Meteoroloji alarm veriyor. Sibirya’da gelecek olan Aybar soğuk hava dalgası, Mart ayında son 35 yılın en sert kışını yaşatacak. Meteorolojik modellere göre özellikle İstanbul kara gömülecek. Peki bu Aybar soğuk hava dalgası nedir? Nasıl hazırlanmalıyız? Hepsi yazımızda.

Aybar Soğuk Hava Dalgası

Öncelikle soğuk hava dalgasının sebebine değinmemiz gerekiyor. Yerküre üzerinde genellikle doğudan batıya doğru esen ve “Jet Rüzgarları” olarak adlandırılan rüzgarlar bulunur. Bu rüzgarlar yaklaşık olarak belirli enlemler arası hava dalgalarını taşıma görevi de görür. Bu jet rüzgarları çoğunlukla Kuzeyden bize doğru gelen soğuk hava dalgalarını geri göndermektedir.

Küresel ısınma iklim modellerini etkiliyor ve değiştiriyor. Meteorolojik modeller önümüzdeki günlerde Jet rüzgarlarının bu engelleme görevinini yeterince yapamayacağını ve Sibirya’dan üzerimize gelecek kuvvetli bir soğuk hava dalgasını öngörüyor.

Sibirya kökenli soğuk hava dalgası Aybar önümüzdeki günlerde başta İstanbul olmak üzere etkisini gösterecek ve çok ciddi bir kar yağışı bırakacak. Ocak sonunda yağan kar bazı illerimizde hayatı ciddi zorlaştırmıştı. Bu sefer Aybar soğuk hava dalgası ile gelecek yağışın çok daha zorlayıcı olması bekleniyor. Kar yağışı öncesi gerekli hazırlıkları yapmanızı ve mümkünse yollara çıkmamanızı tavsiye ediyoruz.

Peki yollara çıkmanız gerekirse? Bu duruma da hazırlıklı olmakta fayda var. Karlı havalar öncesi otomobil bakımı, karlı havada otomobilde bulunması gerekenler ve sürüş tekniklerinden haberdar olmanızda fayda var.

“Karlı Havalar İçin Otomobil Bakımı” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Karlı Havalarda Otomobilinizde Bulunması Gerekenler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Karlı Havalar için Sürüş Teknikleri

Driving Home for Christmas: Winter driving tips

Eğer ralli pilotu değilseniz karlı havalarda sürüş yapmamanızı tavsiye ediyoruz. 🙂 Fakat mecbur kalırsanız öncelikle yukarıdaki yazılarımızda belirttiğimiz gibi bakımlarınızı yaptırmış olmanız ve otomobilinizde gerekli ekipmanları bulundurmanız hayati önem taşıyor. Şimdi sürüş sırasında dikkat etmeniz gereken detaylardan ve tekniklerden bahsedelim.

1- Yumuşak ve Net bir Sürüş

Karda güvenli sürüşün anahtarı, direksiyon, gaz pedalı ve frenlerde yumuşak hareket etmektir. Neden? Manevralarda, hızlanıp yavaşlamada sarsıntılı veya ani hareketler, kaygan yolda zaten zayıf bir tutuşa sahip olan lastikleri kolayca koparır, bu nedenle aracın her manevrası, fren pedalına her basışınız ve otomobile gaz verişiniz net, yumuşak ve kademeli olmalıdır. Kucağınızda bir fincan kaynar kahve varmış ve onu dökmemek için çabalıyormuş gibi düşünebilirsiniz.

2- Uzağa Bakmak ve Yolu Planlamak

Yol ne kadar kayganlaşırsa, o kadar uzağa bakmalı ve düşünmelisiniz. Bundan sonra ne yapmanız gerektiğini tahmin edin. Dönüşler için ekstra yavaşlayın. Kaygan zeminde frenleme mesafesi artar. Yol kayganken önünüzde, normal mesafenin üç ve daha fazla katı frenleme mesafesi bırakın. Dikkatli ve güvenli bir şekilde araç kullanmak için ekstra konsantre olmalısınız.

3- Yol Tutuşu Sağlayın
ESP İkaz Işığı

Karlı bir yolda ne kadar çekiş gücünüz var? Başınız belaya girmeden önce bunu anlamanın  yolu, gösterge panelindeki küçük, sarı, yanıp sönen ışığın ne anlama geldiğini bilmektir. ESP ikaz lambası size fikir verir. Düz bir çizgide hızlanıyorsanız ve bu ışık yanıp sönüyorsa, bunun anlamı ESP’nin, araca çekiş sağlayan tekerleklerin kaydığı konusunda sizi uyarmasıdır. Dikkatli olun. Gaz pedalını biraz gevşetin, böylece lastikler yeniden tutuşunu geri kazanır.

Dönüş yapıyorsanız ve sarı ışık yanıp sönüyorsa, bu aracın istediğiniz yoldan kaymaya başladığı konusunda sizi uyaran denge kontrol sistemidir. Gaz pedalını tamamen gevşetin; bu, aracın yeniden tutuşunu geri kazanmasını sağlar. Karlı sokaklarda şehirde dar köşeleri dönerken agresif bir şekilde hızlanmayın. Aniden istenmeyen bir kaymaya ve kazaya sebebiyet verebilir.

