Yurtdışından Araba Getirmek

71
163642
Yurtdışından Araba Getirmek

Konumuz: Yurt dışından araba getirmek.Yurtdışından nasıl araba alınır sorusuna yanıt arıyoruz? Yurtdışından alınan arabanın vergisi esas merak konusu tabi. Zira, ülkemizde hevesle ve keyifle istenen araca binmenin önündeki en büyük engel maalesef vergi yükü. Biz de acaba yabancı ülkeden araba getirmek daha mı avantajlı diye ya da bu işin bi’ kolayı var mı diye merak edenler için araştırdık. Yurtdışından otomobil alıp Türkiye’ye getirmek için neler gerekir ve yyurtdışında görev yapanlar araba getirebilir mi gibi sorulara yanıt aradık. Bakalım; yabancı ülkeden Türkiye’ye araba getirme konusunun detayları neler?

Yurtdışından Araba Getirmek Nasıl Oluyor?

Yurtdışından Araba GetirmekBu yazıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yurtdışından araba satın almak nasıl oluyor ve yurtdışından araba getirmek için ne gibi işlemler gerektirir bunları araştırdık…

Yurtdışından Türkiye’ye araç getirmek hakkında sıkça sorulan şu sorulara yanıt aradık: 

  • Yurtdışından araba almanın şartları nedir?
  • Yurtdışından araba getirmede 185 gün hesabı neye göre yapılıyor?
  • Hangi ülkelerden Türkiye’ye araba getirebilirsiniz?
  • Gürcistan’dan araba getirmek nasıl oluyor?
  • Yurtdışında araba getirmede ön beyan ne demek?
  • Yurtdışından aldığım arabayı başkası benim için getirebilir mi?

Pek çok ülkede maalesef özellikle sıfır araba fiyatları, ülkemize göre daha uygun. Bunun nedeni vergi politikası. Hal böyle olunca da pek çok kişinin aklına, acaba yurtdışından araba getirmek daha mı hesaplı olur sorusunu getiriyor. Bakalım, öyle mi?

Yurtdışında araba almanın şartları nedir?

Yurtdışından Araba GetirmekYurtdışından araba getirmenin bazı şartları var elbette. Üstelik söz konusu şartları sağlamak, çok kolay sayılmaz. Zaten öyle olsaydı hepimiz yurtdışından araba alıp gelirdik…Peki, yabancı ülkeden araba almanın ya da yabancı ülkeden Türkiye’ye araba getirmenin şartları neler?

  • Yurtdışından araba satın alırken yapılacaklar

Yurtdışından araba satın almak istediniz, yapmanız gerekenler neler? Kısaca iki maddede açıklayalım.

  1.     Yurtdışında (herhangi bir yerde) en az 185 gün kalmış olmak
  2.     Alacağınız ülkede oturma izninizin olması

Araba ile sınırı geçerken yukarıdaki belgeler (ilgili ülkede 185 gündür bulunuyor olduğunuzu gösterir ikamet belgesi ve oturma izni) mutlaka yanınızda olmalıdır. 

  • Sadece 2 yıl kullanabilirsiniz…

Yurtdışından Araba GetirmekYukarıdaki belgeleri ve koşulları sağladıktan sonra yurtdışından Türkiyeye araba getirip onu yalnızca iki yıl kullanabiliyorsunuz. Sonra tekrar yurtdışında 185 gün kalmanız gerekiyor. Fakat ülkemizdeki araç vergilerinden aracınızı kullandığınız iki yıl içinde muaf oluyorsunuz. Yani eğer iki yılda bir 185 gün yurtdışında kalabiliyorsanız hem aracı uygun fiyata almış oluyorsunuz –ülkesine göre değişir ama genellikle neredeyse üçte bir fiyatına- hem de özellikle lüks araç sahiplerinin yatırmak zorunda olduğu yüksek vergilerden kurtuluyorsunuz. Sadece trafik sigortası yaptırıyorsunuz. Fakat 185 gün yurtdışında kalmak sizin için mümkün değilse ve bunu sağlayamazsanız 2 yıl sonra aracınız çekiliyor bir de para cezası alıyorsunuz.

Yurtdışından aldığım arabayı Türkiye’de satabilir miyim?

Yurtdışından araba getirme şartlarını sağladınız ve aracınızı getirdiniz diyelim. Getirdiğiniz araç pasaportunuza kaydedilir. Şimdi, aklınıza onu üçte bir fiyatına alıp sonra da Türkiye’de satıp kar etmek gibi dahice fikirler varsa şöyle açıklayalım:

  • Bu aracı Türkiye’de sizden başkası kullanamaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa da başka biri onu sizden satın alamaz.
  • Bu araçlar, kiralanamaz
  • Hiç bir şekilde devredilemez.

