Pandemi sebebiyle otomobil fiyatlarında gerçekleşen artış, otomobil yedek parça fiyatlarının artışını da beraberinde getirmiştir. Bu sebeple birçok kişi yedek parça alırken yeni parça yerine çıkma olarak tabir edilen 2.el parçalara yönelmiş durumda. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar, sektörde oluşan talebi kullanarak her gün birçok kişiyi dolandırmaktadır. Bu işi de genelde facebook gibi sosyal medya grupları üzerinden gerçekleştiriyor. Bu yazımızda sizlere internet üzerinden çıkma parça satın alırken dikkat edilmesi gereken durumlardan bahsedeceğiz.
Çıkma Parça Nedir?
Trafik kazaları gibi sebeplerle birçok otomobil kullanılamaz hale geliyor. Bu durumda otomobil sahipleri otomobillerini tamir ettirmek yerine sağlam olan parçalarını değerlendirerek; o parçaya ihtiyacı olan kişilere satmaktadır. Kullanılmış olan bu yedek parçalara çıkma parça denir. Bu işi meslek olarak yapan birçok insan vardır. Çıkmacı adı verilen dükkanlara hurda otomobiller getirilir. Getirilen bu hurda otomobillerin sağlam olan parçaları sökülerek satılır.
İnternet Üzerinden Yedek Parça Satın Almak
İnternet üzerinde özellikle de facebook gibi sosyal medya sitelerinde bulunan otomobil gruplarında çıkma parça satmak isteyenler ve parça ihtiyacı olan kişiler buluşabiliyor. Ancak bu alışverişin güvenli olmasına imkan yok denilecek gibidir. Parçayı satın alma işlemi, “satıcı ile iletişim kurulur. Satıcıdan hesap bilgileri alınır. Hesaba parça parası atılır. Sonrasında kargo ile parça gönderimi sağlanır.” Şeklinde gerçekleştiği için birçok dolandırıcı bu yöntemle insanların paralarını çalmaktadır. Peki nasıl güvenli bir şekilde internet üzerinden parça satın alınabilir?
İnternet Üzerinden Çıkma Parça Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Parçayı yine internet üzerinden bulun ancak mümkünse ürünü elden teslim alın.
- Parça satan kişilerin referansı olup olmadığına bakın.
- Parçayı satacak olan kişinin dükkan sahibi olup olmadığına bakın.
- Parçayı satmak isteyen kişinin sosyal medya hesaplarını kontrol edin. Dolandırıcılar işlerini fake hesaplardan yaparlar.
- Dolandırıcılar genelde ellerinde olmayan bir ürünün fotoğrafını internet üzerinden veya bir başka ilandan bularak alıcıya yollarlar. Ürün fotoğraflarını internet üzerinden arattırın.
- Satıcı ile görüntülü görüşme talep edin. Eğer dolandırıcı ise görüşmeyi ret edecektir.
Aracım eski olduğu için pek çok parçasını bulamıyordum. Çok faydalı bir yazı oldu benim adıma teşekkürler.