Dövizdeki dalgalanmalar ve çeşitli vergi uygulamaları araba fiyatlarında artışa neden oluyor. Bunların sonucu olarak pek çok kişi yurt dışından araba getirmek istiyor. Fakat getirilen arabayı ülkemizde kullanabilmek için çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Temel olarak hem arabanın satın alındığı ülkenin hem de arabanın götürüleceği ülkenin istediği prosedürler yerine getirildiği zaman araç sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor.
Getirilen arabalar ülkemizde kayıtlı olmadığı için yapancı plakalı araç şeklinde kayıtlara işleniyor. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde araba ülkemizde kalabiliyor. Siz de “yurt dışından nasıl araba getirebilirim?” diyorsanız bu içeriğimizde ihtiyacınız olan tüm yanıtlara ulaşabilirsiniz.
Yurt Dışından Araba Getirme Süreçleri
Zaman zaman pek çok ülkede sıfır araba fiyatları, ülkemize oranla daha uygun olabiliyor. Bu durumun birçok farklı nedeni var. En önemlilerinden biri de vergi politikası. Pek çok kişi ise yurt dışından araba almanın daha uygun olabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda kişilerin aklına birçok soru gelebiliyor.
Arabayı Yurt Dışından Almak
Süreç ilk olarak yurt dışında araba satın almayla başlar. Bunun için yapılması gereken bazı hususlar mevcut. İlk koşul, yurt dışında (herhangi bir yerinde) en az 185 gün kalmış olmaktır. İkinci koşul ise arabanın satın alınacağı ülkede oturma izninin olmasıdır. Araba ile sınırı geçerken bazı belgelerin de mutlaka sürücünün yanında olması gerekir. Bahsi geçen bu belgeler, ilgili ülkede 185 gündür bulunduğunuzu gösteren ikamet belgesi ve oturma iznidir. Bu belgeleri ve koşulları sağladıktan sonra yurt dışından Türkiye’ye araba getirilebilir. Fakat bu şekilde araç yalnızca iki yıl kullanılabilir. Sonrasında tekrar yurt dışında 185 gün kalınması gerekir. Bununla birlikte, iki yıl boyunca da Türkiye’deki araç vergilerinden muaf olunur.
Yani eğer kişi iki yılda bir 185 gün yurt dışında kalabiliyorsa aracı uygun fiyata almış olur (ülkesine göre değişebilir). Fakat 185 gün yurt dışında kalmak sürücü için mümkün değilse ve bunu sağlayamazsa 2 yıl sonra araç trafikten çekilir. Ayrıca para cezası da alınır.
Arabayı Türkiye’ye Getirebilmek
Yurt dışından araba getirmenin bazı zorunlu şartları olduğundan bahsetmiştik. Üstelik söz konusu şartları sağlamak çok da kolay sayılmaz. Öncelikle yurt dışından alınmış arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabanın başka bir ülkeden faturalı olarak satın alınması gerekir. Ardından araba gümrüğe sokularak gerekli şartları tamamlamak için işlemlere başlanır. Sonrasında arabayı teslim almak için ÖTV ve KDV vergileri de ödenmelidir.
- ÖTV, arabanın vergi haricindeki fiyatı üstünden belirlenir.
- KDV ise aracın bütün ücret hesaplamalarından sonraki fiyattan hesaplanır.
Arabalar gümrük aşamasındayken vergilendirme gerçekleşir. Yurt dışından gelen arabaların; markası, araç kasası gibi ayrımlarından dolayı farklı fiyatlandırma yapılır. Ardından ödeme gerçekleşir. Sonrasında arabanın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekir. Ayrıca sürücünün ikametgahının, arabanın kayıtlı olduğu ülkede olması da zorunludur.
Yurt Dışından Araba Getirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araba Getirilir?
Aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması şartı aranır. Fakat bu bilgiyle beraber Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkesinde kalan bireyler, kaldıkları yer haricinde bulunan Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine isimlerine kayıtlı arabalarıyla gelebilir.