Yurtdışında görev yapanlar araba getirebilir mi?

Yurtdışında iki yıl geçiren fakat gemilerde çalışan, inşaat şantiyelerinde geçici görev yapan ya da otelde kalan kişiler 185 gün yurtdışında kalma durumunu karşılayamıyor. Çünkü ikamet göstermek kesin şarttır. Yani ilgili ülkede oturma izni olmalı ve bunu belgeleyen ikameti göstermek gerekir. 

185 gün hesabı neye göre yapılıyor?

Yurtdışından Araba GetirmekYurtdışından otomobil getirmenin şartları arasında bulunan 185 gün hesabı şöyle yapılıyor: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre yapılıyor. Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulama yapılır. 365 gün içerisinde 185 gün yurtdışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şartı sağlayabilmektedir. Ayrıca 185 gün şartı konusunda şu iki nokta da önemli:

  • 185 günün kesintisiz olması şart değildir.
  • Yurtdışından emekli olmuş kişiler için 185 gün şartı aranmamaktadır.

Yabancı Ülkeden Arab Getirme Konusunda Sık Sorulanlar

Yurtdışından oto getirme konusunda çok sorulan iki soru var:

  1. Hangi ülkeden araba getirebilirsiniz?
  2. Gürcistan’dan araba getirmek nasıl oluyor?
  3. Yabancı ülkeden araba getirme önbeyanı nedir?
  4. Yurtdışından aldığınız aracı başkası Türkiye’ye getirebilir mi?

1. Hangi ülkelerden Türkiye’ye araç getirilir?

Aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine kayıtlı araçlarını getirebilirler.

2. Gürcistan’dan araç almak nasıl oluyor?

İnternet ortamında sıklıkla karşılaşacağınız bir haber de Gürcistan’dan gerekli şartları sağlamadan araç getirebileceğinizdir. Bu asılsız bir iddiadır. Sayılan tüm şartlar yani yukarıda sıraladığımız şartlar, Gürcistan’dan araba getirme için de geçerlidir.

3. Önbeyan nedir?

Araba getirmek için şartları sağlamış yerleşik kişiler, seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri beyan etmek zorundadır. Önbeyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarındaki işlemler daha kolay ilerleyecektir. Uygulamaya gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/ adresinden ya da e-devlet kapısı üzerinden ulaşabilirsiniz. 

4. Aldığınız aracı başkası getirebilir mi?

Böyle bir durumda hem aracı getiren, hem araç sahibinin 185 gün şartını sağlaması beklenir. Ayrıca araç sahibinin, aracı getirecek kişiye vekalet vermesi gerekir. Gümrük idaresinde vekalet göstermesi şarttır.

 

 

 

71 YORUMLAR

  1. Merhaba,

    Eşime vekaletname verebiliyor muyum? Araç benim uzerime. Türkiye’de aracı eşim yaz boyunca yaklaşık 2.5 ay kullanacak. Ben de ara ara TR ye giriş yapıp geri döneceğim.

  2. Niye Bütün siteler Copy Pasta yapmış YURT DIŞINDAN SIFIR ARAÇALMAK hiçbiyerde Yazmıyor Herkes “”Almanyada 185gün Yaşayan birinin 2.EL Alman plakalı Aracı Türkiyede Nasıl Kullanabileceği”” Ni anlatıyor ama YURT DIŞINDAN ARABA ALMAK diye Servis ediliyor SIFIR OLARAK NASIL ALACAZ “”İLK TESCİLİ TÜRKİYE GÜMRÜĞÜNDE YAPILACAK ŞEKİLDE NASIL ALINIR”” (Vergileri Ödeyerek NAsıl Alınır TÜRKİYEYE GELMEYEN MODEL GETİRTECEM NASIL YAPABİLİRİM) Hiçbir Sitede Tek 1 cümle YOK YOK YOK

