Motor Yağ Bakımı Nasıl yapılır?

1
6425

“Motor yağı nedir”, “motor yağı nasıl değiştirilir”, “motor yağı biterse ne olur”, “motor yağı biter mi” gibi sorulara işin uzmanlarına danışarak yanıt aradık.

Motor Yağ Bakımı Nasıl yapılır?

Otomotiv dünyasının nabzını tutan bir misyonla arabam.com olarak avantajlı fiyatlarla ikinci el oto / sıfır kilometre araba sunmak kadar güvenli sürüş konusunu da önemsiyoruz. Bu amaçla pek çok sürücünün bir biçimde yaşadığı ya da yaşayacağı motor sorunlarından biri olan ve güvenli sürüş, araç motor kalitesi, ikinci el oto satış değeri gibi konulara direk olarak etki eden motor yağı konusunu masaya yatırdık. “Motor yağı nedir”, “motor yağı nasıl değiştirilir”, “motor yağı biterse ne olur”, “motor yağı biter mi” gibi sorulara işin uzmanlarına danışarak yanıt aradık.

Motor Yağı Nedir?

Motor, birden çok aksamın bir biri ile senkron şekilde çalışması ile verimli bir sürüş sunar. Tüm parçaların sorunsuz çalışması için özellikle sürtünme konusunda kolaylaştırıcı bir malzemeye ihtiyaç duyulur. Motorun parçaları arasında kaygan bir tabaka oluşturan motor yağı, sürtünme sırasında aşınmayı önler. Daha rahat bir çalışma prensibi sunar.

Motor Yağının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araç arıza gösterge panelinde motor yağının bittiği, azaldığı ya da motor yağında sorun olduğuna dair uyarı işareti yanar. Bu işaret, ağzından sıvı damlayan bir sürahi görünümlü ikon şeklindedir. Ayrıca motor yağında sorun varsa zamanla motordan sürtünme sesi gelir.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Kendi başına motor yağı değiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Motor yağları arasından aracınıza uygun olanı seçip, aşağıdaki adımları izleyerek motor yağı değişimini yapabilirsiniz. Arabayı düz bir zemin üzerine getirin. Motoru durdurun, el frenini çekin ve 15 dakika bekleyin. Kriko ve kriko standı ile aracı kaldırın. Motor yağı kapağını açın. Yağ tahliye tabası bulun ve plastik bir kabı altına yerleştirip yağı boşaltın. Yağ tahliye tıpasını vidalayıp sıkıştırın. Temiz yağı doldurun. Motor yağı kontrolünü yapın.

Motor Yağı Değişimi İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Huni,

Plastik eldiven,

Temizlik için bez,

Motor yağı,

Yağ filtresi anahtarı,

Araç krikosu ekipmanı,

Plastik kap

 

Motor Yağı Ne Zaman Değişmeli?

Aracınızın yaptığı her 10 kilometrede bir motor yağını değiştirmeniz önerilir. Elbette bu rakam, araca, motora, aracın yaşına göre değişir.

Motor Yağı Değişmezse Ne Olur?

Motor yağı metal parçaların birbirine zarar vermeden, aşınmadan çalışmasına yardım eder. Ayrıca metale yapılan baskının ona zarar vermesine engel olur. Eğer motor yağını vakti gelince değiştirmezseniz motorun aldığı baskı sonucu yıpranmasına neden olabilirsiniz. Bu da motorun ömrünü kısaltır, aracın performansını düşürür ve ikinci el oto piyasasındaki değerini azaltır.

1 YORUM

  1. Yağ değişiminde otomobilinize uygun tam sentetik kaliteli motor yağlarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Motor yağı değişimini eliniz yatkınsa vehava filtresi polen filtesi yağ filtresi nerde biliyorsanız sıkıntısız değişim sağlarsınız. Riske gerek yok işi ehline bırakayım derseniz kaliteli bir oto servisten fiyat teklifi alarak yaptırabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here