Debriyaj Pedalı Tarihe Karışıyor : Hyundai Venue

0
3224
debriyaj

Hyundai’nin yeni aracı Venue ilgi çekici bir teknoloji ile kullanıcılarının hizmetine sunulacak. Yeni Hyundai Venue manuel vitesli bir şanzımana sahip olmasına rağmen araçta debriyaj pedalı bulunmuyor.

Debriyaj pedalı ne işe yarar? Ve bu aracın çalışma prensibi nasıl işler?

Debriyaj motorla şanzıman arasındaki güç aktarımını keserek vites değiştirmeye olanak veren parçadır. Diğer adı kavrama olan debriyaj, hareket eden parçaların hareketini başka bir noktaya iletmek ya da aradaki bağlantıyı kesmek üzere çalışır.

debriyaj

Hyundai’ nin kompakt crossover modeli Venue’nin debriyajı akıllı ünite sayesinde vites değişmesi gerektiğini anlayıp devreye sokuyor.

Bu yeni teknoloji ile Hyundai Venue kullanıcılarına otomatik vitesin rahatlığını ve konforunu, aynı zamanda manuel vitesin hissiyatını tek bir araçta kullanıma sunuyor. Bu şanzımanı 140 hp 1.0 litrelik turbo şarjlı  benzinli motoru besleyecek. Debriyaj pedalı olmadan bu araç nasıl vites atabilecek biraz ondan bahsedelim.

Autocar India sitesinde yayınlanan bilgilere göre; araca eklenmiş olan (TCU) şanzıman kontrol ünitesi, vites kolunun altındaki sensörler sayesinde sürücünün vites değiştirmek istediğini anlayıp debriyajı aktif hale getirir. Bu araçta debriyaj pedalı olmadığını unutmamak gerek.

Çalışma prensibi dışarıdan bakıldığında triptonik vitesi andırıyor.

debriyaj-2

Triptonik Vites

Triptonik vites ilk olarak 1989 yılında Porsche tarafından kullanılmıştır. Otomatikleştirilmiş manuel vites olarak da söylenebilir. Manuel şanzımanlarda olduğu gibi debriyaj baskı balatasına sahiptir. Belirli sürelerde değiştirilir. Aynı zamanda  triptonik vitesli araçların birçoğunun direksiyonunun arkasında vites arttırmayı sağlayan elcikler bulunur. Bu elcikler aracın kullanımını tıpkı bir spor arabaymış gibi zevkli hale getirir.

Debriyajsız manuel vites, triptonikler gibi bir vites robotuna sahip değildir. Aynı zamanda triptonik viteste de debriyajsız manuel vitesteki gibi sensörler yoktur. Bu noktada akıllara bazı marka araçların kullandığı triptonic şanzımanlardaki sıkıntılar geliyor geç kavrama, geri kaçırma, vites geçişleri arasında oluşan gecikme bunlardan bazıları. Debriyajsız manuel vites yaygınlaştığında herhangi bir sorun oluyor mu? Yoksa stabil bir şekilde kullanılıyor mu? Hep beraber göreceğiz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here