Ana Sayfa Genel Yeni Ford Mondeo’nun ilk sürüş izlenimi

Yeni Ford Mondeo’nun ilk sürüş izlenimi

11
5636

Ford Otosan’ın otomobil ürün gamındaki itici gücü olmaya hazırlanan yeni nesil Mondeo, cesur ve çekici tasarımının yanı sıra sürüş konforu ve teknolojileri ile segmentindeki iddiasını artırıyor. Yeni Ford Mondeo’nun satış fiyatları 84.900 TL’den başlıyor.

Yazı – Alper GÜLER

Ford’un “2015 Otomobil Yılı”ndaki ilk büyük yeniliği Mondeo’nun yeni nesli satışa sunuluyor. Cesur ve heyecan verici tasarımı, üstün güvenlik, teknoloji ve konfor donanımlarının yanısıra 1.5 litre 160 PS’lik EcoBoost motor ile kombine edilen 6 ileri otomatik şanzımanı sayesinde segmentinde standartları belirleyecek olan Mondeo, Şubat ayında 4 kapılı sedan, 5 kapılı Hatchback ve Station Wagon gövde tipleriyle müşterilerle buluşuyor. Segmentinin en sofistike ve dikkat çekici tasarımına sahip aracı iddiasındaki yeni Mondeo, otomotiv sektöründe Hava Yastıklı Arka Emniyet Kemerleri’ni sunarak bir ilki gerçekleştiriyor. Yeni Mondeo, ayrıca Ford Dinamik LED Ön Far Teknolojisi, Active Motion çok noktalı masaj fonksiyonu ile donatılmış deri koltuklar ve SYNC 2 sesli kontrol sistemi ile entegre yüksek çözünürlüklü 8 inç dokunmatik ekran gibi teknolojik özellikleri ile üst sınıf bir otomobil standardında sahneye çıkıyor. 

 

Zengin donanım listesi

Yeni Mondeo’nun keskin hatlarının yanında, cesur ve heyecan verici ön ızgarası ve farklı sürüş koşullarına göre kendini adapte eden Ford Dinamik LED ön far sistemi aracın dış tasarımında öne çıkan ana unsurlar. Tasarımda diğer bir yenilik ise otomobilin iç mekanında göze çarpıyor. Daha az düğme ve bolca ferahlık sunan yeni iç tasarım konsepti modern gereksinimleri yeniden belirliyor. Yeni Mondeo ürün gamında standart sunulacak olan 8 inçlik dokunmatik ekran, SYNC II ve dijital göstergeler ile iç mekanda güçlü teknoloji hissi yaşatılıyor. 

Yeni Mondeo ile sunulan akıllı teknolojiler üstün konforu garanti ediyor. Yeni Mondeo ile sunulan uzun yenilikler listesinde yer alan özelliklerden biri Ford Dinamik LED Ön Far Teknolojisi: Yeni Mondeo ile birlikte sunulan Ford Dinamik LED ön farlar her türlü yol ve hava koşulunda kullanıcısına eşsiz bir görüş sağlıyor ve 8 farklı aydınlatma modunun yanı sıra manuel olarak ayarlayabileceğiniz serbest mod da mevcut. Yeni Mondeo ile sunulan ve özellikle uzun yolculukları bile keyifli hale getiren bir diğer yenilikçi özellik ise Active Motion çok noktalı masaj fonksiyonu ile donatılmış deri koltuklar. Bu koltuklar ısıtma haricinde soğutma fonksiyonuna da sahipler. Şu an ki modellerde yer almayan bu özellik ilerleyen aylardaki üretim partilerinde seçenek olarak sunulacak.

Yeni Mondeo ürün gamında sunulacak teknolojilerin biri de araç içerisinde iletişimi kolaylaştıran ve interaktiviteyi en üst seviyeye çıkartan SYNC II teknolojisi. Bilgi-eğlence sistemi SYNC II ile öne çıkan ve bir önceki versiyonda sunulmayan önemli özellikler ise klima, radyo ve navigasyon sistemlerinin Türkçe sesli komutlar ile kumanda edilebilmesi. Yine SYNC II ile birlikte sunulan Ford Acil Durum Yardımı, hava yastıklarının açılmasına veya yakıt akışının kesilmesine neden olan bir kazada Bluetooth ile sisteme bağlı cep telefonunuz üzerinden 112 Acil Yardım Servisi’ni otomatik olarak arayarak kaza yerinin GPS koordinatlarını acil durum birimlerine iletiyor.

