29Audi Plug-in Hibrit Güç Aktarma Organları ve Pil Teknolojisi… 

Audi Hangi Plug-in Hibrit Güç Aktarma Organlarını Kullanıyor?

Alman marka, turboşarjlı doğrudan enjeksiyonlu benzinli motoru (TFSI), lityum iyon pili bagaj tabanının altına yerleştirilmiş bir elektrik motoruyla birleştiriyor. Tüm plug-in hibrit modellerde, hibrit güç aktarma sisteminin elektrik motoru şanzımana entegre edilmiştir. Hibrit modül, bir elektrik motorundan ve TFSI motorunu aktarma organlarına bağlayan bir ayırıcıdan oluşur. Ayırıcı doğrudan şanzımanın önünde bulunur. Audi Q5, A6 ve A7 yedi vitesli S tronic ünite vardır. Ayrıca Q7 ve A8 sekiz vitesli tiptronic ünite kullanır.

Audi Plug-in Hibrit Güç Aktarma Organları ve Pil Teknolojisi

Tüm plug-in hibritlerde güç dört tekerleğin tamamı üzerinden iletilir. Olumsuz yol ve hava koşullarında bile maksimum çekiş sağlar. Ayrıca sportif sürüş sırasında bile yüksek düzeyde çeviklik sunar. Altı silindirli modeller, standart donanım olarak quattro sürücü, dört silindirli modeller quattro ultra sürücü kullanır. Sistem çıkışı, dört silindirli versiyonlar (A6, A7, Q5 ) için 270 kW (367 hp)’dir. Altı silindirli versiyonlar için ise (Q7, A8) için 335 kW (456 hp)’dir. Avrupa pazarları için A6, A7 ve Q5 modeller ayrıca başka bir versiyon olarak da mevcuttur. Bu durumda, 2.0 TFSI benzinli motor ve elektrik motoru tarafından sağlanan birleşik sistem çıkışı 220 kW (299 hp) tutarındadır.

Audi, PHEV Modellerinde Hangi Pil Teknolojisini Kullanıyor?

Elektrik motorlarına güç sağlayan akım, bagaj tabanının altında bulunan sıvı soğutmalı lityum iyon hücrelere sahip bir pil sistemi tarafından sağlanır. Tüm orta boy ve tam boy modellerde, 385 voltluk pil Q7 14,1 kWh ve 17,3 kWh depolar. Ayrıca A6, A7 ve A8, sekiz modülde birleştirilmiş 104 sözde kese hücresinden oluşur. Q5 lityum iyon pil prizmatik hücrelerden oluşur. Akünün soğutma devresi, elektrik motorunu ve güç elektroniğini besleyen düşük sıcaklık devresine entegre edilmiştir. Güç elektroniği sistemi, yüksek voltajlı pilin doğru akımını elektrik motoru için üç fazlı alternatif akıma dönüştürür. Ayrıca iyileşme modunda, süreç tersine çevrilir.Audi Plug-in Hibrit Güç Aktarma Organları ve Pil Teknolojisi

PHEV Modellerini Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

7,4 kW kapasiteli 400 voltluk üç fazlı bir AC şarj cihazına bağlandığında, çoğu modelde takılı olan 14,1 kWh pilin tam olarak şarj edilmesi yaklaşık iki buçuk saat sürer. 230 voltluk bir ev prizinde, yaklaşık altı buçuk saat.

Güç Aktarma Sistemi Yönetimi: Sürücü Mevcut Sürüş Modlarını Nasıl Seçiyor?

Plug-in modellerin hibrit yönetim sistemi, maksimum verimlilik ve müşteri konforu için tasarlanmıştır. Ayrıca optimum çalışma stratejisini otomatik olarak seçer. Sürücü için üç çalışma modu mevcuttur: Auto, EV ve Hold. Aktif rota kılavuzu sırasında standart olan “Auto” hibrit çalışma moduna ek olarak, sürücü “EV” ve “Hold” modları arasında seçim yapabilir. “EV” modunda, sürücü gaz pedalında değişken olarak algılanabilen bir basınç noktasını aşmadığı sürece araç yalnızca elektrik gücüyle tahrik edilir. Araç her çalıştırıldığında “EV” modu varsayılan ayardır. “Hold” modunda, güç aktarma yönetim sistemi, örneğin kentsel alanlarda daha sonra tamamen elektrikli sürüşün sağlanması için akünün mevcut şarj durumunun korunmasında aktarma organını kontrol eder.

