Bayram Tatili Kaç Gün Olacak? Yolculukta Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
4401

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Akıllarda bayram tatili kaç gün olacak sorusu? Yer edindi. Herkesin heyecanla beklediği Kurban Bayramında birçok kişi seyahat edecek ve yollar çok kalabalık olacak. Yolculuk sırasında dikkat edilmesi gerekenler ve daha fazlası yazımızın devamında.

bayram tatili
Bayram Tatili

Pandemi hayatımızda birçok şeyi değiştirdi. Sosyal mesafeyi beraberinde getirdi. Son 1 yıldır kısıtlamalar önlemler alındı. Aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte yasaklar kalktı. Uzun zaman sonra yasaksız ilk bayram yaşanacak. Her ne kadar yasak olmasa da insanlar kendi önlemlerini almak zorundadır. Sonuç olarak pandemi bitmiş değil. Herkesin heyecanla beklediği 2021 Kurban Bayramı tatili kaç gün?

2021 Kurban Bayramı Günleri

  • Arefe Günü- 19 Temmuz 2021 Pazartesi
  • Kurban Bayramı’nın 1. günü- 20 Temmuz 2021 Salı
  • Kurban Bayramı’nın 2. günü- 21 Temmuz 2021 Çarşamba
  • Kurban Bayramı’nın 3. günü- 22 Temmuz 2021 Perşembe
  • Kurban Bayramı’nın 4. günü- 23 Temmuz 2021 Cuma

2021 Kurban Bayramı için açıklanan tatil günleri 19 Temmuz Arefe günü yarım gün olmak kaydıyla başlayacak 20-21-22-23 Temmuz günleri tam gün şeklinde olacak. 15 Temmuz günü için ve hafta sonlarının tatile eklenilip eklenmeyeceği ile alakalı henüz bir açıklama gelmedi. Yapılan son kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Ancak yapılan açıklamada bayram tatilini konu almadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yöneltilen “Bayram Tedbiri olacak mı?” sorusunu “Şu an bayram için ekstra bir tedbir yok” şeklinde cevapladı.

Bayramda yollar oldukça kalabalık olacak. Yasakların kalkması ile birlikte tatilini değerlendirmek isteyen kişiler yollarda olacak. Bayram öncesi ve sonrası her sene olduğu gibi bu sene de yoğun trafik oluşacak. Yolların kalabalık olduğu bu dilimde sürücülerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.

Yolculuğa Çıkmadan Önce 

Yolculuğa çıkmadan önce araçlarının bakım zamanını kontrol etmeliler. Ayrıca aracın lifte kaldırılıp; ön takım, frenler, alt takım vs kontrol edilmelidir. Aracın lastikleri kontrol edilmelidir. Aracınızın rot balans ayarını kontrol ettirin. Yağ seviyesi, soğutma suyu seviyesi de kontrol edildikten sonra yola çıkılmalıdır. Eğer aracınızın bakımına kısa bir süre kaldıysa periyodik bakımları yaptırmadan yola çıkmayın. Son olarak klima gazını kontrol ettirmelisiniz.

bayram tatili
Bayram Tatili Yolculuğu

Yolculuk Esnasında

Bayram zamanı gibi yolların kalabalık olduğu zaman dilimlerinde zincirleme trafik kazaları olabiliyor. Bu sebeple normal şartlarda kullanım şeklinizden çok daha fazla dikkatli olmanız gerekir.

  • Takip Mesafenizi Koruyun: Takip mesafesini korumak olası bir ani frenleme durumunda kaza yapmanızı engeller. Takip mesafesi hızınızın yarısının metre cinsi kadar olmalıdır. Örnek verecek olursak; 100 km/h hızla ilerlerken 50 metrelik bir takip mesafesi tutmanız gerekir.
  • Hız Sınırlamalarına uyun: Yolların kalabalık olacağı bariz. Yollar için belirlenmiş olan hız sınırlarına uymak güvenliğiniz için oldukça önemlidir. Ayrıca radar uygulaması ile idari para cezası almaktan korunmuş olursunuz. Aracı hızlı kullanmak bir hatayı telafi etmenizi zorlaştırır. Daha açık söylemek gerekirse; yoldaki herhangi birinin hatası yüzünden kaza yapma riskiniz hızınız yavaşken daha azdır.
  • Bir yandan Aracı Dinleyin: Yolculuk esnasında ara ara aracınızı dinleyin herhangi bir ses tıkırtı geliyorsa yavaşlayıp bir servise gösterin.
  • Hararet Göstergesini izleyin: Özellikle yoğun trafikte otomobil motorları çok sıcak çalışırlar ve soğumakta güçlük çekebilirler. Bu durumda aracın harareti yükselebilir. Harareti erkenden fark edip aracı dinlendirmek gerekir. Aksi halde aracınızda büyük arıza ve masraflar oluşabilir ve yolda kalır çekiciyle uğraşırsınız.
  • Yakıt aklınıza takılmasın: Aracınızın yakıt deposunu dolu tutmaya özen gösterin. Bayram nedeniyle trafik oluşup zaman zaman yol duraksayabilir. Bu durumda aracınızın normal yakıt tüketiminden çok daha fazla yakıt tüketecektir.
  • Yorulduğunuzu hissettiğiniz an durun: Uzun bir yolculuğa çıktığınızda haliyle yorulabilirsiniz. Direksiyon başındaki yorgunluk, uykuyu beraberinde getirir. Refleksleriniz yavaşlar ve kaza yapma riskiniz artar. Aracınızda bir bardaklık var ise soğuk bir içecek yolculuk keyfinizi artıracaktır.
  • Teybin sesini fazla açmayın: Yüksek sesle uzun süre şarkı dinlemek başınızı ağrıtacaktır.
  • Sürüş esnasında su şişesi gibi düşebilecek eşyaları sağlam bir yere koyun sürüş esnasında düşerek kazaya sebebiyet verebilir.

Herkese iyi bayramlar 🙂

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here