Motosiklet Yarışçıları: Casey Stoner, kısa bir kariyere sahip olmasına rağmen son derece hızlı ve yeteneklidir. Bildiğimiz üzere MotoGP, tartışmasız iki tekerlekli motor sporlarının zirvesidir. Biniciler 300 kilometrenin üzerine ulaşan hızlarda her turda mücadele ederken yarış aksiyonu sıkıntısı yaşanmaz. Bu da sonuçları tahmin edilemez kılar ve dünyanın dört bir yanındaki hayranların heyecanına katkıda bulunur. Yıllar içinde MotoGP’de efsanelerin gelip gittiğini gördük. Bu isimlerden biri en son 2021 sezonunun sonunda emekli olduğunu açıklayan Valentino Rossi oldu. Sayısız rakibe karşı verdiği savaşlar, hayranlar tarafından sonsuza kadar hatırlanacak. Ayrıca efsanelerin en büyük savaşlarından bazıları, kör edici hızı ve kalitesiz makinelerde kazanma yeteneği sayesinde MotoGP dünyasını kasıp kavuran Avustralyalı Casey Stoner’a karşıydı. Bununla birlikte, 27 numaralı efsanevi sürücü hakkında daha fazla bilgi öğrenelim.

1985 doğumlu

Casey Joel Stoner, 16 Ekim 1985’te Southport, Queensland, Avustralya’da doğdu. Diğer MotoGP efsaneleri gibi Stoner, özellikle 2000 yılında İngiliz 125cc Aprilia Şampiyonası olduğu 125cc ulusal şampiyonaları ile gençler arasında başladı. Ayrıca MotoGP’ye ulaşmak isteyen genç motosiklet sürücüleri için bir eğitim alanı olan FIM CEV Buckler’dan da mezun oldu. Casey Joel Stoner, ilk podyum finişini 2001’de Jarama’da attı.

Red Bull KTM SürücüsüMotosiklet Yarışçıları: Casey Stoner

Stoner, genç sınıfta istikrarlı bir şekilde gelişti. 2004 yılında Red Bull KTM fabrika ekibine katıldığında 125cc sınıfında düzenli bir podyum yarışmacısı olmayı başardı. 2005 yılında daha büyük 250cc sınıfına geçmeden önce tek bir galibiyet ve altı podyum finişi kaydederek 2004 şampiyonasını en iyi beşinci finişle bitirdi.

Pedrosa ve Stoner

Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Casey Stoner ve Andrea Dovizioso’nun son derece yetenekli genç sınıf alanında birbirleriyle rekabet etmesiyle taraftarlar MotoGP’nin geleceğine dair bakış açısı elde ederken 2005, 250cc sınıfı için heyecan verici bir yıldı. Stoner, 250cc unvanını kazanmada yetersiz kaldı. Bunun sebebi, Dani Pedrosa’nın son derece hızlı ve başarılı olmasıydı. Fakat Avustralyalı sürücünün o sezon etkileyici beş yarış zaferi elde etmesi, gelecek yılların bir işaretiydi.

MotoGP Rookie SezonuMotosiklet Yarışçıları: Casey Stoner

Casey Stoner, MotoGP’deki ilk çıkışını 2006’da Lucio Cecchinello’nun LCR Honda uydu takımı için yaptı. Katar’daki ikinci MotoGP yarışında polde kalarak kısa sürede sporun yükselen yıldızlarından biri haline geldi. Yarışın son turunun son virajında ​​sadece Marco Melandri tarafından geçildiği Türkiye’de bir sonraki yarışı neredeyse kazandı. Bununla birlikte, çaylak sezonunu sıralamada 8. bitirdi ve damalı bayrağı geçtiği yarışlarda 8. sıranın altına düşmedi.

2007 MotoGP Şampiyonu

2007 yılında Stoner’ın LCR Honda’dan Ducati fabrika ekibine geçtiğini gördük. Motosikletlerin motor kapasitesini 990cc’den 800cc’ye düşüren kurallardan yararlandı. Sezon boyunca, Stoner’ın kullandığı Desmosedici GP7, sahanın geri kalanına göre önemli bir en yüksek hız avantajı elde etti. Bununla birlikte, GP7 düz bir çizgide ne kadar hızlı olursa olsun yarışı kazanan bir motosiklet olması için Stoner’ın kalibresinde birine ihtiyaç duyulmaktadır. Yine de Avustralyalı pilot, Valentino Rossi’yi yenerek ilk MotoGP şampiyonluğunu sadece ikinci sezonunda elde etti.

Sağlık sorunları

Stoner’ın sağlık sorunları ne yazık ki MotoGP’de daha fazla başarı elde etmesini engelledi. Sağlık sorunlarının ardından 2009’da anemik ve laktoz intoleransı teşhisi konarak birkaç yarışı kaçırmasına neden oldu. Yine de sağlıklı olduğunda hala son derece hızlı bir motosiklet pilotuydu. 2008’den 2010’a kadar giderek daha kalitesiz Ducati motosikletiyle yarışlar kazanmayı başardı.

İki Takım, İki ŞampiyonlukMotosiklet Yarışçıları: Casey Stoner

Artık daha kapsamlı bir RC212V motosikletle donanmış olan Motosiklet Yarışçıları: Casey Stoner, 2011’de MotoGP’nin yeni ustası olduğunu gösterdi. Böylece Stoner, baskın bir şekilde ikinci şampiyonluğunu kazandı. 2011 sezonunda 17 raundun 10’unu kazandı ve podyumda 16’yı bitirdi. Ayrıca 2010 şampiyonu Jorge Lorenzo’yu 90 puan geride bıraktı. Böylece Avustralya’daki Phillip Island’daki evinde iki yarış kala şampiyonluğu perçinledi.

MotoGP’den dört yıl sonra Casey Stoner, 2016’da Ducati’ye döndü. Fakat  bu sefer İtalyan takımı için bir test sürücüsü olmuştu. Bu süre zarfında Ducati’nin yarış zaferlerinde bir sıkıntı yaşadığı için Desmosedici motosikletini daha rekabetçi hale getirmekten sorumluydu. Resmi testlere katıldı ve kendisini kolayca ilk 5’e sokacak rekabetçi tur süreleri yayınladığı için tam hızından ve Ducati’yi hızlı sürme yeteneğinden hiçbir şey kaybetmediğini gösterdi. Casey Stoner, kariyeri boyunca Avustralya’daki Phillip Adası’ndaki ev yarışına hakim oldu. Emekli olana kadar sahada arka arkaya altı yarış kazandı. MotoGP efsanesine uygun bir övgü olarak Phillip Island’ın yüksek hızlı 3. dönüşü onun adını aldı.

İkinci El Ducati İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here