2. Gürcistan’dan Araç Alma Süreci Nasıldır?
İnternet ortamında sıklıkla karşılaşacağınız bir diğer haber de Gürcistan’dan gerekli şartları sağlamadan araba getirilebileceğidir. Bu asılsız bir iddiadır. Yukarıda sıraladığımız şartlar, Gürcistan’dan araba getirme için de geçerlidir.
3. Önbeyan Nedir?
Araba getirmek için şartları sağlamış yerleşik kişiler, seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri beyan etmek zorundadır. Bu işlem akıllı cihazlardan yapılabileceği gibi gümrük kapılarında da yapılabilir. Önbeyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarındaki işlemler daha kolay ilerleyecektir. Uygulamaya e-Devlet kapısı üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu sayede kapılardaki bekleme süresi daha az olacaktır.
4. 185 Gün Hesabı Neye Göre Yapılır?
Yurt dışından otomobil getirmenin koşulları arasında bulunan 185 gün şartı şu şekilde hesaplanır: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş-çıkış kayıtlarına göre yapılır. Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulanır. 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şartı sağlar. Ayrıca 185 gün şartı konusunda şu iki nokta da önemlidir:
- 185 günün kesintisiz olması şart değildir.
- Yurt dışından emekli olmuş kişiler, ilk kez getirecekleri araç için 185 gün şartı sağlamak zorunda değildir.
5. Aldığınız Aracı Başkası Getirebilir mi?
Böyle bir durumda hem aracı getiren hem araç sahibinin 185 gün şartını sağlaması beklenir. Ayrıca araç sahibinin, aracı getirecek kişiye vekalet vermesi gerekir. Gümrük idaresinde vekalet göstermesi şarttır.
6. Yurt Dışında Görev Yapanlar Araba Getirebilir mi?
Yurt dışında iki yıl geçiren fakat gemilerde çalışan, inşaat şantiyelerinde geçici görev yapan ya da otelde kalan kişiler 185 gün yurt dışında kalma durumunu karşılayamaz. Çünkü ikamet göstermek kesin şarttır. Yani ilgili ülkede oturma izni olmalı ve bunu belgeleyen ikameti göstermelidir.
7. Gümrük Vergisiz Araba Alma Koşulları Nedir?
Yurt dışından araba getirmek ve bunu gümrük vergisiz yapmak istiyorsanız belirli şartlara uymalısınız.
- Yurt dışında iki yıl geçirmiş kişiler, tekrar Türkiye’ye ikametgahını taşıyarak yerleşecekse bu durumdan faydalanır.
- Türk vatandaşlığına geçmiş ve ikametgahını Türkiye’ye taşımış kişilerde de iki sene koşulu mevcut değildir.
- Yurt dışına bir görev amacıyla (Türkiye Cumhuriyeti tarafından) gönderilen kamu çalışanları içinde iki yıl koşulu aranmaz.
- Ülkemizin dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı orada vefat ederse Türkiye’de yaşayan mirasçıları muaf kalır. Fakat yukarıda sayılan durumlar tamamı ile vergisiz değildir. Taraflar KDV ve ÖTV öder.
Son olarak söz konusu şartların değişebileceğinden dolayı resmi web sayfalarını yakından takip etmekte fayda var.
Eğer bu başlığımızı beğendiyseniz “Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Rehber” içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Peki aynı soyadı ni taşıyan isimler kullanamaz mi mesela eşim veya abim.
Mahmut Bey merhaba, söz konusu durum fark etmiyor.
Teşekkürler
Duygu hanım vatandaş Suriye uyruklu Rus vatandaşı Türkiye’ye aracı getirmiş ve artık burada ikamet edecek arabayın plakasını türk plakası yapmak istiyor ne yapması gerek yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim
merhaba Duygu hanım ..benim Bulgaristan da kurulmuş şirketim var..aynı zamanda da vatandaşlık elde ettim bu durumda araba getirme işlemleri yine aynı prosedürdemidir diye soracaktım yoksa bir olur yanı var mı. iyi günler dilerim.