4- Doğru Yöne Bakmak

Otomobilinizin kaymaya başladığını hissediyorsanız, her zaman nereye gitmek istediğinize bakın – o anda arabanın nereye gittiğine değil. Çevresel görüşünüzün kaçınmaya çalıştığınız objelerle ilgilenmesine izin verin. Odak nokta her şeydir.

5- Kayma Anında Ne Yapmalıyım?

Ön tekerleklerin tutuşunu kaybettiği ve otomobilin beklediğinizden daha geniş bir kavisle döndüğünü farkederseniz bir ön tekerlek patinajı için gazı azaltın. Bir veya iki sert vuruşta ön lastikler çekişi yeniden kazanmalıdır. Ardından, çekiş gücünüz geri dönerken otomobilinizi gitmek istediğiniz yöne odaklayın.

Arka tekerleklerin çekişini kaybettiği ve patinaj yapmaya başladığınızı hissettiğiniz zaman, direksiyonu arka tekerlekle aynı yöne hızla çevirin. Diyelim ki, arka sola sallanıyorsa, tekerleği sola çevirin. Gaz pedalını gevşetin ve frenlerden uzak durun. Arka tekerlekler yeniden çekişe kavuştuğunda, orijinal yönünüze geri dönün.

Ne tür bir kayma yaşıyor olursanız olun, tekerleklerinizi gitmek istediğiniz yöne doğru çevirdiğinizden emin olun. Ve hiçbir şeye çarpmadan toparlanabileceğinizi düşünüyorsanız, nazikçe (Bir numaralı maddeyi hatırlayın) frenlerinizi kullanabilirsiniz. Bir çarpışma yakınsa, altıncı maddede anlatıldığı gibi fren pedalı üzerinde durmaktan korkmayın.

6- Zora Düşerseniz ABS’ye Güvenin 

Her yöntem başarısız olursa ve karda/buzda mümkün olduğunca çabuk durmanız gerekiyorsa, aracınızın kilitlenme önleyici fren sisteminin (ABS) yardımını devreye sokmanın zamanı gelmiştir. Bugün yollardaki tüm yeni araçlar, aracın aşırı koşullarda frenlemesini optimize etmek için yerleşik bir bilgisayar kullanan kilitlenme önleyici frenlerle donatılmıştır. Kendinizi kurtaramayacağınız bir patinajdaysanız veya bir engelden kaçınmanız gerekiyorsa – ve aracınızda ABS varsa – fren pedalına sertçe basın ve bırakmayın. Gerisini bilgisayar halledecek ve mevcut çekişe bağlı olarak her bir tekerleği mümkün olduğunca agresif bir şekilde frenleyecek.

ABS sistemleriyle ilgili harika olan şey, engellerin etrafından dolaşırken fren pedalını tamamen basılı tutabilmenizdir; bilgisayar, aynı anda yavaşlarken manevra yapmanıza izin vermek için her tekerlekteki fren kuvvetini ayarlayacaktır. Bu nedenle, acil bir durumda sadece frene basmayın, direksiyonu kullanmaya devam edin!

Hiçbir güvenlik sistemi tüm kazalardan kaçınmanızı sağlayamaz, ancak kilitlenme önleyici frenler şüphesiz birçok sürücüyü felaketten kurtarmıştır. Not: Çoğu ABS sistemi, çalıştıklarını size bildirmek için etkinleştirildiğinde fren pedalının titremesine neden olur, bu nedenle bu titreşimi hissettiğinizde frenleri kaldırmayın; gayet normal.

7- Yolunuzu İyi İnceleyin ve Planlayın

Yüzey Parlak mı yoksa Mat mı? Genel olarak, parlaklık kötüdür, çünkü bu ya buz ya da su anlamına gelir. Kuru kar, sulu çamurdan çok daha iyidir. Kuru kar aslında oldukça iyi bir çekiş sağlar. (Botlarınızın altındaki çıtırtıyı düşünün)

Mümkün olduğunca ileriye bakmaktan daha önce bahsetmiştik ve bu genel olarak iyi bir fikir. Ancak muhtemelen, tanıdık bir bölgede sürüyorsunuz, bu bilgiyi kendi avantajınıza kullanabilirsiniz. O tepeden aşağı indiğinizde  ileride eşit bir tırmanış var mı? Belki bunun için hızınızı korumanız tepeyi çıkmanızı sağlayabilir. 100 metre ötede henüz göremediğiniz bir yokuş mu var? Yavaşlamak için görene kadar beklemek zorunda değilsiniz. Neyin geldiğini biliyorsanız, kendi ralli co-pilotunuz gibi sürün ve birkaç adım ilerisini düşünün.

Sürüş tekniklerimiz de bu kadar. Herkese güvenli sürüşler dilerim.

Arabam Garaj ile Arabanıza Uygun Fiyata Bakım Yaptırın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here