Bridgestone Bağlantılı Araba Lastiği Konseptini Sunuyor

3
1876
bridgestone
bridgestone

Bridgestone daha güvenli sürüş sunduğunu iddia ettiği bağlantılı bir lastik konseptini sunuyor. Bu lastik, fiyata fazla bir şey katmadan iç duvardaki bir sensör sayesinde aracınıza bilgi gönderiyor.

♦Bridgestone, günümüzün sürücü destek sistemlerinin lastikleri umursamadığını söylüyor ki bu bir hata.
♦Tiremaker’ın bağlantılı lastik konsepti, ölçümleri sürücü yardım sistemi bilgisayarına ve hatta akıllı bir şehre gönderebilir.
♦Şirket ayrıca diğer gezegenlerde kullanılmak üzere tasarlanmış havasız bir lastik sunuyor.

Bridgestone CES Fuarına Yaraşır Teknolojiler Sundu

bridgestone-ces
bridgestone-ces

CES teknoloji şovunun en azından kısmen büyük bir otomotiv şovuna dönüştüğü konusunda hala şüpheler varsa, Bridgestone bir cevap veriyor. Lastik şirketi 2020 için CES’e ilk kez katılıyor ve katılımı haklı çıkarmak için uygun türde gelişmiş lastikler getiriyor. Bridgestone, CES’te iki tür lastik teknolojisini sergiledi: sensörle doldurulmuş bağlantılı akıllı lastik ve havasız lastikler için fikirler diyebiliriz.

Havasız lastikler, bir lastiğin sırtını ve tekerleğini, herhangi bir patlak lastiğin olasılığını ortadan kaldıran tek bir yüksek mukavemetli yapıda birleştirir. Bridgestone’un gelişmiş havasız lastik portföyü, Dünya’da ve ötesinde olası kullanım yelpazesini kapsar. En temel olanı ticari filolarda ve kişisel hareketlilik için kullanılabilirken, en tuhaf konsept, şirketin uluslararası bir uzay keşif görevinde kullanılabilecek bir ay gezgini için geliştirdiği havasız, elastik lastik ve tekerlek çözümüdür.

Bridgestone Arabanızla Konuşan Lastik

araba-lastik
araba-lastik

Bağlantılı lastik konseptinde daha fazla teknoloji var. Günümüzde bazı sürücüler, lastik basıncı izleme sistemlerinin bir parçası olarak bağlı lastikler kullanıyor. Ancak Bridgestone’un gösterdiği proaktif akıllı lastik, lastiğin biraz havaya ihtiyacı olup olmadığını söylemekten çok daha fazlasını yapabilir. Bridgestone Americas dijital mühendislik direktörü Hans Dorfi’ye göre bu, uyumlu bir gelişmiş sürücü yardım sistemi (ADAS) ile eşleştirildiğinde üç yüksek teknoloji eyleme (algılama, senkronize etme ve harekete geçme) izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Lastik yolu ve kendi durumunu algılayabilir, ardından bu bilgiyi otonom kararlar verirken kullanmak için araca gönderebilir.

Dijital İkiz Modeli

Günümüzün sürücü destek sistemleri, lastiklere karşı agnostiktir. Araca yaz veya kış lastikleri, yeni veya eskimiş lastikler takılsa da aynı şekilde çalışacaklar. Bugünün sistemleri, bir lastik kaydığında tepki verebilir, ancak Bridgestone’un yeni bağlı lastiğinin, çarpışmaları önlemede daha iyi olması için ADAS’a daha fazla bilgi vermesi bekleniyor. Bilgi lastiğin iç duvarına yapıştırılmış yeni bir sensörden gelir. Her dönüşte, lastiğin o kısmı zeminle temas ettiğinden, sensör lastik üzerindeki gerilimi ölçmenin bir yolu olarak yapışkanın deformasyonunu ölçer.

Bu bilgiler daha sonra o lastiğin “dijital ikiz” modelini kullanan ve şirketin söz konusu lastikle ilgili özel bilgilerini içeren bir Bridgestone algoritması kullanan bir yerleşik sisteme gönderilir, gerinim ölçümlerini aşınma tahminlerine dönüştürür. Bu bağlantılı lastikleri kullanan bir aracın belleğinde yalnızca bir dijital modele ihtiyacı vardır ve gerçek dünyada neler olup bittiğini takip etmek için bu modelin dört örneğini (her lastik için bir tane) oluşturur. Bir araba, farklı lastikleri hesaba katacak şekilde de tasarlanabilir: örneğin, arka aksta daha büyük lastikler.

2.El Araba İlanları

3 YORUMLAR

  1. Lastiklerde dijital mi oluyor 🙂 Güvenlik ile ilgili her türlü gelişme insan hayatı kurtarır. araç içinde en önemli nokta lastiklerdir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here