Formula 1 Macaristan GP Sıralama Turları Sonuçları

Lewis Hamilton Pole

Formula 1 Macaristan GP sıralama turları tamamlandı. Gün saat 13:00’daki üçüncü antrenman seansı ile başlamıştı. Ardından saat 16:00’da başlayan sıralama turlarıyla tamamlandı. Günün kazananı; kariyerinin 101., sezonun kendi adına 3. pole pozisyonunu 1:15.419’luk turu ile elde eden, Lewis Hamilton oldu. Hamilton ve Mercedes sezonun dördüncü yarışı İspanya GP’den bu yana ilk kez pole pozisyonunun sahibi oldu. İngiliz pilot, Britanya GP’deki format farklılığı sebebi ile pole pozisyonunu Verstappen’e kaptırmıştı. Hamilton’un bu pistte 8 yarış galibiyeti, daha önceden 7 pole pozisyonu vardı. Bu pole Hamilton’un Hungaroring’deki sekizinci pole pozisyonu oldu. İşte Formula 1 Macaristan GP sıralama turları sonuçları:

Macaristan GP Sıralama Turları Özeti

Formula 1 Macaristan GP Sıralama Turları Hava Durumu

Sıralama turları yaklaşık 2 saat önce tamamlanan üçüncü antrenmana göre daha yüksek bir hava sıcaklığında başladı. TSI 16:00’da başlayan sıralama turlarında hava sıcaklığı 29 derece, pist sıcaklığı ise neredeyse 60 dereceydi. Üçüncü antrenman seansının son bölümünde kaza yapan Mick Schumacher, tüm onarım çalışmasına rağmen, aracı yetişmediği için seansa katılamadı. O seansta yaşanan bir diğer olaylarda bulunan Giovinazzi ise kınama cezası aldı. Gasly ile yaşanan durum nedeni ile kınama alan İtalyan pilota, Stroll olayı için ceza gelmedi. Bu olay için Alfa Romeo takımına 5 bin Euro para cezası verildi.

Q1

Q1 seansında piste ilk çıkan isim Yuki Tsunoda’ydı. Japon pilotu, Mazepin ve Alfa Romeo’lar takip etti. İlk tur Tsunoda’dan geldi. Ardından Raikkonen ilk sırayı aldı. Mercedes’ler seansın dördüncü dakikasında piste çıkarken; onları McLaren ve Williams pilotları takip etti. Ardından Verstappen de piste çıktı. Bitime 10 dakika kala tüm pilotlar piste çıkmıştı.

Önemli Turlar Başladı

Üst sırayı hedefleyen isimlerden turunu ilk tamamlayan Valtteri Bottas oldu. Hemen ardından, Hamilton 0.186 saniye ile takım arkadaşını geçti. Norris ise üçüncü sırayı aldı. Turunu tamamlayan Verstappen ise 0.210 saniye farkla zirveye yerleşti. Ardından atılan turlarda sırasıyla; Gasly dördüncü, Perez altıncı, Alonso altıncı, Leclerc altıncı, Sainz dördüncü, Norris altıncı sırayı elde etti. Perez tekrar bir tur atarken derecesini geliştiremedi.

Q2 İçin Son 3 Dakika

Seans bitimine 3 dakika kala birçok pilot piste çıkmayı tercih etmedi. İlk 10 sıradaki isimlerden yalnızca Mercedes pilotları ve Norris piste çıkan isimlerdi. Son haklarda atılan turlarda; Tsunoda ve Russell derecesini geliştiremeyerek 16 ve 17.sırada seansı noktaladı. Vettel sekizinci sıraya, Ricciardo on üçüncü sıraya yükseldi. Devamında Alfa Romeo pilotları kendini ilk 15 içine atmayı başarırken; Stroll, altıncı sıraya yükseldi. Latifi’nin attığı tur da durumu değiştirmedi.Q1

Böylece Q1 seansının en hızlısı Verstappen olurken, elenen isimler; Tsunoda, Russell, Latifi, Mazepin ve piste çıkamayan Schumacher oldu. Russell uzun bir aradan sonra Q2’ye kalamadı ve başarı serisi noktalandı.

