Günsel : KKTC’nin Yerli Arabası

0
1740

TOGG ile Türkiye halkında heyecan oluşturan yerli otomobil çalışmaları devam ederken bir diğer çalışma Küzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden geldi. Günsel Otomobil geçtiğimiz aylarda ilk modellerini tanıttı ve showroom açtı. Ayrıntılar yazımızda.

Günsel Ailesi

Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurucu rektörü olan Dr. Suat Günsel’in 50 yıldır planladığı kendi otomobilini üretme hayali uzun çabalar sonucunda gerçeğe dönüşüyor. Oğlu Prof. Dr. İrfan Gürsel babasının araba hikayesini şöyle anlatıyor: Babam Suat Günsel’in otomobil merakı küçük yaşlarda başlamış. Çocuk yaşlarda killi topraktan otomobil modelleri yaparak, ileride bir otomobil fabrikası kuracağını, çiftleri üstü açık arabalarda gezerken seyredeceğini hayal edermiş. Fakat ülke şartları nedeniyle bu otomobil aşkı; bir müze kurmaya, müzede klasik otomobillere bakım yapmaya ve onların sergilenmesine dönüştü. Müzede yaptığımız çalışmalar, kendi otomobilimizi üretme hayalini tekrar canlandırdı. Otomobile olan tutkumuz, yenilikçi bakış açımızla birleşti ve bize güçlü bir ilham verdi.” Böylelikle de Günsel Otomobil ortaya çıkmış oldu.

Günsel Otomobil

Yenilikçi, verimli ve zarif olarak belirlenen şirket hedeflerini takip edecek. Araçlarında da  otomotiv sektöründe geleceğin teknolojisi olan elektrik enerjisini kullanacak. Tasarımında Kıbrıs’ın simgesi Muflon’dan esinlenilen ilk araç Gürsel B9, Muflon gibi zarif ve güçlü hatlara sahip, modern ve özgür bir şekilde tasarlandı. Tasarımdan Ar-Ge’ye, üretimden pazarlamaya kadar tüm otomotiv süreçlerini yenilikçi bir yapıyla tek bünyede toplayacak Günsel Otomobil üretim tesisi; 20 bin metrekare alana kurulu, toplamda 15 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek. Ayrıca binlerce kişiye istihdam sağlaması açısından da Kıbrıs adına çok önemli bir gelişme.

B9 Modeli

Günsel Otomobil ilk modeli olan B9’u 20 Şubat 2020’de özel bir lansman ile tanıtıldı. 350 km menzil kapasitesi ile gelecek olan B9, Günsel B9, az enerjiyle çok daha fazla mesafe kat edebilmek için sınıfından daha hafif şekilde tasarlanmış. Bunun için alüminyum şasi ve kompozit gövde kullanılmış durumda. Rejenatarif fren sistemi ile fren esnasında kaybedilen enerjiyi geri kazanır. Günsel Otomobil verilerine göre de 100 km saat hıza 8 saniye de ulaşacak. Hedef ise yarım saatte tam depo şarj olması.

Günsel Otomobil

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here