Ekspertiz Aşamasında En Çok Görülen Hileler

0
1474
Ekspertiz

İkinci el araç alırken yapmanız gereken belki de en önemli işlem ekspertiz. Alacağınız aracın hasar durumu, önceki kazaları ve üzerinde yapılmış işlemler bu aşamada ortaya çıkar. Ancak internette ekspertiz servisleriyle alakalı yargıya taşınmış pek çok örnek görmek mümkün. Yapılan ekspertizin eksik veya yanlış olmasından kaynaklanan maddi manevi zararlar alıcılar için yıpratıcı olabilir. Bu sebeple araç alacak vatandaşlar nelere dikkat etmeli? Ekspertizlerde en çok rastlanan hileler neler? Ekspertiz sonrasında ortaya çıkan sorunlarla ilgili izlenmesi gereken yollar neler? sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Sektörün önde gelen isimlerinden TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger: “Birleştirilen araçlarla son dönemde şubelerimizde sıklıkla karşılaşıyoruz. Ekspertiz süreçlerimizde bulunan araç iç direklerinin, marşpiyellerinin ve alt taban sacının kontrolü esnasında araca uygulanan işlemi rahatlıkla tespit edebiliyoruz” dedi.

Eksik veya yanlış bilgi verilerek sorun yaşayan alıcılarla sık karşılaştıklarını belirten Ayözger, “Bu durum genelde araçların hasar geçmişleri ile alakalı oluyor. Örnek verecek olursak; boyasız olarak satışa sunulan bir araçta bir ya da birkaç parçada boya çıkma durumu veya satıcı tarafından boyalı olarak bildirilen parçaların değişmiş olduğunun tespit edilmesi gibi durumlarla oldukça sık karşılaşıyoruz. Araca talip olan kişiye araç sahibi tarafından verilen bilgilerle, bizim kontrollerimiz sırasındaki tespitlerimiz arasında büyük farklar oluşabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ekspertiz Sırasında Fark Edilmeyen Bir Hata Ölümcül Olabilir.

Otomobillerin bazı unsurlarının değiştirilmek yerine tamir edildiği durumlarda tespitinin daha da zorlaştığına dikkat çeken Ayözger: “Araçların karıştığı ciddi kazalarda airbagler açılıp emniyet kemerleri aktif gergi moduna geçiyor. İlgili araç, yetkili bir onarım servisi tarafından orijinal yedek parçalar ile onarıldığında herhangi bir problem yaşanmıyor. Parçalar eğitimli uzmanlarca orijinalleriyle değiştirildiği için aracın servis geçmişi ve detaylı tramer dökümünü incelediğiniz takdirde burada hangi parçaların değiştiği görülebiliyor. Fakat bu parçaların değiştirilmeyip onarım yoluna gidilmesi durumunda tespit biraz daha zorlaşıyor.

Ön torpido ve direksiyon bölümü çok titizlikle incelendiğinde onarımların tespiti kısmen de olsa mümkün oluyor. Airbag kontrolünün sökme takma işlemi yapmadan tamamlanması mümkün olmuyor. Bu konuda yetkili servisler dışında yapılacak en küçük yanlış müdahalenin ölümcül sonuçlara neden olacağını bilmemiz sebebiyle OBD taraması esnasında ve görsel kontrollerimizde şüphe edilen bir bulguya rastlamamız durumunda müşterilerimize bilgi vererek yetkili servis kontrolü yapılmasını öneriyoruz” dedi.

Kilometresi Düşürülmüş Araçlara Dikkat

En çok karşılaşılan hilenin hala kilometre düşürme olduğunu belirten Ayözger: “İkinci el araç satış değerini doğrudan etkileyen boyanan veya değişen parça konusunun bertaraf edilmesi amacıyla, kaza yapan araca aynı renkte çıkma parçaların takılarak alıcıya orijinal iddiasıyla satılmaya çalışılması en sık karşılaştığımız vakaların başında yer alıyor.

Kilometre düşürme maalesef hala en çok başvurulan yöntemlerin başında yer alıyor. Ekspertiz esnasında tespit edilemeyeceği düşünülerek, ekspertiz öncesinde araca katkı yapılarak motor arızalarının gizlenmeye çalışması ve ciddi soruna sebep olabilecek durumların küçük onarımlar yapılarak aracın satılmaya çalışılması da karşılaştığımız diğer önemli konular olarak öne çıkıyor” dedi.

Ekspertiz Sonrası Sorunlar İçin Hangi Yol İzlenmeli?

Diyelim ki en güvendiğiniz ekspertize gittiniz aracı kontrol ettirdiniz ve satın aldınız ancak daha sonra araçta bilgilendirilmediğiniz sorunlar ortaya çıktı, bu durumda ne yapmalı? Ekspertiz sonrası yaşanacak mağduriyetlerle ilgili de bilgi veren Ayözger, “Ekspertiz hizmeti aracın mevcut durumunun tespitini içerir ve anlık sonuçlar ortaya koyar. Ekspertiz esnasında bulunmayan ve sonradan ortaya çıkan arızalar için ekspertiz firmaları garanti veremez. Ekspertiz esnasında tespit edilemeyen ve araçta mevcut olan arıza ve hasarlar konusunda tüketicilerin karşılarında muhatap bulabilmeleri gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Konu hakkında detaylı inceleme yapıp ekspertiz merkezi kaynaklı bir mağduriyetin tespit edilmesi halinde bunun yükümlülüklerinin ekspertiz merkezi tarafından yerine getirilmesi gerekir. Tüketicilerin mağduriyetlerinin devam etmesi halinde tüketici mahkeme heyetlerine başvurmalarını önerebilirim. Müşterilerimize sunduğumuz 3 ay, 6 ay ve 12 aylık Garanti Ürünlerimiz ile ekspertiz hizmeti sonrasında oluşabilecek arızaları garanti altına alıyoruz” açıklamasını yaptı.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here