Q1 Sonuçları:Formula 1 Macaristan GP Sıralama Turları Sonuçları Q1

Q2

Q2 seansı başlamadan önce Red Bul ve Mercedes’lerin, arkada tarafla olan yaklaşık 1 saniyelik fark nedeniyle, orta hamurla piste çıkmasını tahmin ediyorduk. İki takım da bu tahmini yanıltmadı ve piste ilk çıkan ekipler oldu. Bu dörtlünün tamamladıkları turlar sonunda sıralama; Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez şeklinde oluştu. Hamilton orta hamur lastiklerle, Verstappen’in 0.216 saniye önündeydi.

Orta Sıralarda Herkes Yumuşak Hamur Seçti

Bu iki takım dışında kalan toplam 6 takımın pilotları yumuşak lastikle pistteydi. Piste çıkan isimlerin attığı turlarla; Vettel üçüncü, Gasly dördüncü, Norris yedinci sıraya yükseldi. Seans bitimine 10 dakika kala Alpine’ler, 9 dakika kala Ferrari’ler de piste çıktı. Alpine’lerden Alonso, attığı turla, üçüncü sırayı alırken; Ocon ancak sekizinci olabildi.

Ferrari’de Hüsran

İki Ferrari oldukça hızlı şekilde pistin sonuna geldiğinde, Leclerc ikinci sırayı aldı. Ancak Sainz için durum oldukça kötüydü. İspanyol pilot son virajı dönmeye başlarken, aracın arka tarafının kontrolünü kaybetti. Uzunca bir süre sürüklenen araç sol tarafından bariyerlere çarptı. Görüntüde Sainz bu kazayı aracı hasar almadan ucuz atlatmış gibi duruyordu. Ancak Sainz hareket ettiğinde, aracın ön kanadı kırıldı ve ön lastiğin altına girdi. Bu sırada, bitime 6:40 dakika varken, seans kırmızı bayrakla durduruldu. Sainz, bir süre bu sorunu çözmeye çalışsa da kırık ön kanat aracın altından çıkmadı. Böylece İspanyol pilot sıralama turlarına ikinci bölümde veda ederek, büyük hayal kırıklığı yarattı.

Sainz’ın Kazası:

Verstappen’den İlginç Tercih

Sainz’ın aracı yoldan çekildikten sonra yeşil bayraklarda zaman geri saymaya başladı. Ancak pek çok pilot piste çıkmak için yaklaşık 3 dakika boyunca bekledi. Pilotlar tekrar piste çıkarken, Perez’de durumu tehlikeye atmamak için yumuşak hamur olmasını bekliyorduk ancak Verstappen de kırmızı logolu lastikleri tercih etti. Bu durum son seans öncesi pistin durumunu anlama denemesi olarak anlaşıldı ve Hollandalı’nın tam gaz gelip son virajda hız kesmesi tahmin ediliyordu. Bu sırada Mercedes’te de Hamilton yumuşak hamura geçmişti. Bottas ise sıfır set bir orta lastikle piste döndü.

Bottas, sıfır set orta hamurun karşılığını verdi ve ikinci sıraya yükseldi. Ardından Leclerc onu bir basamak aşağı yolladı. Gasly ise attığı turla ilk sırayı aldı. Bu sırada Verstappen kendi turunu gaz kesmeden tamamladı ve 1:15.650’lik derecesiyle ilk sırayı aldı. Bu Verstappen’in yarınki yarışa yumuşak lastiklerle başlaması anlamına geliyordu. Ayrıca Mercedes’ler orta hamurla Q3’e geçmişken, bu durum temel bir strateji farkı anlamına geldi.

Devam eden turlarda Alonso, üçüncü sırayı aldı. Ricciardo sekiz, Norris iki, Perez dördüncü sıraya oturdu. Son turu atan Sebastian Vettel ise onuncu sırayı alarak Ricciardo’yu eledi ve takım arkadaşının iki sıra önünde Q3’e kaldı. Bu sonuçlarla birlikte; Ricciardo, Stroll, Raikkonen, Giovinazzi ve Sainz son seans öncesi elenen isimler oldu.

