F1 Fransa GP Ardından Pilotların Açıklamaları

Formula 1’de Fransa GP geride kaldı. Red Bull ve Mercedes arasındaki strateji savaşının kazananı Max Verstappen oldu. Bu galibiyet Verstappen adına sezonun üçüncü, kariyerinin on üçüncü galibiyetiydi. Bu sonuçlarla dünya şampiyonasında zirvede durum değişmezken, alt ve orta sıralarda değişiklikler oldu. Peki Fransa GP sonrasında pilotlarla neler söyledi? Kimler aldığı sonuçtan memnundu, kimler değildi? İşte bazı pilotlar ve takım yöneticilerinin Fransa GP açıklamaları;

Pilotlar

Fransa GP Açıklamaları Max Verstappen
Max Verstappen: İlk virajda arka tarafı kaybettim ve bunu düzeltmeye çalıştım. Sonlara doğru çok keyif aldım. Rüzgar nedeniyle aracı her tur stabil tutabilmek çok zordu. Sert lastiklerle aracı sürmeye çalışırken, arkadan çok zorladılar. Sonrasında iki pit stop yapmaya karar verdik. Neyse ki yarışın sonunda bu strateji işe yaradı. Karşılığını aldık.
Onu (Hamilton’u) yakalamak zordu. Çünkü aramızda çok fazla sürücü vardı. Ancak en sonunda iyi bir savaş çıkarabildik. Tüm yarış birbirimizle savaştık ve bence sezonun kalanında da böyle olacak.
Fransa GP Açıklamaları Lewis Hamilton
Lewis Hamilton: Max’i tebrik ederim, çok iyi bir iş çıkardı. Düzlüklerde daha hızlıydılar. Zor bir Cuma günü geçirdik. Bunu düşününce, sonucumdan memnunum. Hızımız kesinlikle iyiydi. En çok düzlüklerde zaman kaybettik. Bunu iyice incelemeli ve neden olduğunu bulmalıyız. Ancak yine de iyi bir pakete sahibiz ve bugün o pozisyonu nasıl kaybettik bilmiyorum.
İki pit stop stratejisinin ne kadar güçlü olduğunu bilmiyorduk. Ama şaşırtıcı olan ön lastiğin nasıl bu kadar erken bittiğiydi. Ancak kesinlikle güçlü bir stratejileri vardı ve çok işe yaradı. Zaten benden çok daha hızlıydı. Bu yüzden tek seçeneğimiz pistte kalmak ve lastiklerin bitmemesini ummaktı.
Fransa GP Açıklamaları Sergio Perez
Sergio Perez: İlk bölümde lidere yakın kalabilmek önemliydi. İlk 5-10 tur aracı sürmek rüzgar nedeniyle çok zordu. Bugün düşük yere basma gücüyle yarıştığımız için öndeki aracı takip etmek de zorluydu. Ancak sonrasında bir ritim yakaladım ve oldukça uzun süre pistte kalmayı başardık. Lastikler tahminimizden daha fazla aşındı. İyi bir yarış çıkardık ve takım iyi bir strateji uyguladı. Bugün kazandığımız ve iyi puanlar topladığımız için mutluyum.
Lewis’i geçebilmek için üç tura daha ihtiyacımız vardı. Kaydettiğimiz ilerlemeyi devam ettirmeliyiz. Sürekli üst sıralarda yer almak için çalışmaya devam edeceğim.
Valtteri Bottas: Bugün kazanacak strateji iki pit stoptu. Bunu yarış sonrası söylemek kolay ancak olan oldu. Tek pit stopla tamamlamanın en iyisi olduğunu düşünüyorduk ancak değildi. Son 10-15 tur ön lastiğim bitmiş durumdaydı ve sadece yarışın sonunu görmeye çalışıyordum.
