora sahip araçlar ilk hareketi benzinli veya dizel motor ile gerçekleştirirken, elektrikli motordan sadece güç desteği alırlar. Bu da yumuşak bir kalkış yapmayı ve düşük yakıt tüketimini beraberinde getirir.Yarı Hibrit Çalışma Prensibi

Yarı Hibrit motorun avantajları nelerdir ?

  • Yumuşak Sürüş

Elektrik desteği, yanmalı motoru anında çalıştırarak kalkış hareketini yumuşak bir hale getirir.

  • Ekonomik Sürüş

Sağlanan elektrik desteği ile motorun yükü azalır, bilhassa şehir içi kullanımlarda düşük yakıt tüketimi sağlanır.

  • Güçlü Sürüş

Frenleme esnasında depolanan enerji, hareket esnasında güçlü hızlanma sağlar.

Yarı Hibrit Otomobiller

MHEV motor ile HEV motor arasındaki 3 temel fark nedir?

  • Sesli Sürüş

HEV motorlardan farklı olarak, elektrik enerjisinin sadece destekleme amacıyla sağlanması, kalkışlarda içten yanmalı motorun sesini duymamıza sebep olur.

  • Yakıt Tüketim Oranı

HEV motora sahip araçlarda %50’ye yakın oranda yakıt tasarrufu sağlanırken, MHEV motora sahip araçlarda %3-10 arası bir oranda yakıt tasarrufu sağlanır.

  • Akü Şarjı

HEV motorlu araçların sağladığı akü şarjı imkanı, MHEV motorlu araçlarda mümkün değildir.

Ülkemizde de içten yanmalı motorlu araçların üretimi yapıldığı gibi hibrit motorlu araçların da üretimi yapılıyor.
Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen Toyota Corolla Hybrid ile ilgili içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here