ABD çip krizi için alarm verdi. Küresel çapta yaşanan yarı iletken krizi etkisini göstermeye devam ediyor.

Bir çok farklı sektör için hayati öneme sahip olan çipler, özellikle otomotiv sektörü özelinde oldukça derinden hissedilir şekilde sorun yarattı.

ABD Çip Krizi

Pandemi dönemi ile başlayan sorun özellikle doğal dengenin bozulmasına bağlı olarak su eksikliğinden de kaynaklanmış oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı, çip üreticilerinin stoklarındaki azalmanın önümüzdeki günlerde etkisini daha da çok göstereceğini belirtti. Sıfır otomobil fiyatlarında bu duruma bağlı olarak zam yapılması da söz konusu olabilir.

1Çip Krizi Etkileri Neler?

Pandemi dönemi ile başlayan sorun bugün geçerliliğini sürdürmekte.

Önümüzdeki sene için normalleşmesi beklenen bu problem, hayatımızı oldukça yakından etkileyecek şekilde.

Otomotiv sektörü başta olmak üzere, Beyaz eşya ve hemen hemen tüm elektronik cihazlarda kullanılan çipler, talebe yetişemeyecek duruma gelmişti.

Bu durum üretim ve tedarik zincirini etkileyerek, stoklarda azalmaya, ürün yetişmemesine ve doğal olarak fiyatlarında artmasına neden olmuştu.

ABD Çip Krizi

Üreticiler sorunu çözmek için yeni fabrika yatırımları yapsalar dahi yarı iletken üretim prosesi oldukça maliyetli ve uzun soluklu bir işlem. Önümüzdeki bir kaç sene içinde çip fabrikaları daha çok açılacak olsa dahi bu sene için hızlı bir toparlanma beklenmiyor.

Tam kapasite ile çalışan fabrikalar, ihtiyaca yetişemiyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ” Uzun vadede tek çözüm ülke içindeki üretimi artırmak” dedi.

252 Milyar Dolarlık Paket Konuşuluyor.

Yapılan anket sonucuna göre çip konusundaki talep 2021 yılında 2019 yılına kıyasla yüzde 17 arttı.

ABD Temsilciler Meclisi ülke içinde yarı iletken üretimini artırmak ve AR-GE çalışmalarını geliştirmek amacıyla 52 milyar dolarlık bir paket hazırlamış durumda.

3ABD Çip Krizi

ABD Başkanı Joe Biden, çip krizi konusunda ülke içinde üretimi artırma yönünde bir politika izliyor. En büyük üreticilerden biri olan Intel, Ohio eyaletinde 20 milyar dolarlık bir yatırım ile dünyanın en büyük çip üretim tesislerinden birini kurmayı planladığını açıkladı.

Aynı şekilde Güney Koreli Samsung markası da ABD’nin Texas eyaletinde 17 milyar dolarlık bir bilgisayar çipi fabrikası inşa etmeyi hedefliyor. 2024 yılında üretime başlaması beklenen fabrika Samsung markasının ABD içindeki en büyük yatırımı olarak konumlanmış.

4Çip Krizi ve Otomobil Fiyatları

Pandemi dönemi ile insanların alışkanlıkları değişti. Özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmak adına toplu taşıma kullanmaktan kaçınan kişiler, otomobil satın alma eğiliminde bulundu. Bu durum pandeminin ilk dönemindeki yasaklar olduğunda tam tersi bir grafik çizmişti.

Evinden çıkamayan insanlar doğal olarak yeni bir otomobil alma eğiliminde olmadı. Ancak daha sonrasında yaşanan kontrollü normalleşme dönemi ile, toplu taşıma kullanmak isteyen kişiler otomobil almak istedi.

Bu durum talep artışına neden oldu. Ancak özellikle çip krizi ile yavaşlayan üretim talebi karşılamayacak duruma geldi.

Günün sonunda hepimiz gördük ki sıfır ve ikinci el otomobillerin fiyatları sürekli yükselen bir trend çizmeye başladı.

Elbette bunun önemli bir sebebi, döviz kurlarındaki artışlara bağlıydı.

Ülkemizde satılan otomobillerin döviz ile fiyatlandırılmasına bağlı olarak yükselen kurlar otomobil fiyatlarını hem sıfır ve buna bağlı olarak da ikinci el otomobillerde artırdı.

Bugün gelinen durumda, sıfır kilometre bir otomobil almak pek çok çalışan kimse için bir hayal olarak nitelendiriliyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.

ABD Çip Krizi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here