Debriyaj Pedalı Devrinde Sona Geliniyor

3
48187
debriyaj pedalsız manuel hyundai venue

Manuel mi yoksa otomatik vites mi tartışmaları artık yeni bir boyut kazanacak gibi duruyor. İngiliz haftalık otomobil dergisi Autocar’ın Hindistan basımındaki haberine göre  Hyundai, Venue aracında debriyaj olmadan manuel vitesi kullanıcılarını sundu. Asya pazarında satışa sunulan bu araç sahip olduğu iMT (Intelligent Manuel Transmission) sistemiyle vites geçişlerinde debriyaja ihtiyaç duymuyor. Hindistan pazarında için üretilen debriyajsız versiyonlu model yoğun trafik koşulları düşünülüp tasarlandı. Akıllı Düz Şanzıman teknoloji, ilk etapta 1 litrelik T-GDI motorlarla birlikte sunulacak. Bu motor 120 beygirlik bir güce sahip olacak.

debriyaj pedalsız manuel araç

 Peki Bu Sistem Nasıl Çalışıyor?

Hyundai bu sistemin işleyişiyle ilgili bilgileri şu şekilde paylaştı. Sürücü seyir esnasında vites değiştirmek istediğinde manuel sistemde olduğu gibi vites kolunu kullanacak. Bunu yaparken eski sistemde olduğu gibi debriyaj kullanılmasına gerek olmayacak. Çünkü vites kutusu içerisindeki sensörler yardımıyla araç vites değiştireceğinizi anlayacak ve bu durumu araca kompakt Transmission Control Unit (TCU) adı verilen sisteme aktaracak. Bu birim hidrolik aktüatöre sinyal gönderip debriyajı devreye sokacak.

ebriyaj pedalsız manuel hyundai

Sadece Hindistan’da Satışa Sunulacak

Bu sistem yoğun ve karmaşık bir trafik yapısına sahip olan Hindistan’da kullanılmaya başlayacak. Sistemin işlevselliği ve ne kadar uzun ömürlüğü olacağı konusu bu kalabalık ülkede test edilmiş olacak. Sistemin başarısına göre farklı pazarlarda satışa sunulup sunulmayacağına karar verilecek.

Akıllı Şanzıman Teknolojisinin Evrimi

Kia ve Hyundai bu teknoloji faaliyetine beraber yatırım yaptı. İlk etapta hibrit araçlar ile gelişim gösteren ‘Intelligent Manuel Transmission’ teknolojisi yakıt tüketimi ve emisyon değerlerini düşürürken ana motora yardımcı olarak performansın artmasını sağlıyor. İlk etapta debriyaj sistemindeki mekanik bağlantılar kaldırılarak yerine elektronik bağlantılar kullanılmıştı. Bu projeyle ise araçlarda debriyaj pedalı da tarihe karışacak.

Kia’da Bu Teknolojiyi Kullanacak

Bu iki Güney Koreli üretici beraber geliştirdikleri sistemin kullanımına farklı zamanlarda başlayacak. Kia akıllı manuel şanzıman teknolojisini Sonet isimli SUV aracında kullanıma sokacak.

2.el Hyundai ilanları 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here