Gordon Murray T.50S Le Mans Yarışlarına Hazırlanıyor

0
717
gordon murray t.50s
Gordon Murray T.50s

Çok çılgın bir oyun parkındaki en aksiyon dolu roller coaster’dan indikten sonra ikinci kez bindiğinizde aynı heyecan, adrenalin ve tatmin seviyesine ulaşamıyorsunuz. Çünkü her şeyi çabucak tükettiğimiz bu çağda en temel ihtiyacımız; şaşırmak, daha önce hiç tecrübe etmediğimiz yollarda koşmak, ya da efsanevi McLaren F1’in yaratıcılarından olan Gordon Murray gibi daha önce büyük bir hızla koştuğunuz yollardan, bir kez daha ancak bu kez daha sakin ve anın tadına vararak yavaş yavaş ilerlemek. Gordon Murray, yıllar önce tasarladığı McLaren F1’in yapım sürecindeki ticari amaçların ve zamanın verdiği kısıtlamaların neticesinde hayalindeki tasarımın tamamını McLaren’e yansıtamamış. Bu sebepten yıllar sonra kendi otomotiv şirketini kurup, aynı yoldan daha sakin bir şekilde ilerlemeye başladı. Ve macera da, tutkuyla yapılan her iş gibi, başarı ile sonuçlandı. Gordon Murray T.50, 25 adet üretildi ve 48 saat içerisinde tamamı satıldı. Murray, bu araçtan birkaç tane daha üretmek yerine karşımıza bambaşka bir kimlikteki Gordon Murray T.50s ile çıktı.

Gordon Murray T.50s, Kardeşinden Daha Fit

Gordon Murray T.50’deki hedef sürüş zevkini maksimuma çıkartmaktı. Bu sebepten, aracın 0’dan 100’e kaç saniyede çıktığıyla pek de fazla ilgilenmediğini söyleyen Murray, bu kez gözünü bambaşka bir hedefe doğru dikti, Le Mans yarışları. Çok hafif ve çok güçlü olan T.50’nin sadece pistlere uygun olan versiyonu yani Gordon Murray T.50s geliyor. Üstelik T.50’den daha hafif ve daha güçlü.

Minimal bir süper otomobil olan T.50’de abartı tasarımından kaçınılmıştı. Ancak Le Mans bir güzellik yarışı değil burada performansın ön planda olması gerektiği için tasarım biraz değiştirildi. Büyük bir arka kanat ve devasa köpek balığı yüzgeci ilk bakışta göze çarpan detaylar oldu. Ayrıca arka taraftaki 15,7 inçlik pervane ve onun 48 voltluk motoruna sahip olan fanı yerini koruyor. Bunun dışında Murray, T.50s’in medyayla paylaşılan görüntüsünde belli olmayan bir detaydan daha bahsetti, bir ön kanat.

Gordon Murray T50
Gordon Murray T50

T.50 zaten ultra bir hafifliğe sahipti ancak bazı insanları tutamazsın her zaman daha fazlasını isterler. Murray da bu karaktere sahip insanlardan birisiydi ve T.50s, T.50’ye göre 100 kilo vererek daha fit hale geldi. Ee bir sporcu olmak için sadece yağlardan kurtulmak yetmiyor, ekstra güç antrenmanları da yapmak gerekiyor. Bu durumda bazı performans donanımlarında değişikliklere gidildi ve bir de daha güçlü bir aerodinamik için ram hava girişi eklendi. Sonucunda ortaya çıkan doğal emişli Cossworth V12 motor, 730 beygirlik güce ulaştı.

Kod Adı: T.50S

Yalnızca 25 adet üretilecek olan ve kod adı Gordon Murray T.50s olan bu arabaya sahip olmanın bedeli ise 4 milyon dolar olarak belirlendi. Ayrıca Murray T.50s isminin sadece sembolik olduğunu ve kökeninin yarış tarihine dayandığı daha derin anlamları olan bir isim düşündüklerini ekledi.

Gordon Murray T.50 ile ilgili yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here