Motosikletinizin Tamiri İçin Garajınızda Mutlaka Olması Gereken Aletler

2
3574
Motosiklet Tamiri İçin Gerekli Aletler

Azer Bülbül’ün de dediği gibi “Hayat bu, ne olacağı belli olmaz. Her an, her şey olabilir.”  O yüzden adımlarımızı iyi atmalı, dikkatli olmalıyız. Yepyeni motosikletiniz bile başınıza bazı sorunlar çıkartabilir. Bu arızaların birçoğu çok fazla teknik bilgi gerektirmeden kolayca çözüme kavuşturulabilir. Tabi ki bu ufak sorunlarda bile birkaç alete sahip olmanız gerekecektir. Bu yazımızda motosiklet tamiri için garajınızda olması gereken aletler konumuz.

Eğer en ufak bir arızada tamirciye koşanlardansanız sizin için çok üzgünüm… Bir motosiklet sahibi olmanın en eğlenceli kısmını kaçırıyor bir de üstüne paranızı boşa harcıyorsunuz. Motosikletinizdeki her vidayı kendiniz çevirmek, tüm yeni bağlantıları kendiniz eklemek siz ve motosikletiniz arasında yepyeni bir bağ kurar. Bu durum hem cebinize hem de ruhunuza iyi gelecektir. Zamanla bir ritüele, bir terapiye dönüşen bu durum sizin yeni favori hobiniz olacaktır.

Şimdi bu yazının asıl amacı olan, başlarken garajınızda bulundurmanız gereken ekipmanların rehberini oluşturarak başlayalım.  Basit birkaç alete sahip olarak, uzmanlık gerektirmeyen birçok işlemin üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz.

Motosiklet Tamiri İçin Garajınızda Olması Gereken Aletler

Hadi başlayalım; öncelikle sadece motosiklette değil diğer çoğu işlerde de kullanabileceğiniz basit ekipmanlardan bahsedelim.

1Lokma anahtarı seti:

Lokma anahtarlar çoğu yerde sizi kurtaracak bir alet setidir. Satın almaya gittiğinizde karşınıza iki çeşidi çıkar; 6 köşeli ve 12 köşeli lokma anahtarlar. 12 köşeli olanlar anahtar ağzının cıvata ya da somuna takılmasındaki sorunları gidermek amaçlı kullanılır fakat çoğu durumda 6 köşeliler daha iyi iş görebilir.

2Bijon anahtarı:

Özellikle ekstra güç gerektiren durumlarda cıvata ve somunların sökülüp takılmasında kullanılır.

3Kovan anahtarı:

Somunların derinde kaldığı durumlarda kullanılır.

4İngiliz anahtarı:

İstediğiniz büyüklükteki somunlara uydurabileceğiniz çok kullanışlı bir alet olarak bilinir.

5Tornavidalar:

Birçok kullanım alanı bulabileceğiniz bu araçları alırken kaliteden ödün vermemenizi tavsiye ederim. İyi tornavidalar güçlü metalden yapılmıştır ve en inatçı vidaları sökerken ne vidayı ne de kendisini tahrip eder. Fakat hali hazırda elinizde kalitesiz tornavidalar varsa onları da atmayın çünkü bir tornavida birçok işe yarayabilir. Bir yeri kazımak ve bir yere saplamak bu eski tornavidaları kullanabileceğiniz örnek alanlardır.

6Allen anahtarı (Altıgen anahtarlık):

Motosikletinizin üzerindeki her yerde altıgen başlıklar göreceğiniz için bu anahtar çok işinize yarayacaktır.

7Çekiç:

Motosikletinize çekiçle vurmak… İnsan kıyamaz bunu yapmaya fakat büyük bir çekiçten bahsetmiyoruz burada. Bazı bağlantı elemanlarının inatçılığı bir iki çekiç darbesine ihtiyaç duymamızı sağlayabiliyor. Fakat hala çekiçle motosikletinize vurma fikri size canice geliyorsa plastik çekiçler vururken kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

8Pense:

İşinizi görebilecek birçok pense çeşidi olsa da kargaburun penseler ihtiyacınızı daha fazla görecektir.

