Elektrikli Arabalar Daha Mı Yavaşlar ?

0
2872
elektrikli arabalar daha mı yavaşlar

Siz ne düşünüyorsunuz gerçekten elektrikli arabalar daha mı yavaşlar? Sonuçta diğerleri akaryakıt temelli motorlara sahip. Ve o motorlar yıllardır geliştiriyorlar. Elektrikli motorlarsa daha keşif aşamasında olan yepyeni bir teknoloji desek yalan olmaz değil mi? Aslında haklısınız. Elektrikli otomobil teknolojisi yeni yeni gelişiyor fakat buz dağının sadece görünen kısmı bile akaryakıt temelli arabaların bazı özelliklerini gölgede bırakmayı başardı.

elektrikli arabalar daha mı yavaş
tesla vs lamborghini

“Elektrikli arabalar daha mı yavaşlar ?” sorusuna vereceğimiz cevap temelde ikiye ayrılıyor. Çünkü bildiğiniz üzere atiklik ve hızlılık aynı şey değiller. Atik bir araba sizin de anlayacağınız üzere daha çeviktir ve 0’dan 100’e daha çabuk ulaşır.

Tesla Model S’ti Geçti!

Mutlu bir yaz günü, gün batımına doğru sakin sakin Tesla Model S’inizi sürüyorsunuz. Işıklarda durdunuz ve yanınızda beliren bir araç, motor devrini yükselterek arabasını kükretip size bakıyor. Sesi çıkmadığı için Tesla Model S’inizi ve sizi yavaş sanıyor.  Bu durumda reaksiyonunuz nasıl olurdu bilmem ama ufak bir gülümsemeyle geçiştirmenizi tavsiye ederim zira ışık yeşile döndüğü an o sizi bir daha göremeyecek.

Tesla Mühendisi Dustin Grace Açıkladı: Elektrikli otomobiller daha hızlı bir kalkış sağlar.

2015 Yılında Fortune’da yayımladığı bir makalede, elektrikli otomobillerin akaryakıtla çalışan otomobillere göre çok daha fazla tork ürettiğini ve tork’un da bir aracı ileriye iten en önemli faktör olduğunu söyledi. Dahası elektrikli motorlar geleneksel şanzımanı da ortadan kaldırdığı için gücü direkt olarak tekerlere gönderebilir. Fakat geleneksel otomobillerde durum böyle değil; enerjinin harekete dönüşebilmesi için bir dizi aktarma organından geçmesi gerekir dolayısıyla bu durumda bir zaman kaybı yaratır. Bunun yanında içten yanmalı motorlarda; enerjinin aktarma organlarından geçişi sırasında enerjinin ve cüzdanınızdaki paranın çoğu kaybolur. Aslında kaybolur demek hata olur. Çünkü akaryakıta ödediğiniz paranın nereye gittiği malum ve bir sürü para ödeyip aldığımız akaryakıtlar da bir başka istemediğimiz forma; ısı ve sese dönüşüyor. Tabi ki içten yanmalı motorların avantajlı olduğu durumlar da yok değil.

Hızlı Başlamak Avantaj, Hızlı Olmak Yarış Kazandırır!

Tesla Model S 0’dan 100’e 2,275 saniyede çıkarken, 0’dan 100’e 3 saniyede çıkan bir Ferrari F12’ye uzun vadede geçilecektir. Çünkü Tesla Model S’in maksimum hızı 250 km/s civarıyken Ferrari F12’nin 350 km/s. Fakat bu dezavantajı fark eden elektrikli otomobil üreticileri, belki de bu eksikliği gidermek için elektrikli otomobillere özel bir şanzıman geliştirebilir, kim bilir.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here