Mercedes-Benz eActros: Tam Elektrikli Kamyon

1
1077
eActros

2016 yılında, Mercedes dünyanın ilk tam elektrikli ağır ticari aracını tanıttı. O yıllarda başlayan gelişim ve değişim süreci bugünlerde yol testleri yürütülen eActros modelini ortaya çıkardı. Bu yıl deneme sürüşleri ve sahadaki kullanımı test etmek amacıyla Almanya ve İsviçre’de bazı firmalara teslim edilecek. Bu firmalar eActros’un günlük işlemlerle başa çıkma kabiliyetine ve dizel kamyonlara göre maliyetlerine bakarak Mercedes’e bazı geri dönüşlerde bulunacak. İlk etapta 12 ay sürmesi planlanan deneme süreci, eActros için gerekli güncellemeler yapıldıktan sonra bir 12 ay daha sürebilir. Bu da eActros için seri üretimin 2 yıl içinde başlaması anlamına geliyor.

Mercedes-Benz eActros

eactros

Aslında daha önce Tesla’nın tanıttığı Semi Truck ile tam elektrikli ağır ticari araçlara dair bir fikir edinmiştik. Binek otomobillere göre ağır ticari araçların elektrikli versiyonlarının geç gelmesinin birkaç sebebi var. Bunlardan birisi yüksek voltaj ihtiyacı. 400 V üzerinde bir voltaj ve 1000 Ampere kadar bir alt yapı ile desteklenecek olan yeterli menzili sunabilecek bir batarya işleri biraz zorlaştırıyor.

Zaten ortaya çıkan manzara için, elektrikli otomobiller ile kıyaslandığında biraz hayal kırıklığı denebilir. Ancak ağır ticari araçların kullanım şartları düşünüldüğünde pek de sürpriz değil. Yeni Mercedes-Benz eActros deneme sürecinde maksimum 11.5 ton yük kapasitesi olan şehir içi dağıtım araçları olarak kullanılacak. Bu kullanım şartları altında 200 km menzile ulaşması bekleniyor. İki ayrı elektrik motorundan oluşacak olan sistem birlikte 240 kW güç üretecek. 950 Nm üzerinde bir tork sunacak olan motorun gücü, vites dişli oranları ile 11 bin Nm kadar çıkarılarak dizel kamyonların performansını aratmayacak.

eactros

Ulaşım ve taşımacılık sektöründe önemli bir yere sahip olan ağır ticari araçlar, yüksek emisyonları nedeniyle çevre kirliliği konusunda da oldukça sorumlu konumdalar. Elektrikli otomobiller ile başlayan dönüşüm sürecinin er ya da geç yansıyacağı bir diğer alan olan ağır ticari araçlar alanı dileriz bu gelişime olabildiğince çabuk ayak uydurur. Çünkü elektrikli otomobiller ile temizlediğimiz dünyamızın şehir içinde nakliyat yapan büyük hacimli bir dizel motor tarafından kirletilmesini istemeyiz. Hele ki tam da bu kötü kokulardan kurtulduk derken eski anılarımız depreşirse moralimiz bozulabilir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here