Yerli otomobiller de fiyat düşecek, lüks ithal otomobilde artacak

0
885

ÖTV revizyonu ile yerli otomobillerin bulunduğu kategorilerde vergi matrahının artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor. İthal lüks otomobiller üzerindeki vergiler arttıkça tüketici eğiliminin yerli üretime kayması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, cari açığı olumsuz etkileyen binek otomobillerin ithalat hacmini azaltmak ve yerli üreticilere destek sağlamak amacıyla lüks ithal otomobiller için ÖTV oranı artırıldı. Yerli otomobillerin fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Maliye Bakanlığından alınan bilgilere göre, Resmi Gazete’nin bu sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında, otomobil ithalatını azaltmak için motor silindir kapasite aralığı ve ÖTV kıyas ölçütü esas alınarak bir yönetmelik oluşturuldu. Açığın büyük bir olumsuz etkisi oldu. Ayrıca hibrit araçların mevcut ilgisi korunarak ÖTV oranları koordineli bir şekilde düzenlenmektedir.

Yönetmeliğe göre, yerli otomobil kategorileri için ÖTV taban eşiklerinin artması sağlanacaktır. Sonucunda dolaylı olarak düşecek olan ÖTV oranlarının belirli otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıtılacağını öngörüyor.

Vergiler dahil satış fiyatı 119 bin 970 liranın altında olan otomobillerin fiyatında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.  Satış fiyatı 119 bin 970-150 bin 450 lira arasında değişen otomobillerin ÖTV matrahını artırılacaktır. Bununla birlikte vergiler dahil fiyatı Yüzde 45 ÖTV oranına esas olan 70 bin liradan 85 bin liraya eşik. 4 bin 130 liradan 5 bin 15 liraya kadar değişen miktarlarda azalacağı hesaplanıyor.

Aynı şekilde yüzde 50 ÖTV tutarındaki vergi matrahının 120 bin liradan 130 bin liraya yükseltilmesi sonucunda 212 bin 400 – 245 bin 440 lira satış fiyatı olan otomobillerin vergiler dahil fiyatının artması bekleniyor. 14 bin 150 liradan 15 bin 340 liraya düştü.

Öte yandan, motor silindir hacmi 1600 cm3’ün altında olan araçlar için 245 bin 440 liranın üzerinde vergi bedeli olan hemen hemen tüm ithal otomobillerin fiyatlarında yüzde 12,5 artış bekleniyor.

Böylelikle maliye politikası değişikliği ile yüksek fiyatlı ithal arabalara olan talebin düşük ÖTV oranlarına tabi arabalara yönelmesi, bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı otomobil ithal edilmesi, yerli otomobil satışlarının artması, ithalat miktarı azalacak ve kompozisyonu cari açığın azalmasına olumlu katkı sağlayacaktır.

2.El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here