Yarım Debriyaj

Otomobil teknolojisinin sürekli gelişmesiyle birlikte, sürüş konforunu artırma işlevi sürücü için çok önemlidir. Tahmin edebileceğiniz gibi bu özelliklerden biri de otomatik şanzıman seçeneğidir. Otomatik şanzımanlı araçlar, özellikle şehirlerde sürüş konforunu büyük ölçüde artırmış, manuel şanzımanlı araçlara kıyasla trafikteki payı her geçen gün artmıştır. Bununla birlikte, satış hacmi ve manuel şanzıman tercihi de büyüktür. İşte bu manuel araçlarda ise yarım debriyaj yapmamak kaçınılmaz olmaktadır.  Motorun ürettiği gücün verimli şekilde kullanılmasını sağlayan debriyaj, başka bir deyişle düz vitesli araçlarda tekerleklerin ihtiyaç duyduğu itme gücünü motordan tekerleklere aktarımını sağlıyor. Peki, yarım debriyajın kullanımı nedir, yarım debriyaj nasıl yapılır ve yarım debriyaj nerelerde kullanılır?

Yarım Debriyaj Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı yol koşulları ve zorlu coğrafyalar nedeniyle sürücüler zaman içerisinde debriyaj kullanımında çeşitli teknikler geliştirdi. Bu tekniklerden en bilineni ve yaygın olarak kullanılanı ise yarım debriyaj yöntemi. bu yöntem, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret eden bir tabir. Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir.

Nasıl Yapılır?

Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır. Daha sonra sol ayak yavaşça debriyajdan kaldırılır. Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyajın uygulanması başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır. Böylece, aracın titreme hareketi son bulur ve araç hareket eder. Gaz vermeye devam ederken artık debriyaj yavaş yavaş bırakılır.

Zararlı mıdır?

Bu sorunun bilimsel olarak kanıtlanmış bir yanıtı olmasa da çok sık kullanıldığı takdirde aracın fren sistemine zarar verdiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Ancak, gerek ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının güvenli bir şekilde sürüşe başlaması gerekse fazla eğimli yollarda aracın olası kazalara yol açmadan hareket etmesini sağlaması nedeniyle bu yöntem otomotiv dünyasında yer etmiş önemli bir yöntem olarak tarihe geçti denebilir.

2. El Satılık Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here