Merhaba, Sizin için biraz araştırma yaptım ve aynı prosedürün geçerli olduğunu gördüm. Ama yetkililere sormanızı tavsiye ederim. Teşekkürler
Yurtdışı 185 gün ikamet ettim aldığım 2. El arabayı faturası ile TC ye getirdim TC plakası alıp vergisi algısı ne ise ödeyip kullanamıyormuyuz tekrar yorum değildir
Ben 30. 10.2019 tarihinde Türkiye den çıkış yaptım 2030 nisan başında tekrar Türkiye ye gitmek istiyorum 185 gün nasıl hesaplanıyor. Teşekkürler
araba için değmez beeee
ben emeklı yanlız alman vatanasıyım ben almanyadan araba getırdım bana sız ıkı sene sonunda 185 gğn yurt dısında kalmadan arabayı gerı getıremesın dedıler emeklı olarak almanyada bıylerde 185 gün beklememı gerekıyor
Yurtdisindan Sifir arac getirmek istiyorum.burda vergisini kendim odemek istiyorum nasil yapmam lazim.yardimci olursaniz sevinirim.
Ben Azerbaycan vatandaşıyım . Türkiyede üniversite öğrencisiyim . Kendi arabamı türkiyeye nasıl getire bilirim ve ne kadar zaman kullana bilirim ?
120 bin TL Lil aracı Gürcistan dan getirsek tr plakası ve kayıt masrafı ortalama ne kadar tutar 400 HP ustu
Merhabalar peki arabanın vergisini ödeyip Tr plaka takmak istersek ne kadar vergi
Çıkayor yani bu mümkün mü acaba
Merhaba,ben almanyadan ve Türkiye den emekliyim, Almanyadan oglumun arabasiyla TR. Ye geldim, fakat daha önce kendi arabamla 1buçuk yıl TR. De kaldıgım için, oglumun arabasıyla bana kapıkule de sadece 6 aydaha kalabilecegimi söylediler, ben arabayı kapıkule de babama devredebilirmiyim, kendisi de TR. Ve Amanyadan emekli, yani 2 sene de babam kullanabilirmi TR. de Arabayı, eger oğlum babama vekalet gönderirse?
Peki getirdİğimiz aracı türkiye plakaya nasıl çeviriyoruz .
Annem Almanya’da yaşıyor, ben Türkiyeye kesin dönüş yaptım. Annemin üstüne arabayı alsam ve annem arabayı türkiyede bıraksa olurmu ve arabayla çıkış yapması gerekiyormu yoksa uçakla Almancya gidip gelebilirmi?
Aracın tüm vergilerini ödeyip Türk arabasi yaparsak bunu nasıl hesap edip vergi çıkarıyorlar peki…? birde araç yaşı kaç olmali en fazla
Merhaba benim nişanlım yabancı uyruklu. Türkiye’ye gelip benimle yaşayacak ve arabasını da getirmek istiyor bu mümkün mü ? Veya süresi dolduktan sonra arabayi nasıl Türkiye’ye kayıtlı hale getirebiliriz ?
Yabancı plakalı aracımı Türkiye’ye getirmek için arabanın kayıtlı olduğu ülkede ikametinizin olması gerekiyor mu ? Yabancılar için Türkiye’ye giriş yapmak istediğiniz tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmanız gerekir mi ?
Merhaba ben T.c vatandaşıyım Türkiye’de yaşıyorum yurt dışından evliyim eşimin ülkesinden araç alıp gelebilirmiyim yabancı plaka ile binecem ve 2 yıl sonra giriş çıkış yapacam dye biliyorum
Merhaba arkadaslar ben turkiye araba goturmustum amcamin arabasin ve cikistada o getirdi peki o araba benim adimdan cikmismidir Benin evraklarim lazim degilmi cikarmasi icin
1993 1994 1997 1999 arası KKTC de ikamet ve vatandaş olarak kaldım şimdi 2020 yılında araç alsam getirebilir miyim getirirsem nasıl bir yol izlerim sigorta vs
Merhaba KKTC ve TC vatandaşı yım araç almak istesem enson askerlik için 2 yıl kaldım oda 1997 1999 arası araç almak istesem oradan alabilirmiyim alırsam 2 yıl boyunca kullanabilirim diye biliyorum sigorta burda yapılacak diye biliyorum yardımcı olursanız sevinirim
Tayland’da ikamet ediyorum yıllardır sahibi olduğum motoru Türkiye’ye getirmek istiyorum gemi ile mümkün müdür ?
