Z Rot Nedir?

2
1891
z rot

Hemen hemen her araba kullanıcısı, aracını ya sanayiye ya da servise muhakkak kendilerinin götürmüşlüğü olmuştur. Aracınızın ön takımlarında bir sıkıntı olduğunda teknik elemanın, Z rot değişmesi gerektiğini söylemişlerdir. Bu Z rot araçta ne işe yarar, neden değişimi yapılmalıdır?

Gelin birlikte biraz bunu inceleyelim…

Z Rot Nedir?

z rot

Z rotu aslında bir bağlantı elemanıdır. Bu parça aracın dengede gitmesi ve daha kontrollü olması için aracın en önemli parçalarından birisidir. İki uçlu olan bu yapının bir kolu amortisöre diğer kolu ise denge koluna karşılıklı olarak bağlanır. Arabanızın her bir tekerinde bir adet  z rotu vardır ama eski model araçlarda pek rastlanmaz. Z rotunun temel amacı, karşılıklı tekerlerin yukarı aşağı hareketlerini birbirine ileterek, bir bütün şeklinde  dengeli ve uyumlu şekilde çalışmasını sağlamaktır.

Görevi Nedir?

Arabayı sürerken bir viraja girdiyseniz, kendinizi virajın tersi yönünde savrulursunuz.  Bu durumda arabanın dış tarafında kalan kısmı yola doğru itilir ve arabanın dış tarafındaki kısım yükselir. Başka bir deyişle, otomobilin gövde kısmı dönüşün dışına doğru ortalama 20 derece  yükselir. Yeterince hızlı dönüş yaparsanız bu tür virajlarda takla atma riskiniz oldukça yüksektir. Lütfen dikkatli olunuz…

Z rotu, dış lastiklere daha fazla ağırlık ve iç lastiklere daha az ağırlık verereksavrulmayı azaltır. Buna ek olarak, direksiyon kontrolünü de arttırır. Z rotun asıl amacı, otomobilin gövdesinin yapılan dönüş boyunca dümdüz tutmaktır ve ağırlığın dört tekere de eşit şekilde dağılmasını sağlamaktır.

Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Ön takımındaki belkide en hassas parçalarından biri z rotudur. Aracınızın ön takımında bozuk olan başka bir parçanın ses yapması sürüşte farklı güçlükler gösterir. Fakat bozuk olan z rotu çok küçük aşınmalar da bile ses yapacaktır. O yüzden ayırt edilmesi ve sesin z rotundan geldiğini anlamak çok kolay olacaktır.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here