Telsiz konuşmasındaki tavrı hatırlatılan Fin pilot; ‘’ Neler düşündüğümü söyledim. Yarıştan önce iki pit stop stratejisini önermiştim. Ancak takım tek pit istedi ve içinde bulunduğumuz durum bu.’’ dedi.
Fransa GP Açıklamaları Lando Norris
Lando Norris: Benim için keyifli bir yarıştı. Bazı pilotlar bugün size bunun aksini söylemiş olabilir. Ancak evet, bence stratejimiz büyük rol oynadı. İlk bölümde kirli hava nedeniyle çok zorlandım. Ancak pitten çıkınca önümdeki temiz havayla hızlandım ve güzel geçişler yapabildim. Bu yüzden, bugün takım iyi bir iş çıkardı ve ben de lastik koruyarak ve stratejiyi olması gerektiği gibi uygulayarak iyi bir iş çıkardım. Hepsi, bunlar sayesinde oldu.
Daniel Ricciardo: Kesinlikle eğlenceliydi. Takıma değerli puanlar getirmekten memnunum. Bugün rekabetçi olmak beni mutlu etti. Kesinlikle güvenim arttı. Frenlemelerde daha iyiydim. Bunu destekleyecek birkaç ayarlama da yaptık. Elbette Lando’yu ne sıralamalarda ne de yarışta geçebildim ama yine de hiç şüphesiz gelişme vardı. Şimdilik bununla yetineceğim.
Pierre Gasly: Tüm yarış olumluydu, sadece pitte arkamda olan Ricciardo ve Charles Leclerc bizi geçti. Sonrasında lastikleri biraz zedeledim ancak yine de yedinci olmayı başardık. Bazı zorlu onlar yaşadık ve böyle yarışları seviyorum. Totalde, iki Ferrari’yi geçebildim, çok hızlı olan McLaren’ı birkaç tur arkamda tutabildim, Alpine’leri arkamda tutabildim.
Fernando Alonso
Fernando Alonso: Bizim için iyi bir pazar günüydü, takım için iyi puanlar elde ettim. Cebimize, 4 puan daha eklemiş olduk. Dokuzuncu başladık ve sekizinci bitirdik. Yarışı iyi bir şekilde yönettik ve hem Ferrari’lerin hem Aston Martin’lerin önünde finiş gördük. Bence puan ve sonuç açısından iyi bir yarıştı. Bu yüzden, oldukça mutluyum.
Sebastian Vettel: İyi bir yarıştı. İyi bir geri dönüş yapmayı başardık. Her iki araçla da puan almak güzel. Dokuz ve onunculuk çok puan getirmiyor ama puan alamamaktan iyidir. Stratejik anlamda güzel bir iş yaptık. Farklı bir şey denedik ve işe yaradı.
Carlos Sainz: Bazı yarışlarda, ön lastiklerde aşınma ve ufalanmayla sorunlar yaşadık ve bu sorunlar diğer rakiplerimizin iki katı kadar fazlaydı. Cumartesi yarım saniye daha hızlı olduğumuz araçlar, örneğin McLaren’lar, bugün yarışın sonuna doğru tur başına 2 saniye daha hızlıydı. Lastiklerde bir sorunumuz olduğu kesin. Bu, analiz etmemiz ve sezon boyunca daha çok gelişme göstermemiz gereken bir alan.
Charles Leclerc: Bu sanırım, Formula 1 kariyerim boyunca geçirdiğim en zor yarıştı. Kesinlikle çok zordu. Lastiklerimiz çok aşındı. İlk birkaç turda lastikleri korumaya çalışsak da sonrasında büyük bir aşınmayla karşılaştık. Tempomuz ilk iki turda iyiydi, sonrasında herkes bu temposunu korurken, bizim iki aracımız da düşmeye başladı. Bu problemi gerçekten anlamamız gerekiyor.

