Ford ve Mahindra İşbirliği Son Buluyor

Ford Motor Co. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Hindistan’daki Mahindra ve Mahindra Ltd ile otomotiv ortak girişimini; COVID-19 salgınının neden olduğu zorluklar nedeniyle iptal ettiğini söyledi. Ford ve Mahindra işbirliği devam etmeyecek.

Şirketler ayrı ayrı açıklamalarda, kararın son 15 ayda küresel ekonomide meydana gelen değişikliklerden kaynaklandığını ve her ikisinin de sermaye tahsis önceliklerini yeniden değerlendirmesine neden olduğunu söylediler.

Ekim 2019’da Ford ve Mahindra, gelişmekte olan pazarlar için araç geliştirme ve üretme maliyetlerini düşürmek için Hindistan’da bir ortak girişim kuracaklarını söylemişti. Şirketler, orta büyüklükte bir SUV ile başlayarak üç yeni ticari araç piyasaya sürmeyi ve gelişmekte olan pazarlar için ortak elektrikli araçlar geliştirmeyi beklediklerini belirtmişlerdi.

“Şartlar Değişti”

ford ve mahindra logo

Ford sözcüsü T. R. Reid, “Küresel ekonomi ve iş ortamı geçen yılın Ekim ayındaki ile aynı değil.” dedi.

Reid, şirketler arasındaki ortak girişimi tamamlamak için son tarihin 31 Aralık olduğunu belirtti. Her iki tarafın da bir anlaşma oluşturmak veya bunu yapmak için takvimi uzatmak yerine anlaşmayı sona erdirme kararı aldığını söyledi.

Bu araçların iptal edilip edilmediği sorulan Reid, “Bu noktada, ortak girişimden başka konuşulacak bir şey yok.” dedi. Ford, Hindistan’daki bağımsız operasyonlarının devam edeceğini söyledi.

Genel müdür yardımcısı Anish Shah, Mahindra’nın kısa vadede çekirdek Hindistan pazarı için büyük SUV’lere odaklanacağını ve otomotiv işi için yeni bir strateji belirlerken orta vadede elektriğe geçeceğini söyledi.

Elektrik Yatırımları Artacak

Nisan ayından itibaren genel müdür olarak görevi devralacak olan Shah, “Özümüze geri dönüyoruz” dedi. “Elektriğe olan yatırımımızı nasıl hızlandırabileceğimize ve gerçekten yeni çağa nasıl geçebileceğimize bakacağız. Küresel bir marka olma hırsımızı açıkça tutuyoruz ve orada yine elektrik yolculuğu önemli,” dedi. Shah verdiği demeçte, Mahindra’nın başlangıçta girişime yaklaşık 30 milyar rupi (410.68 milyon $) yatırım yapmayı planlandığını ve bunun yarısının hisse senedi olacağını söyledi.

Shah, Mahindra’nın yüksek kaliteli elektrikli aracı Pininfarina Battista’nın bir başlangıç noktası olduğunu belirterek; otomobil üreticisinin yerel ve ihracat pazarları için SUV’ler inşa etmek için Hindistan’da daha fazla elektrikli platform geliştirmeye bakacağını sözlerine ekledi.

Mahindra yaptığı açıklamada, Ssangyong’daki çoğunluk hissesi için potansiyel bir yatırımcı ile anlaşma yapmaya yakın olduğunu söyledi. Shah, SUV üreticisine yaptığı toplam yatırımın 264 milyon dolar olduğunu ve iptalin kapsamının hangi anlaşmanın kararlaştırıldığına bağlı olacağını söyledi.

ford otomobil

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here