Egzoz emisyon ölçümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 17 Mayıs’a kadar ertelendi. Alınan tam kapanma kararı egzoz emisyon ölçümüne de etki etti. Bakan Murat Kurum, Twitter hesabında yaptığı açıklamayla kararı bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Twitter hesabında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı. Tam kapanma tedbirleri dolayısıyla egzoz gazı emisyon ölçümünü gününde yaptıramayan vatandaşlarımız, 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 15 gün içerisinde egzoz emisyon ölçümü yaptırabilecekler.

Yapılan açıklama, ölçüm randevusu bulunan vatandaşların aklındaki ”egzoz emisyon ölçümü ertelendi mi?” sorusunu cevaplamış oldu.

Egzoz Emisyonu Nedir?

Egzoz emisyonu, araçlarda kullanılan yakıtın yanmasınla alakalı kullanılan bir terimdir. Araçların egzozlarından havaya yayılan zararlı kimyasalların sebep olduğu hava kirliğini kontrol edebilmek açısından kullanılır.  Günümüzde, dünyadaki araç sayısı düşünüldüğünde bu ölçümün yapılması oldukça önemlidir.

Egzoz Emisyonu Nasıl Ölçülür?

Yukarıda bahsettiğimiz çevresel etkilerin belli bir ölçüde tutulması adına otomobil sahiplerinin egzoz gazı muayenesi de denilen bu ölçümü yaptırması gerekmektedir. Araçların egzoz değerleri rölanti ve yüksek devir olmak üzere iki farklı şekilde ölçülür. Çıkan değerler daha önceden belirlenmiş değerler içerisindeyse araç testten başarıyla geçer ve emisyon pulu almaya hak kazanır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Ertelendiİki farklı yakıt kullanan araçlarda ölçüm iki yakıt için de ayrı olarak gerçekleştirilir. Ancak, hibrit, elektrikli ve hidrojen yakıtlı araçlar bu kontrolden muaf tutulur. Kontrolden geçemeyen araçların sahipleri, trafik denetimlerinde ağır cezalarla karşılaşmaktadır ve araçları ‘’Ağır Kusurlu’’ sayılır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Emisyon ölçüm periyotları araç tiplerine göre farklılık göstermektedir. Binek (hususi) araçları için ölçüm aracın üçüncü yaşını doldurması ile birlikte gerçekleştirilir. Ardından her iki yılda bir ölçümün yapılması gerekmektedir. Ticari araçlar için ise ölçüm her yıl tekrarlanmalıdır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Motorlu kara taşıtları yönetmeliğinin egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair belirttiği kısımda, egzoz gazı ölçümünün, 81 ildeki tüm TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda yapılabileceği belirtilmiştir. Bu hizmeti veren tek uluslararası kuruluş TÜVTÜRK’dür.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünde 5 Önemli Nokta

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here