Motordan Gelen Sesleri Yorumlama Kılavuzu

2
17803

Arabanın Motorundan gelen sesleri neye işaret ediyor?

Motor arızası bir otomobilde en endişe verici sorunlardan biridir. Bir otomobilin en zor tamir edilen, telafisi en zahmetli ve elbette en masraflı olan arızası motorla ilgili olanlardır. Motordaki sorunlar genellikle araba çalışırken duyacağınız bazı seslerle tahmin edilebilir. Ancak bu sesleri anlamak için gerçekten çok fazla tecrübe ve bilgi gerekiyor. Peki, motordan gelen sesleri anlamak için bazı ipuçları var mı? Otomobillerin dilinden anlamayı seven bir misyonla otomotiv tutkunları için kapsamlı bir araştırma yaptık. İşte size motordan gelen sesleri yorumlamak üzere bazı temel bilgiler:

Motordan Gelen Sesleri

Motordan Islık Benzeri Sesler Geliyorsa:

Araç turbo aksamı bazen hafif bir ıslık sesine neden olabilir. Ancak motorlu taşıtınızda söz konusu ıslık sesi sonradan ortaya çıktıysa ve giderek daha yüksek seste çıkıyorsa bir motor arızası var demektir. Eğer araç rölantideyken ıslık sesi geliyorsa klima pompası, triger bilyesinde bir arıza olabilir. Şayet araç devirdeyken ıslık sesi geliyorsa turbo aksamda arıza olduğu düşünülebilir.

Motordan Vuruntu Sesleri Geliyorsa:

Motorda arıza olduğunun en önemli belirtilerinden biri vuruntu sesleridir.

Motordan Yoğun Uğultu Sesi Geliyorsa:

Arabanız sonradan motordan gelen ve giderek artan bir uğultu sesi geliyorsa genellikle oldukça güçlü bir arızanın göstergesidir.

Motoran Sürtünme Sesi Geliyorsa:

Motor yağının azalması ve kalitesiz yağ motorda sürtünme sesine neden olabilir.

İkinci El Oto Alırken Motordan Gelen Sesleri Önemseyin!

Bir motorlu taşıtın en önemli parçası olan motoru, çıkardığı seslerle ne durumda olduğuna dair bilgi verir. Yakıt tipi, arabanın kullanım şekli, yaşı gibi etkenler motorun zamanla farklı sesler çıkarmasına neden olabilir. Bu seslerin bazıları olağan olsa da bir çoğu hafif ya da önemli arızalara işaret eder. Bu nedenle mevcut arabanız için motor seslerini dinleyerek oto bakım ustasına gidebilirsiniz. Benzer şekilde ikinci el oto alırken de yine motor sesleri size motorun durumunu anlama konusunda bilgi verebilir. Hayalinizdeki ikinci el otomobil için ya da sıfır kilometre araba için arabam.com ilanlarını inceleyebilirsiniz. Fiyat, marka, model özelliğini filtreleyerek dakikalar içinde bulacağınız otomobili tanımak üzere yukarıdaki bilgileri kullanarak motor için ön muayeneyi yapabilirsiniz.

Motordan Gelen Sesleri

2 YORUMLAR

  1. Bir de bu sesleri ayırt edebilecek profesyonel bir oto tamirci ustası kulağı lazım. sıradan bir araç sahibi motordan bu sesleri ayırt edemez maalesef.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here