Sebastian Vettel Diskalifiye Edildi!

Olaylı geçen Macaristan GP’de, yaşanan ilginçlikler yarış sonunda da devam etti. Sebastian Vettel yarış boyu Esteban Ocon’u takip etmiş ancak geçememişti. Alman pilot yarışı ikinci sırada tamamlayıp podyuma çıkma başarısını bu sezon ikinci kez göstermişti. Ancak yarış bitiminde Alman pilotun aracından alınan numune yakıt, yeterli miktarda değildi. Durum böyle olunca Sebastian Vettel diskalifiye edildi. Tüm pilotlar bir basamak yükselirken; Sainz podyuma, Raikkonen de puan barajına yükselmiş oldu.

Kural Ne Diyor?

FIA’nın kurallarına göre, Formula 1 takımları yarış sonunda araçta en az 1 litrelik yakıt bulundurmak mecburiyetinde. Bu mecburiyetin sebebi, yakıt içeriğinin kontrol edilebilmesi için alınması gereken numune yakıt ihtiyacı. Takımlar/Pilotlar, yarış sonunda araçta en az 1 litre yakıt bulunduramaması durumunda, kurala göre yarıştan diskalifiye ediliyor.

Macaristan’da Neler Oldu?

Sebastian Vettel Diskalifiye Edildi

Günün yıldız isimlerinden Sebastian Vettel, kaotik ilk start sonunda üçüncü sıraya kadar yükselmişti. Ardından ikinci start sonrası Hamilton’un pite girmesi ile beraber, Vettel yarış sonuna kadar Ocon’u kovalamış ancak geçmeyi başaramayıp ikinci olmuştu. Bir yarış zaferi kaçmış olsa da sonuç Vettel için oldukça tatmin ediciydi.

Öyle ki Alman pilot, sevinç turlarını abartınca aracı pist üzerinde bırakıp pite koşarak dönmüştü. Pilotlar bu hareketi genellikle araçta yeterli yakıt kalmadığında yapıyorlar. Podyum sonrası araçlar kontroller için garaja alındığında, FIA teknik delegesi Jo Bauer, Vettel’in aracından ancak 0.3 litre numune alabildi. Durum böyle olunca, Bauer konuyu hakemlere bildirdi. Hakemler ise geçmişte böyle durumlar olduğunda aldıkları diskalifiye kararını tekrarladı ve Sebastian Vettel diskalifiye edildi.Sebastian Vettel Koşma

Ancak Aston Martin depoda 1.74 litre yakıt olduğunu savunuyordu. Karar üzerine duruma itiraz eden takıma araçtaki yakıtı çıkarması için pek çok defa hak tanındı. Ancak takım istenilen 1 litrelik yakıtın kalan kısmını araçtan bir türlü çıkaramadı. Bunun üzerine Sebastian Vettel, resmi olarak, yarıştan diskalifiye edilmiş oldu.

Aston Martin Takım Patronunun Açıklamaları

Otmar-Szafnauer-210416G1050

Olay sonrası Aston Martin takım patronu Otmar Szafnauer konuyla alakalı bazı açıklamalarda bulundu. Szafnauer, ‘’İtiraz etmeyi düşünüyoruz. Olayla ilgili fazlasını öğrendiğimizde, hala gerekçemiz varsa itiraz edeceğiz. Yoksa etmeyeceğiz. Bunun için 96 saatimiz var. Hesaplamalarımıza göre aracın deposundan 300 ml yakıt alındıktan sonra hala 1.44 litre yakıt olması gerekiyor. FIA’ya bunu göstermeliyiz. Ayrıca 300 ml yakıt, örnek almak için yeterli. İtirazımızın temelini bu oluşturacak. Araç onların kontrolünde olacak ve oraya gidip yakıtı bulup ölçeceğiz. Bu konuyu çözeceğiz. Sorun emme pompası gibi gözüküyor. Ancak bilmiyorum, henüz aracı almadık. Ancak her nedense pompa yakıtı araçtan almıyor. Araca giren yakıtı ölçebiliyoruz. Aynı zamanda FIA tarafından kontrol edilen yakıt akış metresi ne kadar yakıt tükettiğimizi hesaplıyor. Bu yüzden araca koyulan yakıttan, harcadığımızı çıkardığımızda kalan miktarı bulabiliriz. Buna göre de araçta 1.74 litre yakıt kalmış olmalı. FIA, yakıt akış metresi üzerinde çalışıyor ve tüm verilere sahip. Tüm verileri kontrol edebilecek yetkinlikteler ve tüm veriler ortada.’’ dedi.

Yarış Sıralaması ve Şampiyonadaki Puan Durumu Değişti

Sebastian Vettel’in diskalifiye edilmesi pek çok pilotun ve takımın puanını değiştiren bir gelişme oldu. Bu karar sonrası; Hamilton ikinci sıraya yükselirken, Sainz üçüncü sıraya yani podyuma yükselmiş oldu. Yarışı Vettel’in arkasında tamamlayan tüm isimler birer sıra yükseldi. Böylece Alonso, Gasly, Tsunoda, Latifi ve Russell elde ettiklerinden daha çok puana ulaşmış oldu. Ayrıca yarışı 11.sırada bitiren Raikkonen de 1 sıra yükselerek günün son puanını kazanmış oldu.

Tabii ki bu karar şampiyonadaki durumu da değiştirmiş oldu. Vettel diskalifiye olup 18 puan kaybederek 30 puana geriledi. Böylece Alman pilot dokuzuncu sıradan on ikinci sıraya gerilemiş oldu. Ayrıca bu durumdan avantaj sağlayan isimlerden Hamilton, farkı 2 puan daha açtı; Sainz ise kazandığı fazladan 3 puanla, Leclerc’in önüne geçti. Alonso, Gasly, Tsunoda, Latifi ve Russell bu durumdan 2 puan daha kazanarak faydalandı. Gasly, Ricciardo’yla puanını eşitlerken; Tsunoda, Stroll’le puan eşitledi. Diğer isimler için öndekilerle arayı kapatmak dışında pek bir değişim olmazken; Raikkonen, Giovinazzi’nin puan anlamında da önüne geçmiş oldu. Takımlarda da Aston Martin bir sıra aşağı indi. Mercedes, Red Bull’la olan farkı 12’ye yükseltti. Ferrari McLaren’ı puan olarak yakaladı. Diğer ekipler de hanelerine fazladan puan yazdırmış oldu.

Ancak yaşanan tüm bu değişimler, Formula 1 resmi sitesindeki puan tablosuna geç yansıtıldı. Ancak tabloda Sebastian Vettel’in ismi yer almadı.Vettel Diskalifiye

Güncel Puan Tablosu

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Formula 1 Macaristan GP Özeti

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here