  3. Merhaba OPPA Gaeroge,
    Ben 3 senedir yurt dışında yaşıyorum ve araç getirmekle ilgili Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’ne iki defa gittim.
    Öğrendiğim kadarıyla getireceğin aracın sıfır ya da ikinci el olması önemli değil. Sıfır da getirebilirsin elbette ama yukarıda da belirtildiği gibi o aracı 2 yıl kullanabilirsin sadece. Ayrıca ilk tescili Türkiye’de yapamazsın! Aldığın ülkede mutlaka tescil edilmiş olması zorunluluktur ve o araç 2 sene sonra o tescil edilmiş olduğu ülkeye geri dönecek şekilde kabul edilmektedir.
    Ha siz 2 yıllığına değil, temelli araç getirmek istiyorsanız onun da hesabı şöyle;
    1 – Diyelim ki Almanya’dan sıfır bir araç alıyorsunuz. Öncelikle yine aracı aldığınız ülkede yani Almanya’da tescilini yaptırmak zorundasınız diye biliyorum. [Siz yine de Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’ne sorun.]
    2 – Sizin aracı kaç paraya aldığınızın, beyan edeceğiniz faturadaki rakamın önemi yoktur! Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, Yurt dışından getireceğiniz aracın, aracı aldığınız ülkedeki distribütörü ile resmi yazışma gerçekleştirir ve aracın o ülkedeki fiyatını distribütörden öğrenirler! Ve o rakam üzerinden işlem yaparlar.
    3- Sonra O distribütörden gelen rakama %80 ÖTV vergisi eklenir, %80 eklendikten sonra %20 de KDV eklenir. Sonra bir de 10.000 lira civarında Getirme parası, pul parası ıvır zıvır parası gibi bazı bedeller eklenir.

    Örnek yapalım;
    Diyelim ki Almanya’dan 200.000 tl değerinde bir araba aldınız.
    Gümrüğe getirdiniz.
    Önce %80 ÖTV biner ve araç 360.000 TL olur.
    Sonra %20 KDV biner; 432.000 Tl olur.
    Sonra şu getirme, transfer parası falan biner ve araba 445.000 civarında bir rakama ulaşır.
    Benim Yeşilköy’e iki defa giderek öğrendiğim bilgiler bunlar.

    Eğer daha doğru, detaylı bilgi bilen varsa lütfen paylaşsın. Siz yine de kendiniz gidip öğrenin 🙂

    Her hakkı arabam.com’da saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

  4. Merhabalar,

    Ben üzerime yurtdışı kayıtlı olan bir araç ile Türkiye ye geçen sene giriş yaptım, arabam hala Türkiyede. Bugün yine yurtdisi şirketin üzerine kayıtlı olan araçla Türkiye ye giriş yapmak istiyorum, bu mümkün mü? Sorun yaşar mıyım?

  5. Merhabalar, beni isvicirede yasiyorum ama benim arabami 52 yasinda ve Klassik Mercedes-Benz 350 SL C beni nasil Türkiye getirebilirim bilgi verirseniz çok sevinirim. saygilar UZUN

  6. Merhabalar,
    ben Alman vatandaşıyım ve şu an Almanya’dayim. Türkiye’de daimi yerleşmek istiyorum. Türkiye’ye gelmeden önce Almanya’dan kendi üzerime bir araba alip Türkiye’ye getirmek istiyorum.
    Nelere dikkat etmem gerekir?
    Hangi masraflar çıkar?
    Hangi şartlarda araci getirebilirim?

  7. Merhaba
    Almanyadan yeni dondum turkiyeye.
    3 yillik oturumum var ve hala ikametim orda.esimin adina arabamiz var.benim alman ehliyetim yok 1 yildir ordaydim.
    Simdi arabami turkiyede iki yil kullanmak isdiyorum amcaogluda orda 3 senedir ona vekalet verip turkiyeye arabayi getirip ucakla geri donse arabayi ben burda 2 yil kullanabilirmiyim?

    Esimin ikameti orada lakin 6 aysonra turkiyeye ikametini aldirdigimdada arabayi yine 2 senem dolana kadar kullanabilirmiyim.
    Cevap verirseniz sevinirim saygilar

  8. Merhaba. Ben Kazakistan vatandaşıyım. Türkiye de ikamet gah elimde süresiz Ahıska Türkleri olarak aldım. Şimdi ben ya Gürcistan’dan ya da Bulgaristan dan araç alsam ordan transit plakasiyla çıkış yapsam ve Türkiye’de ikamet ile üzerime alabilir miyim hem Türk plaka hem de vergisini ödesem olur mu ? Bir de vergi araç fiyatına göre mi hesaplama yapılıyor ya da ayrı mı ? Bu konuda bilginiz var mı acaba ?

  9. almanyadan çifte vatandaşlığı bulunan biri bana devretmek için üstüne aldığı ve türkiyeye getirdiği ikinci el aracı türkiyede bütün vergilerini ödemek kaydıyla üstüne alabilir mi?

  10. Merhaba
    Türkmenistan da çalışıyorum burda araba alıp türkiye ye götürmek istiyorum araba kaç bende kalmalı 2004 den beri Türkmenistan da çalışıyorum araba hakim varmı yokmu var ise ötv sinide vergisinide
    Ödeyip tr de kulanmak istiyorum

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here