Yeni Mondeo’da sunulan bir diğer yeni teknoloji gelişmiş Otomatik Park Sistemi. Sistem, paralel veya dikey park seçiminize göre uygun park yerini buluyor ve park etmeniz için gerekli tüm direksiyon manevralarını kendisi yapıyor. Paralel Park Çıkış Yardımı ise dar park alanlarından çıkılmasına yardım ediyor. Araç içerisinde maksimum konfor sağlamak üzere entegre bağlantılı arka süspansiyonlar ve ek ses önleyici malzemeler kullanılarak yol gürültüsü arkada yaklaşık 3 desibel ve önde 2 desibel azaltıldı; rüzgar gürültüsü ise premium segment araçlar seviyesine inecek şekilde yüzde 8 düşürüldü.

 

EuroNCAP’ten 5 yıldız

EuroNCAPten 5 yıldızlı güvenliğe sahip yeni Mondeo ile sunulan yeniliklerden en dikkat çekicisi ise Hava Yastıklı Arka Emniyet Kemerleri. Arka koltuklarda bulunan bu benzersiz sistem, yolculara yepyeni bir koruma teknolojisi sağlıyor. Yeni Mondeo’da sürücü ve ön yolcu için ön ve yan hava yastıkları, yan perde havayastıkları ve sürücü diz havayastığı standart olarak sunuluyor.   

Düşük hızlarda öndeki araca çarpmayı engelleyen Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Şerit Takip Sistemi, Şeritte Kalma Yardımcısı, Sürücü Dikkat Takip Sistemi gibi teknolojiler ürün gamında sunulan diğer teknolojiler.

 

Otomatik şanzımanlı 1.5 litre 160 PS’lik yeni motor seçeneği 

Yeni Mondeo ürün gamında sunulacak motor seçeneklerinin başında üstün performans ve yakıt verimliliği sunan ödüllü 1.5 litre EcoBoost 160 PS benzinli motor yer alıyor. Mondeo’da ilk kez 6 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilen bu motor/şanzıman seçeneği ürün gamında önemli bir yere sahip olacak. 

1.5 litre EcoBoost motorun yanısıra, yeni Mondeo’da; ilk aşamada 6 ileri manuel şanzımana sahip 1.6 litre TDCi 115 PS dizel motor seçeneği sunulacak. Önümüzdeki dönemde 2.0 litre TDCi 180 PS 6 ileri PowerShift otomatik şanzıman ile de sunulacak. Yeni Mondeo’nun ortalama yakıt tüketim değerleri 4.1 lt/100 km ile 7.2 lt/100 km arasında değişirken, CO2 emisyon değerleri ise 109 ile 168 g/km arasında değişiklik gösteriyor. 

 

