İngiltere İle Otomotiv Ticareti Hacmi Korunuyor

0
525

Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan Birleşik Krallık yoğun mesaili günler geçiriyor. 2021 Yılı itibariyle resmi ve fiilen tamamen bağımsız bir ekonomik altyapıya geçecek olan İngiltere ile otomotiv ticareti hacminin korunmasına yönelik anlaşma yapıldı.

İngiltere İle Otomotiv Ticareti

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Birleşik Krallık ile Türkiye’nin imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde iki ülke arasındaki 3 milyar dolarlık otomotiv ticaret hacminin korunacağını duyurdu. İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne veda etmesi ile beraber ticaret anlaşmaları da sona ermişti. Bu noktada her ülke ile yeni anlaşmalar planlanıyordu. Türkiye de en önemli ticaret ortaklarından Birleşik Krallık ile anlaşmaya vardı. İmzalanan anlaşma ile beraber 3 milyar dolarlık İngiltere ile otomotiv ticareti hacmi korunmaya alınmış oldu.

Birleşik Krallık ve Türkiye’nin ticaret kalemleri arasında otomotiv sektörünün ayrı bir yeri var. İki ülke arasındaki ticaretin %16’sını otomotiv sektörü oluşturuyor. Şu an için tam anlamıyla anlaşmanın detayları bilinmese de iki ülke arasındaki önemli ticaret kaleminin korunacağını söyleyebiliriz. Yeni yıla birkaç gün kala gelen bu önemli hamle sektördeki insanları oldukça rahatlattı. Çünkü anlaşmanın olmadığı bir durumda 4 bin kişinin işini kaybedebileceği konuuşuluyordu.

İngiltere ile otomotiv ticareti

Brexit Ve Otomotiv Sektörü

Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün konuya dair bazı açıklamalarda bulundu. Brexit’in otomotiv sanayisi açısından yıkıcı etkiler doğurabilecek bir süreç olduğunu kaydeden Yenigün, konuyu yıllardır takip ettiklerini, üzerine kapsamlı raporlar hazırlattıklarını ve sürekli görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktardı. Yenigün, Birleşik Krallık’ın otomotiv sektörünün ana ticaret ortaklarından olduğunu ve yüksek önem arz ettiğini vurgulayarak, “Otomotiv, toplam ticaret hacmimizin yüzde 16’sını oluşturuyor. Birleşik Krallık ile AB’nin Ticaret Anlaşması imzalamasının ardından Türkiye ve Birleşik Krallık arasında sivil ticaret anlaşması imzalanması bizleri çok memnun etti. Sanayimiz için adeta bir yeni yıl hediyesi oldu.” ifadelerini kullandı.

Anlaşmasız ayrılık durumunun, otomotiv ihracatında yıllık yaklaşık 50 bin adetlik azalma ve tedarik sanayi ihracatında 150 milyon dolar kayıp oluşturabileceğini belirtti. Öte yandan, Birleşik Krallık’ın motor ihraç ettiği ülke sıralamasında Türkiye’nin ikinci sırada yer alması durumu var. Ve bu ülkenin beşinci büyük otomotiv ihracat pazarının Türkiye olması da anlaşmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

İngiltere ile otomotiv ticareti

 

İkinci El Araba İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here