Ayrıca sürücü, “konfor”, “verimlilik”, “otomatik” ve “dinamik” modlar arasında geçiş yapmak için Audi drive select sürüş dinamikleri sisteminin yaygın olarak bilinen anahtarını kullanabilir. Böylece güç aktarma, süspansiyon ve direksiyon sistemlerinin kurulumunu etkileyebilir. Hızlanma sırasında, ayara bağlı olarak, her iki tahrik sistemi birlikte çalışır. Bu sayede elektrik motorunun destek ve dolayısıyla maksimum tork sağladığı eşikler değişir. “Dinamik” modda, elektrik motoru, maksimum sürüş dinamiği sunar. Ayrıca bunun için elektrikli güçlendirme kapasitesiyle IC motoruna giderek daha fazla yardımcı oluyor.

Audi Plug-in Hibrit Güç Aktarma Organları ve Pil Teknolojisi

Audi PHEV Modellerinin Güç Aktarım Yönetimi Nasıl Çalışır?

PHEV modellerinin uzun elektrikli sürüş aşamaları için Audi, doğru pil boyutu ile yüksek verimlilik sunar. Ayrıca geri kazanım kapasitesi nedeniyle daha büyük pillere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Marka bu alanda gelişmiş güç aktarma sistemi yönetimi arasındaki etkileşime güveniyor. Öngörülü Verimlilik Asistanı (PEA) ve Öngörülü Çalışma Stratejisi (POS), PHEV modellerinin teknolojik merkezi parçalarıdır. Her iki sistem de, tahmine dayalı tahrik ve geri kazanım yönetimi sunar. Ayrıca bu iki sistemin aracılığıyla lityum iyon pilde depolanan elektrik enerjisinin kullanımının verimliliğini en üst düzeye çıkarır. Büyük miktarda kinetik enerjiyi pile geri besleme amacına hizmet eder.

Konvansiyonel modellerden bilinen Öngörülü Verimlilik Asistanı tahmine dayalı işlem yapar. Bunu ise yaklaşan şehir sınırı işaretleri, kavşaklar, trafik çemberleri, yoldaki virajlı topografya gibi verileri kullanır. Ayrıca bununla rota verilerinin anlık ve belirgin parametrelerine uyacak şekilde tahrik ve toparlanma davranışını durumsal olarak kontrol eder. Yokuş yukarı ve yokuş aşağı bölümler, bilinen hız sınırlarını çizer. Ve ayrıca radar sensörü tarafından yakalanan öndeki araçları belirtir. Asistan, ilgili bilgileri göstererek sürücüleri bilgilendirir. Gaz pedalında dokunsal bir darbe ile onlara kaldırmalarını hatırlatır.

Tahmine Dayalı Çalışma Stratejisi, tüm rota planı boyunca tahrik ve toparlanma davranışını kontrol eder. Ayrıca aktif rota rehberliği sırasında POS, navigasyon verilerini alır. Bununla Predictive Efficiency Assistant tarafından sağlanan bilgileri ve araç sensörlerini analiz eder. Ayrıca bu analize dayanarak, tüm rota için kaba bir plan çıkarır. Ve sonraki kilometreler için ayrıntılı bir plan hazırlar. Bu sayede sürücü, kaldırma zamanı geldiğinde bilgi alır. Eşzamanlı olarak, tahmine dayalı iyileşme başlatılır. Ayrıca rota planlaması, hedefe neredeyse boş bir pille varmak için kentsel alanlarda elektrikli sürüşü en üst düzeye çıkarma amacına hizmet eder. Bunun nedeni, varış noktasında aracı şarj etmek için mümkün olduğunca fazla elektrik enerjisi kullanılması gerektiğidir.

İkinci El Audi İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here