Fransa GP Açıklamaları: Yöneticiler

rb-basement-sessions-christian-horner
Christian Horner: Aslında ön tarafta yine korkunç bir pozisyondaydık! Tıpkı Barselona’daki gibiydi. Fakat hemen ‘bunu bize bir daha yapmayacaklar’ diye düşündüm. Bu yüzden ekstra bir pit stop yaptık ve sonra yükselmek Max’e kaldı. Lewis’i geçmek harikaydı ve bu yılın başlarında kaybettiğimiz Barselona yarışının bir tür telafisi oldu.
İlk pit stopun ardından Max, çok zorlandı ve lastikleri kontrol edemedi. Mercedes, sürücülerine Max üzerindeki baskıyı devam ettirmelerini söylüyordu ve biz de onların çift pit stop için hazırlandığını düşündük. Araçtan gelen geri bildirimler, onun sonuna kadar gidemeyeceğini ortaya koyuyordu. Bu yüzden stratejistimiz, önüme seçenekleri koydu ve kaybedecek herhangi bir şeyimiz olmadığını söyledi. Böylece kararımızı verdik ve Sergio’yu alternatif stratejiye geçirerek, her iki ihtimali de ele almış olduk. Yarışın bu noktasında, hangisinin işe yarayacağından pek emin değildik.
Ayrıca Lewis’in geçişte oldukça sportif davrandığını söylemeliyim. Çok agresif savunma yapmadı.
Toto Wolff: Bottas özelinde konuşan Wolff, ‘’ Valtteri düşüncelerini artık açık şekilde ifade ettiği için mutluyum. Ancak hala tek pitin daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Fakat pitin ardından çok fazla mücadeleye girmek, yarış sonu için lastikleri çok yıprattı. Yine de iyi bir yarış çıkardı. Yarışın büyük bölümünde Lewis ve Max’e yakındı. Doğru yöne ilerlediğine inanıyorum ama lastik yönetiminde kıyasla biraz eksik. Önümüzdeki günlerde bunu detaylı inceleyeceğiz.’’ dedi.
Adrew Shovlin: Mercedes pist üstü mühendislik şefi Shovlin, pit sorunu ile alakalı şunları söyledi; Max’e karşı 3 saniyemiz olduğunu sanıyorduk ve erken pit stratejisi karşısında güvende olduğumuzu düşündük ama durum böyle değildi. Şimdi bile neden modelleme sistemimizin bizim doğru konumda olacağımızı gösterdiğini anlamıyoruz. Bu yüzden, burada kesinlikle araştırıp çözmemiz gereken bir şey var.
Sert lastikler iyiydi ve pitten çıktığı anda iyiydi. Ancak hâlâ gözden geçirmemiz gereken şeyler var çünkü bu pozisyonu, neden kaybettiğimizi henüz tam olarak anlamış değiliz. Üç saniyenin yaklaşık iki buçuk saniyesini hesaba kattık. Ancak her şeyi ince detayına kadar incelemeliyiz çünkü erken pite karşı pozisyon kaybetmeyi beklemiyorduk.
Otmar-Szafnauer-210416G1050
Otmar Szafnauer: Lastik basınçları ile alakalı konuşan Aston Martin patronu; ‘’ Çok hüsrana uğratıcıydı. Özellikle de ne yaptığınızı biliyorsunuz ve kurallara uyuyorsunuz ancak diğer takımlar sizi suçluyor. Umarım onları susturabilmişizdir. Size şunu söyleyebilirim ki, biz kurallara ters hiçbir şey yapmadık. Her zaman FIA ve Pirelli’nin yönergelerini takip ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Gördüğünüz gibi lastiklerle ilgili yeni teknik direktifler geldi ve çalışma şeklimizi değiştirdik. Ancak, bu bizim stratejimizi etkilemedi ve bu da yönergeleri takip ettiğimizin bir göstergesidir. Ne yaptığınızı bilmeniz gerekiyor. Biz hâlâ tüm parametrelerin kapsamı dahilinde çalışıyoruz. Eğer lastikleri kullanma konusunda biraz daha akıllıca davranırsanız, bu olaylar yaşanıyor.’’ dedi.
Mattia Binotto: Söyleyecek çok şeyim yok. Bugün bizim için çok yorucu ve zor bir yarış. Lastikleri olması gerektiği gibi çalıştıramadık ve bence performansımız lastiklerle gerçekten mücadele ediyordu. Bunun aracın gerçek hızını veya performansı yansıttığını düşünmüyorum ancak bu, yakın gelecekte değil, orta ve uzun vadede öğrenmemiz ve ele almamız gereken bir şey. Lastiklere çok fazla yük bindirdiğiniz yüksek hızlı virajlar ve sıcak hava var. Yine iki yıl öncesine bakarsanız gerçekten zorlandık. Bunlar bizim araba özelliklerimiz ve bize çok uygun bir pist değil.

Bazı Fransa GP açıklamaları bu şekildeydi. Daha fazla Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Fransa GP Yarış Özeti ve Değerlendirmesi

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here