Q2 Sonuçları:Formula 1 Macaristan GP Sıralama Turları Sonuçları Q2

Q3

Piste ilk çıkan isimler Gasly, Norris, Alpine pilotları ve Leclerc oldu. Kısa bir süre sonra, Vettel hariç herkes pistteydi. İlk tur Gasly’den geldi. Arkasından gelen Norris ikinci sırayı aldı. Sonrasında sırasıyla; Ocon, Leclerc, Verstappen ve Bottas ilk sıraya yerleşti. Bottas, Verstappen’e tam çeyrek saniye fark atarak bu pozisyonu almıştı. Ancak Fin pilotun sevinci çok uzun sürmedi. Hemen ardından gelen Hamilton, takım arkadaşının 0.315, Verstappen’in 0.565 saniye önünde ilk sıraya oturdu. İngiliz pilot, üç sektörde de mor dereceyle bu zamanı elde etti. Turunu tamamlayan Perez ise Hamilton’un 1.002 saniye ardından dördüncü sırada kaldı.Q3

Yalnız Kovboy Sebastian Vettel

Bütün isimler turlarını tamamlayıp pite dönmüşken, Vettel bitime 5 dakika kala piste çıktı. Alman pilot attığı turla sekizinci sıraya yükseldi. Ardından pilotlar sıfır set yumuşak lastikleri takarak tekrar piste çıktı.

Zirvede Durum Değişmedi

Q3 son

Tüm isimler piste çıktığında en arkada Bottas, Hamilton, Verstappen ve Perez sıralı bir dörtlü vardı. Son haklara başlamadan, Hamilton son viraj öncesi fazla yavaşladı. Bu hareket, zaman durumu sıkışık olan Perez’in seansın bitimine yetişemediği anlamına geliyordu. Meksikalı pilot damalı bayrak sallanmadan önce start çizgisinden geçemedi ve yeni tura başlayamadı. Pilotlar teker teker sona doğru gelirken derecesini geliştiren isimler; dokuz ve onuncu sıradan, beş ve altıncı sıraya yükselen Gasly-Norris ikilisi oldu. Hamilton, çok kötü bir tur zamanı attı. Bottas, derecesini geliştiremedi. Verstappen ise görece daha hızlı olduğu turda, ilk sektördeki kötü sürüşünün kurbanı oldu ve derecesini geliştirse de sıra yükselemedi.

Hamilton’un Son Turu ve Telsiz Konuşması:

Bu sonuçlarla birlikte Mercedes’ler, Hamilton ve Bottas sırası ile ilk çizgiyi kapattı. Arkalarına ise yumuşak lastiklerle yarışa başlayacak Red Bull pilotları yerleşti. Geri kalan isimlerin en hızlısı Gasly olurken; Norris altı, Leclerc yedinci oldu.

Macaristan GP Sıralama Turları Sonuçları:Formula 1 Macaristan GP Sıralama Turları Sonuçları

Hamilton ve Verstappen İkilisinin Selamlaşması:

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları

Lewis Hamilton: “Bu hafta sonu harika bir ekip çalışması oldu. Uzun zamandır ilk kez ekibimiz için bir lokavt olması kesinlikle harika.’’Lewis Hamilton

                                                                                                                                                                                                                                                                Valtteri Bottas: “Yarın heyecan verici olacak, Red Bulllar yumuşak lastikte ve biz orta lastikteyiz. İyi bir kapışma olacak. Bunu dört gözle bekliyorum”Valtteri Bottas

 

Max Verstappen: “Bence bütün hafta sonu biraz geride kaldık ve sıralama turlarında bunu gösterdik. Hâlâ P3’teyiz ve neler yapabileceğimizi göreceğiz”Max Verstappen

Macaristan GP Sıralama Turları Önemli Anlar:

Formula 1 Macaristan GP Yarış Saat Kaçta?

Motor Sporları Haberleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here