Merhaba bulgaristan çifte vatandaşıyım. Aracı ordan alıp getirdiğim zaman eşim ve cocuklarımda kullanabiliyor mu? İkametim orda gözüküyor ama türkiyede yaşıyorum çalışıyorum. 2 yıl sonrasında sadece giriş çıkış yapmak yetiyor denildi bana. Ama kullanan diğer kişiler için aile fertlerini merak ediyorum
Arkadaşlar buraya yazmak yerine en güncel bilgi için Ticaret bakanlğının iletişim sayfasında çağrı merkezi var orayı arayıp öğrenebilirsiniz.
Merhaba fransadan getirdiğimiz aracı gürcistanda satabiliyormuyuz???
Iyi gunler,
Ben cifte vatandasli bir Turkum. Emekliligimde Turkiye de yasamak istiyorum 2 sorum var eger zamaniniz varsa.
1-Yurt disindan araba getirirsem eger, her iki senede disari cikartmam lazim mi?
2-Bir diger sorumda eger Turkiye de devamli yasarsam 185 gun yurt disinda kalma sarti bizim icin de gecerli mi?
Simdiden dinlediginiz icin cok tesekkur ederim.
Merhaba aracı fransadan bir arkadaşım getirse ve bırakıp gitse burda ben kullanabilirmiyim
merhaba.. benim eşim ukrayna vatandaşı türkiye oturumu var herşeyimiz yasal ve bu yıl tc vatandaşı hakkı kazandı kimlik başvurusu yapıcaz.. ukraynadan bir kerelik araba alıp tamamen kalıcı olarak getirme şansımız varmı? almanyada yaşıyanlara bir kez hak tanınıyor ki eşim ukrayna vatandaşı türkiyede yaşıyoruz ve oturum izni var vatandaş oluyor.. ne yapmalıyız ?
Vergiler yüzünden dışarıdan araba dışarıdan telefon durumları çok görülecek ve merak edilecek bunları düşünmeye itiliyoruz
Merhaba..ingilterede ikamet ediyorum.ve Türkiyeye klasik bir araba getirmek istiyorum.(35 yaşından yukarı bir araba).vergilerini ödeyip Türkiyede bırakabilirmiyim? bu araba için ne gibi bir prosedür gerekiyor ve bu arabayı istedigim zaman satabilirmiyim?
ilanlarda gezerken bazen aradığım fiyat aralığında harika bir araba görüyorum tam bu ne böyle derken yabancıdan yabancıya ibaresini görüyor üzgün bir şekilde araç bakmaya devam ediyorum.
Getiren kişi için de gün şartı aranmasa başkalarına aldırıp getirirdik, onun da önü kapatılmış..
Zorlu bir iş gibi gözüküyor
Almanyada yaşayan birisi türkiye araba getirince o arabayı hibe edebilirmi teşekkürler
Kibrista araba alirken gumrukte bir form varmis
Bu formda arabanizi kullanmasini istediginiz es ve cocuk isimlerini o forma yazarsaniz
Turkiyede arabayi kullanabilirmis
Bir polisin soyledikleri
Alinti
merhaba. ben iran vatandaşıyım.phd okuma için türkiye ye gelmek istiyorum. bir Toyota Carina 1978 varım. onu türkiye ye getire bilirim?
elektrikli araçlarda bu kapsam içine giriyor mu motor güçleri nasıl hesaplanıyor menşei önemlimi asyada alınsa farklı bir sistem oluyormu
Almanya’da doğdum 8 yaşıma kadar orda yaşadım. Şimdi 19 yaşındayım sene de bir almanyaya gidiyorum araba getirtme hakkım var mı acaba?
