Amortisör Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

1
17260

Hepimiz sürüş sırasında yumuşak bir sürüşün tadını çıkarmak isteriz. Ancak korkunç yol yüzeylerinde çukurlara gire çıka seyahat ederken bize rahatlık sunan bileşenleri hiç düşündünüz mü?

Çoğu sürücü amortisör parçasını duymuştur, ancak bunlar yanlış anlaşılan bir bileşen olma eğilimindedir. Ve bir tamirci değiştirilmeleri gerektiğini söylemedikçe, çoğu kişi değiştirilmesi veya bakıma girmesi gerektiğini düşünmez.

Ancak, aşınmış bir amortisör nedeniyle yolda lastik tutuşunun kaybı bir felaket reçetesi olduğundan, aşınmış amortisörlerle araç kullanmak tehlikeli olabilir.

Peki bir amortisör tam olarak nedir?

İşin garibi, amortisörler sürüş sırasında hissedilen şokların hiçbirini aslında emmez. Bu, amortisörün muadili olan süspansiyon yayının işidir . Araç bir tümseğe çarptığında, bu yay sıkışarak darbenin enerjisini emer ve depolar.

Bu enerji serbest bırakılmalıdır ve bu enerji salınımını yavaşlatmak ve lastiği yol yüzeyinde tutmak amortisörün görevidir. Bunu, yayların enerjisini ısıya çevirerek yapar. Amortisör için daha doğru bilgi, aracı kontrol edilebilir tutmak için yaydan salınan enerjiyi azaltma görevini üstlenmesidir.

Amortisör

Bütün bunları nasıl yapıyor? Ve ‘eskimiş’ bir amortisörünüzün olması ne anlama geliyor?

Amortisörler yağ ile doldurulur ve araç hareket ettikçe özel olarak tasarlanmış bir piston amortisörün içinde hareket eder. İçerideki yağ, piston içindeki birçok küçük delik ve valften geçmeye zorlanır ve bu, direnci kontrol eder. Bu direnç, yayın bıraktığı enerjiyi ısıya dönüştürür.

Anlamadınız mı? Daha gerçek bir örnek verelim;

Elinizi suya koyar ve yavaşça ileri geri hareket ettirirseniz, fazla direnç hissetmezsiniz. Bu, bir amortisörün daha küçük veya daha yavaş darbelerde hissedeceği dirençle aynıdır. El hızınızı arttırırsanız, direnç artar ve suya karşı ‘itme’ için daha fazla enerji gerekir. Bu, bozuk bir yolda fazla mesai yapan bir amortisörle aynıdır.

Amortisör Ne Zaman Değiştirilir?

Amortisörleriniz aşınmışsa, bu yaylardan salınan enerjiyi etkili bir şekilde dönüştüremedikleri anlamına gelir. Bu, aracınızın yol boyunca zıplamasına ve bazı durumlarda lastiklerin yol yüzeyiyle temasını kaybetmesine ve aracı kontrol edilemez hale getirmesine neden olabilir. Genel bir kural olarak, aracınız her servise girdiğinde amortisörlerinizi aşınma ve sızıntılara karşı kontrol ettirmek en iyisidir ve birçok üretici, aracınızın günlük sürüşün iniş çıkışlarını güvenli bir şekilde sürdürmesini sağlamak için her 100.000 km’de bir amortisör değişimini önermektedir.

2.El Pick-Up İlanları İçin Tıklayın>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here