Zor karar

D segmentindeki rekabet her geçen gün artıyor. Bunun en büyük sebebi firmaların daha iyiyi üretme çabası. Tasarım anlamında Yeni Mondeo etkileyici. Sınıfındaki birçok rakibinden de iddialı diyebilirim. Ancak şu noktanın altını çizelim bu tasarım selefinden de izler taşıyor. Arka bölüme bakıldığında bunu çok net anlamak mümkün. Style ve Titanium donanım seviyesinde satılacak olan model donanımlarıyla da göz dolduruyor. Başlangıç paketinde önemli ihtiyaçlarınızı giderecek birçok özellik mevcut. 16 inç alaşımlı jantlarında standart olarak sunulduğunu belirtmeliyiz. Dilerseniz 17 inç jant seçeneği de mevcut. Fakat bunu Titanium donanımda standart olarak alabiliyorsunuz. Etkileyici olarak gördüğüm dinamik ön farlar Titanium donanıma ek olarak sunulan paketlerle satın alınabiliyor. Modelde dikkat çekici renkler ise metalik mavi, kırmızı ve özel olarak sunulan Platinium beyaz olarak sıralanıyor. İçeride tamamen yenilenmiş bir kokpit bizlerle. Direksiyon sistemini kardeşi Focus’dan hatırlıyoruz. Gösterge panelleri dijital yapılmış. Modelin teknolojik karakterini nitelemiş. Direksiyon üzerindeki kumandalarla ekranı kontrol etmek gayet kolay. Orta konsolda SYNC II ekrana yer verilmiş. Dokunmatik hassasiyeti orta seviyede olan bu ekran kullanım konusunda pratik. Sesli kontrol sistemi de komutlarınızı sorunsuz bir şekilde algılayıp yerine getiriyor. Müzik sisteminin hemen altında eşya gözü konumlandırılmış. Kapı iç ceplerinde ve kolçakta da bolca alan mevcut. Önde ve arkada sunulan alan yeterli seviyede. Modelde dikkat çekici bir diğer nokta ise 1.5 litrelik Ecoboost motor. 160 PS gücüde olan bu ünite performansıyla etkiliyor. Sadece 6 ileri otomatik şanzıman ile sunulan bu motor performans konusunda şanzımanın biraz olsun azizliğine uğruyor. Sakin kullanımlarda ekonomik olmaya çalışan motor ile 9,5 litrelik tüketimin altına inmekte zorlandık. Dizel otomatik kombinasyonunu hala sunmayan Mondeo, sadece 1.6 litre dizel-manuel şanzıman kombinasyonuyla satın alınabiliyor. Ford yetkilileri 1.6 litre dizel gamında otomatik şanzıman sunmayı düşünmediklerini, bu kombinasyonu arayanlar içinse 2.0 litre dizel otomatik kombinasyonu ilerleyen dönemlerde sunacaklarını belirttiler. Mondeo’yu Style donanımla ve 1.6 dizel olarak satın almak isterseniz 84.900 TL ödemeniz gerekecek. Titanium donanımlı seçeneğin fiyatı ise 94.600 TL. Yeni 1.5 litre Ecoboost motoru Style donanımıyla birlikte dizel seçeneği ile aynı fiyata sunan Ford Titanium donanımda ise 97.800 TL fiyat etiketiyle karşımıza çıkıyor. Rakiplerinden bazıları daha uygun fiyata 1.6 litre dizel otomatik şanzıman kombinasyonunu sunabiliyor. Genel kullanıcı beklentileri ve fiyatlar göz önüne alındığında kafalarda bolca soru işareti kalıyor. 

 

