Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler

0
2029

Türkiye’de her 3 kişiden biri ehliyet sahibi. Ayrıca her sene ortalama 500.000 ile 600.000 kişi ehliyet alıyor. Bu da her sene birçok deneyimsiz sürücünün trafiğe çıktığını gösteriyor. Peki yeni ehliyet alan birinin trafikte dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir ? Eğer ehliyetinizi yeni aldıysanız ve trafiğe çıkmaktan korkuyorsanız sizin için hazırlamış olduğumuz Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler yazımızın tamamını okuyup uygulayabilirsiniz. Aşağıda yazan maddeler dışında dikkat etmeniz gereken birçok husus vardır. Ancak bu liste en çok dikkat etmeniz gereken maddelerden oluşmaktadır.

Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler

1- Emniyet Kemerinizi Daima Takın

Çok kısa mesafede araba kullanacak olsanız bile emniyet kemerinizi mutlaka takın. Eğer yeni ehliyet aldıysanız ve araba sürmeyi yeni yeni öğreniyorsanız başlangıçta ehliyet kemeri takmanız sizin için yararlı olacaktır. Çünkü daha işin başında emniyet kemeri takarsanız bu bir alışkanlık haline gelir ve hayatınız boyunca emniyet kemeri takmaya gayret edersiniz. Kazaların dışında emniyet kemeri takmamanın 196 TL cezası bulunmaktadır. Ancak 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Yani indirimle beraber 147 TL olarak ödenmektedir.

2- Aynalarınız Kontrol Etmeyi Unutmayın

Sürüş sırasında düzenli aralıklar ile arka ve yan aynalarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Ancak bunu yaparken yolu izlemeyi tamamen kesmeyin. Kısa bir kontrol sizin için yararlı olacaktır. Özellikle geri geri giderken ve şerit değiştirirken mutlaka aynalarınızı kontrol edin.

Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler

3- Yayaların ve Yoldaki Her Şeyin Farkında Olun

Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler listemizin 3. sırasında yayalar ve yol kontrolü geliyor. Araba sürmeye yeni başladığınızda diğer araçları kontrol etmek, sinyal vermek, vites değiştirmek gibi şeylere odaklanırken yayalar ve bisiklet süren kişiler gözünüzden kaçabilir. Oysa bu en fazla dikkat etmeniz gereken maddelerden biridir. Arabalar dışında yolda bulunan diğer şeylerinde farkında olmaya çalışın

Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler

4- Telefonunuzu Kullanmayın

Sürücülerin dikkatlerinin dağılmasının en büyük nedeni, telefona odaklanmaktır. Araç kullanırken mesajlaşmak, telefonla konuşmak hatta müzik değiştirmek için bile telefona bakmayın. Anlık olarak dikkatinizin dağılması çok ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca seyir halindeyken cep telefonu kullanmanın 314 TL cezası bulunmaktadır.

Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler

5- Yorgun veya Üzgün Olduğunuzda Asla Araba Sürmeyin

Normal halinizden daha gergin, üzgün ya da yorgun olduğunuzda araba kullanmaktan kaçının. Böyle durumlarda sürücülerin dikkatleri oldukça dağılmaktadır. Bazı uzmanlar uykuluyken araba kullanmanın, alkol etkisi altında araba kullanmak kadar tehlikeli olduğunu dile getiriyor.

6- Alkol Kullandıktan Sonra Araç Sürmeyin

Yeni Ehliyet Alan Sürücüler İçin Tavsiyeler listemizin belki de en önemli maddesi bu maddedir. Zaten yeni ehliyet aldığınız için çok fazla hata yapma olasılığınız bulunmaktadır. Buna ek olarak alkol aldıktan sonra araç kullanmanız reflekslerinizin yavaşlamasına ve hata yapma olasılığınızın daha da artmasına yol açar. Ülkemizde sınır 0.50 promildir. Bu oranı aştığınız durumlarda aracınızı kullanmak yerine taksi ya da toplu taşımayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca alkollü araç kullanmanın 1340 TL‘den başlayarak ehliyetinize el konulmaya kadar cezası bulunmaktadır.

7- Farlarınızı Kullanın

Sabahın erken saatlerinde, güneşin görüşü etkilediği zamanlar dahil olmak üzere farlarınızı mutlaka kullanın. Bunun dışında gece sürüşlerinde yol elverişliyse uzun farlarınızı kullanmak yolu daha iyi görmenize yol açar. Sisli havalarda sis farınızı kullanmaya gayret gösterin. Ancak havanın sisli olmadığı durumlarda karşıdaki sürücülerin sürüş konforunu engellememek adına sis farınızı kullanmayın. Bunun dışında uzun farınızı da karşıdan bir araç geliyorsa kapatın.

audi göstergesi

8- Hız sınırlarını Takip Edin

Hız, tüm sürücüler için özellikle de gençler için önde gelen kaza nedenidir. Hiç kimsenin etkisiyle aracınızı izin verilen hızların üstünde sürmeyin. Eğer diğer araçlar tarafından kışkırtılırsanız mümkün olduğunca sakin kalmaya ve o durumdan kurtulmaya çalışın. Gerçekleşen birçok kazanın yüksek hızlarda meydana geldiğini hiçbir zaman unutmayın.

9-Yolcu Sayısını Minimumda Tutun

Araba kullanmaya başladığınız en azından ilk birkaç ay aracınızda bulunan kişi sayısını minimum tutmaya çalışın. Çünkü araç içindeki yolcular bazı durumlarda dikkat dağıtıcı olabilmektedir. Ayrıca yolcular arkadaşınızsa, hızlı sürmeniz için ya da kurallara uymamanız için baskı yapabilir. Bunun dışında yine ilk birkaç ay yanınızda deneyimli bir sürücün olması karşılaşacağınız zor durumlarda sizlere oldukça yardımcı olur.

10- Başkalarının Kör Noktalarında Araba Sürmeyin

Diğer sürücülerin sizi göremeyeceği yerlerde araç sürmekten kaçının. Başka bir arabanın yanından geçiyorsanız ya da sollama şeridinde araç kullanıyorsanız diğer sürücüler sizi ayırt edemeyebilir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here