Almanya da doğdum 8 yaşıma kadar yaşadım, şuan da 20 yaşındayım yine de araba getirtebilir miyim?
Merhaba. Almanya ve Avusturya da tanıdıklarım var vatandaşı olan. Ben eski kasa 93-94 model bi mercedes 200e almak istiyorum ve vatandaşı olan arkadaşımın adına alıp Türkiyeye getirip vergi ve gerekli Devlet işlemlerini yaptıktan sonra hemen kendi adıma almak istiyorum bu münkünmüdür? Birde eski model araçlara vergi veya gerekli işlemler yükümlülüğü nedir neler yapmam gerek hem maddi hem manevi.
Merhaba Rusya dan araçla Türkiye’ye geldim kaç gün hakkım var. Tr plakası taktırabilirmiyim
Selam benim bir sorum olacak ben 6 yıldır azerbaycan da çalışıyorum. Arkadaşlar diyor ki 5 yıldan fazla yurt dışında çalışanlar türkiye ye kesin dönüş yaparken yüksek model araç alıp türkiye ye getirme hakkı varmış. Bunun kesinliği nedir merak ediyorum.
Merhaba kktc de arabam var ama 185 gün yurtdışında kalmadığım için arabamı getiremiyorum babam yurtdışında yaşıyor ona vekalet verip arabayı türkiyeye sokabilirmiyiz ?
Türkiyede Öğrenci olarak yurt dışından araba getirmede 185 gün şartı aranıyor mu?
Avrupadan kesin dönüş Türkiye ye ,ozaman bir araba getirebilirmiyim ve ne vergiler ödenmesi lazim ve ne haklarım var
Gayet meşakkatli bir süreç ülkemizde ki vergi problemleri sebebiyle insanlar bu konulara göz atıyor sürekli ama öyle kolay değil maalesef yurtdışından araba getirmek.
Iki yildan sonra arabayi turkiye plakasina gecirebilirmiyiz ne gerekiyor ve kac para masraf gider
Amerika’da yaşayan ABD vatandaşı olmuş ve aynı zamanda Türk vatandaşı olan birisi araba getirirse, burada yaşamakta olan ve aynı soyadını taşıyan babası ya da kardeşi bu aracı kullanabilir mi?
Not: Aracı getiren kişi Türkiye’ye geldikten 1 ay sonra Abd’deki işinin başına dönecek, 2 yıl sonra tekrar gelecek. Bu koşullarda araç getirilebiliyor mu?
Türkiye de Araba birakmak veya Türkiye ye cikarmak Yani Türk plakasi almak kesin dönüs sarti ve vergi ve ötv ödeyerek tabiki mümkün sahsen Ben Cok arastirdim
Gümrük ten Berlin de Konsolosluk ve gereken her yerden arastirdim
Degmez diye karar aldim
Örnegin 1600 motora kadar arac olursa Türkiye fiyatina asagi yukari denk geliyor Eger 1600 Motor üstü ise Cok daha pahaliya geliyor Yani asla demiyor
Tabiki birde illegal yolu var o daha avantajli ama buda biraz emek biraz masraf gerektiriyor
Birde iki sene icin götürmelerde
Kendin Esin Cocugun kullanabilyor Hatta yaninda olman gerekiyor aksi taktirde Araba baglaniyor ve büyük ceza yaziyorlar.
Ben kesin dönecegim icin arastirdim ama mantikli degil.
Merhaba cifte vatandasim (USA Turkey) almanya veya herhangi bir Avrupa ulkesinden araba satin alip Turkiyede kullanabilirmiyim…ne gibi islemler yapmaliyim
Merhaba . Ben 2018 mayis ayindan bari isatnbuldayim . Kendim türkmenistan vatandaşi. Şimdi ben türkmenistanda kendi ustime duran arabami buraya istanbula getirebilermiyim