9Tork anahtarı:

Motosikletinizde bağlantı elemanlarını içeren bir işlem yapacaksınız eğer bu anahtarı sizlere şiddetle tavsiye ederim. Bağlantı elemanlarınızdaki aksaklıkları onlar kırılana ya da aşınana kadar fark edemeyebiliyoruz fakat tork anahtarınız varsa cıvatalarınızı istediğiniz tork değeriyle sıkabilirsiniz. Her motosiklet için bu değerler farklılık gösterebilir. Bu değerleri motosikletinizin kitapçığında bulabilirsiniz (Genellikle son sayfalarda bulunur). Bir de lütfen tork anahtarını mafsallı lokma kolu olarak kullanmayın.

10Lastik basınç göstergesi:

İki tekerleğin üzerinde gidiyorsunuz. Bu da hayatınızın iki lastiğe bağlı olduğunu gösteriyor. Bu lastiklere hayatınızı emanet ettiğiniz için lastik basınç göstergesi de muhtemelen sizin için en önemli araçlardan biri. Her sürüşten önce lastik basınçlarınız kontrol etmeniz önerilir fakat her bakımdan önce mutlaka kontrol edilmesi zorunludur.

Alman mucit Robert Bosch’un da dediği gibi “Çok param olduğu için iyi maaş veriyor değilim; aksine iyi maaş verdiğim için çok para kazanıyorum.” Kaliteli bir lastik basınç göstergesi alırsanız sizin için uzun vadede daha ucuza gelecektir.

11Pas sökücü:

Hemen her tamircinin en favori buluşlarından biridir. Yağları temizler, gizemli bir şekilde düzeltir ve güzel kokar.

12Nitril eldiven:

Bu eldivenler sizlerin cildinizi kullandığınız kimyasallara karşı koruyacaktır.

13Mekanik eldivenler:

Bu eldivenler ellerinizi ve eklemlerinizi yanmalara karşı koruyacaktır.

14Huni:

Herhangi bir sıvı için ama özellikle yağlar için kullanabileceğiniz huniler işinizi çok kolaylaştıracaktır. Temizlemesi hayli zor olan bu huniler için farklı boyutta ucuz plastik huniler almanızı tavsiye ederiz.

15Kablo bağı:

Ne zaman nerede gününüzü kurtaracağı belli olmayan bu kablo bağlarından mutlaka en az bir paket bulundurmalısınız.

16Vida sabitleyici sıvılar:

Motosikletinizdeki sallanan cıvataları bir Süperman edasıyla kurtarır ve sabitler. Bir damlası bile harikalar yaratan bu ürüne sahip olmanız sizin faydanıza olacaktır.

17Penetran yağ:

Sökülemeyen o inatçı vidalarla olan savaşınızı bir hatırlayın, sizleri ne kadar terlettiler. Bir şişe penetran yağ bu vidaları sökmenizde size çok yardımcı olacaktır.

18Zincir yağları:

Zincirlerinizi yağlamak motosiklet bakımının en temelidir bundan bahsetmemize gerek olduğunu düşünmüyorum.

SAHİP OLDUĞUNUZDA SİZLERİ ÜZMEYECEK EKSTRALAR

Yazımızın bu bölümünde sizlere işinizi daha pratik bir şekilde halletmenizi sağlayacak aletlerden bahsedeceğiz.

  1. Motosiklet sehpası: Motosikletinizi dik tutarak havaya kaldırmanızı sağlayan bu sehpalar, her şeye daha erişmenize olanak sağlayacaktır.
  2. Döner tabureler: Bir döner tabure üzerinde işlerinizi yapmak sizleri günlerce hatta haftalarca sürecek bel ağrısında kurtaracaktır.
  3. El feneri: Karanlıkta kalan ya da gölgede kalan kısımların tamiri için birebir. Kıskaçlı olanları alırsanız tek başınıza yaptığınız onarımlarda daha fazla işinize yarayacaktır.
  4. Taşınabilir hava kompresörü: Lastiklerinizi doğru bir basınçla şişirmeye yarar.

arabam.com ekibi olarak kazasız belasız güvenli sürüşler diler, yeni bir motosiklet almak için mutlaka sitemizdeki motosiklet ilanlarına bakmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Tekerinize taş değmesin!

Her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here