11 YORUMLAR

  1. glasius
    iki yıldır gözümüz yollarda kalmıştı:)) Amerika'da eskidi bile neredeyse makyaja girecek:) eski Mondeo'ya göre tasarımı daha olgunlaşmış ve de güzelleşmiş. ben çok beğendim ama fiyatları Passat düzeyinde tutarlarsa Passat varken pek şansı yok. Ancak Passat için 3-4 ay beklemek istemeyenler için iyi bir alternatif olacak gibi. Anti VW'ciler kızacak ama gerçek bu:)
  2. Ahmet A.
    Bu araç 3 yıldır ABD'de Fusion olarak satılıyor. Hem de içinden çalmadan. Orjinalinde tüm iç tuşları dokunmatik, Türkiye'ye getirilen baz versiyonun teybi diğer ülkelerde satılmıyor bile. Adamlar 1.5 125 ps motora geçti bizde hala 10 yıllık PSA'nın dizel motoru. Bir zamanlar Murat 131'in sağ aynasını, emniyet kemerlerini aksesuar diye satan Koç 40 yıl geçti yine aynı kafada. Araç ikinci ele düştü bizde yeni diye satılıyor.
  3. YÇA
    Abd de fusion'muş :D Hee tipi benziyor evet ama aynısı değil. Bazı garipler içi dokunmatik diyor, ula insanlar o dokunmatik çok şikayet aldı ve avrupa için özellikle değiştirildi.10 yıllık psa dizeli diyenler, uşaklar kim böyle iyi motoru bırakır, şuan 1.5 tdci motor da mondeo'ya adapte edildi ve satılacak. bilmeden konuşmayın.
  4. Z.C.Y
    Güzel bir sedan. Ancak başlangıç fiyatı, sınıfının lideri Passat'ın Trendline dizel modeli ile hemen hemen aynı. Bir de İspanya'da üretiliyor olması (?) Bu fiyata tercihim Almanya'da üretilen VW Passat olurdu.
  5. B.T
    5 sene önce mondeo almıştım Hatchback olanından 1 sene binip sattım beygiri az geliyordu kasaya şimdi 160 bg yapmışlar,donanım olarak çok iyi ama fiyat ve yakıt sarfiyatı bakımından hakkaten zor bir tercih! Ben passat 1.4 confortline dsg benzinli yada mondeo selective arasında kalsın nerdeyse fiyatlar başa baş geliyor tercihimi test sürüşünden sonra karar vereceğim.Hala ford(kuga) kulanıcısıyım hiç sıkıntı yaşamadım powershift şanzımandan kimseden de sorun duymadım neden mondeoya koymadılar anlamadım? Ne yalan söyleyim soru işaretleriyle dolu ilk yıl mondeo bana pek cazip gelmiyor gönlüm mondeodayken aklım Passat diyor...
  6. Tarık Tekin
    Türkiye'ye getirilen motor Euro V ve şehir içinde 10.4 litre yakıt tüketirken İngiltere'de ki 1.5 Ecoboost Euro VI normlarını karşılıyor ve 8.7 litre yakıt tüketiyor. İkinci sınıf insan ve ikinci sınıf ülke miyiz ki daha fazla yakıt tuketirken aynı zamanda ülkemizi daha çok kirletelim ?. Umarım yaptıkları bu fırsatçılığın olumsuz sonuçlarını yakında satışlarında görür ve kendilerini düzeltip çağdaş bir araç satmaya çalışırlar
  7. EMRE REİS
    Ağır ve dinamik bir duruş sergilemiş Mondeo. Eskisine nazaran daha çok satılacağı kesin. Dikkatimi çeken husus 97 bin tl fiyatı var ama ne deri koltuk nede maun kaplama gibi kalite hissi uyandıracak malzemeleri yok...
  8. ahmet akil
    Yeni Mondeo, Ülkemizde D segmentinde tercih edilen bir araç olacak mı? Rakipleri ile kıyasıya rekabet edebilecek mi? Yeni model bu sorulara ne denli cevap verecek, ileriki günlerde görülecek. Bence Mondeo'nun rakipleri oldukça güçlü; citroen c5, peugeot 508, renault latitude, volvo s60, vw passat , skoda superb ve diğerleri .... Ford Mondeo ayarındaki modellerin neredeyse tamamında 1,6 dizel otomatik vites seçeneğinin bulunması, buna karşılık Yeni Mondeo 1,6 dizel motorunda otomatik vites seçeneğinin bulunmaması, yeni aracın rakipleri ile rekabette 1-0 yenik başlamasına neden oluyor.
  9. SONER
    Euro6 varken Euro5 motorlu getirmek nasıl bir fikir Kısıtlı ve Pahalı seçenekler 1,6 Dizel de otomatik vites yok 6 ileri otomatik şanzıman motorla uyumlu değil ve eski teknoloji, 7 yada 9 ileri neden yok Auto start stop bile yok, Ford otosan , 20 Yıldır mondeo Satıyor ama hala nasıl satılır, nasıl fark yaratılır öğrenemedi. C5 ve 508 in bile çok arkasında kalır, hele Passat a uzak ara geçilir, halbuki çizgileri çok daha güzel olmasına rağmen Ne zaman işi bilen bir yönetimi olacak bu Ford Otasan ın
  10. Mehmet Dikbas
    MONDEO ALDIM HAYATIMKARARDI arcim 10.000.km.de 5 aylik. Gaziantep doganlardan aldim. 3 kere klima sogutmadigi icin servise gittim gaz eksilmis tamamlayarak yolladilar beni silecek motoru arizalandi yagmurda az kalsin kaza yapiyordum far sensoru arizalandi bir anda yolda karanlikta kaldim ve kazayıucuz atlattim değişim talep ettim kabul etmediler suan direksiyonundan sesler geliyor bayramdan sonra mahkeme sureci baslaticam. bence mondeo alirken iki kere düşünün. ben yandim baskalari yanmasin