Brexit Otomotiv Sanayimizi Nasıl Etkiler?

0
732
Brexit

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma son kullanıcı için çok şey ifade etmiyor gibi dursa da ülkemiz sanayisi için büyük önem taşıyor. Otomotiv Sanayii Derneği, yaptığı yeni açıklamada Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit anlaşmasını değerlendirdi.  OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, Brexit ve Serbest Ticaret Anlaşması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın çok değerli olduğunu belirten OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün: “Brexit, otomotiv sanayisi açısından yıkıcı etkiler doğurabilecek bir süreçti. Konuyu yıllardır takip ediyor, üzerine kapsamlı raporlar hazırlatıyor ve sürekli görüşmeler gerçekleştiriyorduk. Çünkü Birleşik Krallık, Türkiye otomotiv sektörünün ana ticaret ortaklarından birisi ve ülke ekonomisi için yüksek önem arz etmekte. Tek başına otomotiv ticareti Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin yüzde 16’sını oluşturuyor.”

Sanayi İçin Yeni Yıl Hediyesi Niteliğinde

Yenigün: “Birleşik Krallık ile AB arasında Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Türkiye ve Birleşik Krallık arasında STA’nın imzalanması bizleri çok memnun etti; sanayiimiz için adeta bir yeni yıl hediyesi oldu. Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, bu süreçte emeği geçen hem ülkemizdeki hem Birleşik Krallık’taki tüm yetkililere ve sektör temsilcilerine teşekkür ederiz

Brexit sürecinin anlaşma olmadan tamamlanması durumunda ülkemiz otomotiv sanayinin de ağır bir darbe yiyeceği ihtimalini hatırlatan Haydar Yenigün: “Anlaşmasız ayrılık durumu, otomotiv ihracatımızda yıllık yaklaşık 50 bin adetlik azalma ve tedarik sanayi ihracatımızda 150 milyon dolar kayıp yaratabilirdi. Bunun sonucunda da yaklaşık 4 bin kişilik istihdam kaybına neden olacak kadar yıkıcı etkiler doğurabilirdi. Bakanlığımızla yaptığımız istişarelerde, AB ile Birleşik Krallık’ın anlaşmaya varmasının hemen akabinde Türkiye’nin de Birleşik Krallık ile bir anlaşma imzalamaya hazır olduğunu biliyorduk. Bu süreci son derece hassasiyetle yönettiğini bildiğimiz Ticaret Bakanlığımızın gayretleri ile anlaşmanın sağlamasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here