İkinci El Parça Kullanımına Yasak! Danıştay’dan Karar Geldi;

Türk Barolar Birliği (TBB) tarafından açılan bir dava ile, otomobil sahiplerinin hakları koruma altına alınmak istemişti.

Ve nihayet dava sonuçlandı.

İkinci El Parça

Alınan karar şöyle ki;

Olası kaza durumlarında, izin alınmadan araçlarına ikinci el parça takılan otomobil sahiplerinin zarara uğradıkları ve dolayısıyla zarara uğradıklarına karar verdi.


1Orijinal Parça Yerine İkinci El Parça Kullanılamaz!

Danıştay 8. Dairesi, trafik sigortası olan bir otomobilin, çarptığı araçta sahibinin izni ve rızası olmadan “orijinal parça” kullanmak yerine “ikinci el parça” kullanması durumunda, mülkiyet hakkına zarara uğrattığını ve hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz sene, 31074 sayılı Resmi Gazate’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar” başlıklı madde ile gündeme geldi.

Türk Barolar Birliği bu konuda adım attı ve durumu yargıya taşıdı.

Türk Barolar Birliği şu ifadelere yer verdi:

“Danıştay 8. Dairesi’nin 31.03.2021 tarih ve 2020/6493E. sayılı kararı ile “davalı idare tarafından, sigorta ilişkisinin tarafı olmayan ve doğrudan zarar gören 3. kişilerin araçlarında meydana gelen hasarın rızaları alınmaksızın yeniden kullanılabilir parça ile değiştirilmesine imkan tanınarak yasal bir dayanak olmaksızın mülkiyet hakkına kısıtlama getirildiği” gerekçesiyle dava konusu Tebliğ’in “yeniden kullanılabilir parça” ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.”

Bundan sonra kazaya karışan bir araç için, otomobil sahibinin izni ve rızası olmadan aracına takılacak bir ikinci el parçadan kaynaklı kişi yasal haklarını kullanabilir ve zararının karşılanmasını talep edebilir.


2Kaza Durumunda Ne Yapmak Gerekiyor?

Öncelikle kaza yapmamak için üstünüze düşeni yapmanızı öneriyoruz.

Trafik kurallarına uymak, araç bakımlarını yaptırmak, yorgun araç kullanmamak…VB tüm önlemlerinizi aldıktan sonra, adı üstünde “kaza” başınıza gelebilir.

Yaşayabileceğiniz ufak tefek kazalar her zaman olabilir.

Temenni ederiz ki yaşayacağınız en büyük kazanızda ufak tefek bir kaza olsun…

Öncelikle soğukkanlılığınızı koruyup, kendinizin ve karşınızdaki araç sürücüsünün sağlığının etkilenmediğinden emin olun.

Karşı taraftaki sürücü ile tanışıp nezaket gereği geçmiş olsun dileğinizi iletin ve olayın sıcaklığı ile tepki göstermeyin.

Daha sonra mutlaka, ilk iş olarak aracın pek çok açıdan resmini ve videosunu çekin.

Bunu yaptıktan sonra, eğer trafik güvenliğini ve akışını engelleyecek bir yerde iseniz, araçlarını uygun bir alana çekerek, kaza tespit tutanaklarınızı doldurmaya başlayın.

Kaza tespit tutanağını eksiksiz ve karşılıklı diyalog kurarak olduğunu gibi aktarın.

Gerekirse emniyet güçlerinden destek isteyebilirsiniz.

İkinci El Parça

Bu resimleri ve tutanağı aldıktan sonra trafik sigortasının anlaşmalı olduğu yetkili servislerde aracınızın tamiri için iletişime geçebilirsiniz.

Ve yeni açıklanan mahkeme sonucuna göre aracınıza takacakları herhangi bir ikinci el parça için sizden mutlaka rıza almaları gerektiğini unutmayınız.

Bu konuda kasko da önemli bir detay, eğer mümkün ise aracınız için kasko poliçesi de yaptırın.

İkinci El İlanları

TRİNKSAT!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.


 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here