Otomotiv dünyasının gündemini son günlerde “GSR 2” diye bir ifade meşgul ediyor. Markaları alarma geçiren ve araba meraklılarının gözünü kampanyalara çeviren GSR 2 nedir diye merak ediyorsanız size cevaplarla geldik. GSR ifadesi aslında General Safety Regulation kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor ve ülkemizde “Genel Güvenlik Yönetmeliği” olarak biliniyor. Avrupa Birliği tarafından düzenlenen bu yönetmelik, trafik kazalarını azaltıp yaya ve bisikletlileri korumayı amaçlıyor. Bu kapsamda, araçların çoğunda opsiyonel olarak sunulan pek çok güvenlik özelliğinin standart paketlerde yer alması zorunlu tutuluyor. 
gemi-arac-sevkiyati

GSR 2 ile Hangi Özellikler Standart Olacak?

Mevcut Genel Güvenlik Yönetmeliği GSR, pek çok kapsamlı özelliği araçlar için zorunlu hale getiriyor. İşte GSR 2 kapsamında araç onayında yer alması gereken maddeler:

Regülasyonlar Araç Kategorileri
Önden Geniş Çarpma M1-N1
Yandan Direğe Çarpma M1-N1
Arkadan Çarpma M1-N1
Yaya ve bisikletli çarpışma uyarısı M2-M3-N2-N3
Kör Nokta Uyarı Sistemi (BLIS) M2-M3-N2-N3
Geri Vites Kamera Sistemi M1-M2-M3-N1-N2-N3
Acil Durum Şeritte Tutma Sistemi M1-N1
Hafif hizmet araçlarında gelişmiş acil frenleme M1-N2
Lastik basıncı izleme sistemi M1-M2-M3-N1-N2-N3-O3-O4
Akıllı Hız Asistanı (ISA) M1-M2-M3-N1-N2-N3
Acil Duruş Sinyali M1-M2-M3-N1-N2-N3
Alkol Kilit Sistemi (AIS) M1-M2-M3-N1-N2-N3
Yorgunluk ve Dikkat Uyarı Sistemi (DDAW) M1-M2-M3-N1-N2-N3
Sürücü Uygunluğu İzleme Sistemi M1-M2-M3-N1-N2-N3
Otonom Araçlar
Sürücü Kontrolünün Yerine Geçen Sistemler M1-M2-M3-N1-N2-N3
Aracın Durumu ve Çevresi Hakkında Araca Bilgi Sağlayan Sistemler M1-M2-M3-N1-N2-N3
Konvoy Sürüşü / Platooning M2-M3-N2-N3
Diğer Yol Kullanıcılarına Güvenlik Bilgileri Sağlamaya Yönelik Sistemler M1-M2-M3-N1-N2-N3
Siber Saldırılara Karşı Koruma M1-M2-M3-N1-N2-N3
arac-sevkiyatı

Son Tarih 7 Temmuz

AB tarafından belirlenen GSR 2 Regülasyonları için son tarih 7 Temmuz olarak bildirildi. Bu tarihten itibaren GSR kapsamına girmeyen araçların satışı yapılamayacak. Tüm firmalar aslında 7 Temmuz tarihinden iki yıldır haberdar. Ancak geçmiş regülasyon süreçlerinde tanınan 1 yıllık süre bu geçişte tanınmadığı için piyasada bir karışlık hakim. Yıllık planlarını ek süreye göre yapan firmalar, yeni yıla geçişte yüklü miktarda araç siparişi verdi. Hala teslimat sürecinde olan yüz binlerce aracın da bu ay Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ancak 7 Temmuz’dan sonra yalnızca GSR’a uygun olarak tescil edilen araçların satışı yapılabileceği için kriterlerin dışında kalan araçların elde kalması kaçınılmaz hale geliyor. Bu tarihten sonra bakanlık, GSR Genel Güvenlik Yönetmeliği dışında kalan sınırlı sayıdaki aracın satışına izin veriyor. Her marka, geçtiğimiz yıl yaptığı toplam otomobil satışının %10’u, ticari araç satışının da %30’u kadar GSR’a uygun olarak tescil edilmeyen araç satabilecek.

Herkesin Gözü Sıfır Araç Kampanyalarında

Elindeki araçları eritmek isteyen markalar yoğun bir kampanya süreci yürütüyor. Araç fiyatlarında da kritik artışlar yapmayan markalar, tüketicilerden yoğun ilgi görüyor. Sıfır araçlara olan ilgiyi büyük ölçüde artıran bu durum hem araç almak isteyenleri hem de mevcut araç sahiplerini cezbediyor. Özellikle ikinci el aracını satıp yeni araç almak isteyen kullanıcıların oranının epey arttığını söyleyebiliriz. Siz de mevcut aracınızı hızlıca nakite çevirip kampanyaları kaçırmamak için Trink sat! hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Aracını Trink sat! ile Vakit Kaybetmeden Satmak için Tıkla!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here