2-6 Haziran tarihlerinde yapılacak WRC İtalya Rallisi (Resmi adıyla: RALLY ITALIA SARDEGNA 2022) ile 2022 sezonu devam ediyor. Akdeniz’in kuzeyindeki engebeli ve güneşte kavrulmuş çakıl yolları ile İtalya, pilotlar ve takımlar için zorlu bir mücadele sunacak. Yüksek sıcaklık, çakıllı aşındırıcı yollar ile birleşince otomobillerin lastiklerini bir hayli zorlayıcı olacak.

Şampiyona Durumu

Pilotlar şampiyonasında genç Finlandiyalı pilot Kalle Rovanperä adeta sezonu domine ediyor. İlk yarış olan Monte Carlo Rallisini kazanamasa da sonraki yarışlar olan İsveç, Hırvatistan ve Portekiz Rallilerini ard arda kazanarak sağlam bir üçlü seriye imza attı. WRC İtalya rallisinde serisini devam ettirme mücadelesi verecek. Şampiyonada 106 puan ile lider durumda. En yakın rakibi ise 60 puan ile 33 yaşındaki Hyundai pilotu Thierry Neuville. Belçikalı pilot için işler istediği gibi gitmiyor. İsveçte ikinci olup, Hırvatistan’da üçüncü olarak podyumu tamamladıktan sonra Portekiz’de ancak 5. olabildi.

Takımlar şampiyonasında da Toyota 175 puan ile zirvede yer alıyor. Onu 116 puan ile Hyundai izliyor. İlk yarış olan Monte Carlo Rallisinde çifte podyum yapan (1. ve 3.) Ford ise geçtiğimiz üç yarıştaki zayıf performansı sonrası 94 puan ile üçüncü sırada yer alıyor.

WRC İtalya Rallisi

İtalya’nın WRC temsilcisi eskiden Sanremo merkezli bir karışık zemin rallisiydi. 1928’de ilk kez düzenlendiğinde “Çiçekler Rallisi” olarak anılıyordu. 1973’te, şampiyonanın başlangıcından itibaren WRC’nin bir parçası oldu. Yarış 2004’te Sardinia’ya taşındı.

Perşembe günü Olbia’da açılış için kullanılacak etap daha önce hiç kullanılmadı. 2020’de kullanılması planlanmıştı ancak pandemi sebebiyle gerçekleşmedi.

WRC İtalya Rallisi, 21 etaptan oluşacak. Program Perşembe günü Shakedown, seremonik start ve İtalya’nın Sardinya Özerk Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alan Olbia’da başlayacak ilk etap; cuma günü 8 etap, cumartesi günü 8 etap ve son olarak pazar günü 4 etap + Power Stage şeklinde gerçekleşecek. Böylece ekipler toplam 307,91km mesafe katetmiş olacak.

Katılımcı Listesi (Sadece RC1)

Yol Sırası Kapı Numarası Araç Pilot / Co-Pilot Uyruk
1 #69 Toyota Kalle ROVANPERÄ / Jonne HALTTUNEN Fin / Fin
2 #11 Hyundai Thierry NEUVILLE / Martijn WYDAEGHE Bel / Bel
3 #42 Ford Craig BREEN / Paul NAGLE İrl / İrl
4 #8 Hyundai Ott TÄNAK Martin / JÄRVEOJA Est / Est
5 #18 Toyota Takamoto KATSUTA / Aaron JOHNSTON Jap / İrl
6 #44 Ford Gus GREENSMITH / Jonas ANDERSSON İng / İsv
7 #33 Toyota Elfyn EVANS / Scott MARTIN İng / İng
8 #4 Toyota Esapekka LAPPI / Janne FERM Fin / Fin
9 #7 Ford Pierre-Louis LOUBET / Vincent LANDAIS Fra / Fra
10 #16 Ford Adrien FOURMAUX / Alexandre CORIA Fra / Fra
11 #6 Hyundai Dani SORDO/ Candido CARRERA İsp / İsp

WRC İtalya Rallisi Öncesi Puan Durumları

Pozisyon Pilot Puan
1 Kalle ROVANPERÄ 106
2 Thierry NEUVILLE 60
3 Takamoto KATSUTA 38
4 Ott TÄNAK 37
5 Elfyn EVANS 36
6 Craig BREEN 34
7 Sebastien LOEB* 27
8 Gus GREENSMITH 20
9 Sebastien OGIER* 19
10 Dani SORDO 19
11 Esapekka LAPPI 15
12 Andreas Mikkelsen (RC2) 12
13 Oliver SOLBERG 8
14 Yohan ROSSEL (RC2) 7
15 Pierre-Louis Loubet 6

* İşaretliler bazı yarışlara katılım gösteren, sezon boyu yarışmayan sürücüler

WRC Otomobillerinin 2022 Rally1 Regülasyonlarına Göre Farklılıkları

Rally1 regülasyonları, otomobilleri daha çevreci, sürdürülebilir yapmak ve spora daha çok üretici çekebilmek için getirildi.

Araçlardaki en büyük değişim, hibrit ünitenin gelmesi ile 100kW gücündeki elektrik enerjisi oldu. Eski jenerasyon araçlarda 1.6 litre hacmindeki içten yanmalı ve turboşarjlı ünite, araçları tek başına yürütüyordu. Hibrit ünite ile birlikte, araçlar belirli süreler içinde olmak üzere 500hp üzerinde güç üretebiliyor.

Hibrit üniteye geçilmesi ile birlikte araçlar artık 70kg daha ağırlar. Yani Rally1 regülasyonları sonucu yeni araçlar ortalama 1260kg ağırlığındalar.

Aerodinamik açıdan bakarsak, Rally1 regülasyonları ile yeni araçlar extra kanatlar, yüzgeçler, ön ve arka kanat ile daha efektif hale geldiler. Sonuç olarak araçlar, haleflerine göre ortalama 15% daha fazla Downforce (Yere basma kuvveti) üretebiliyorlar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here