Volkswagen Beetle 75. Yılını Kutluyor

0
1233

Volkswagen, tarihinin en önemli tarihlerinden birinin 75. yılını kutluyor. Her türlü zorluğa rağmen 27 Aralık 1945’te Beetle olarak bildiğimiz Tip 1’in seri üretimini başlattı Alman üretici. Bugün geldiğimiz noktada ise bu ikonlaşmış araba Volkswagen Beetle 75. Yılını kutluyor.

 

Beetle’ın Hikayesi

Volkswagen Beetle 75 yıl önce acımasız bir gelecekle karşı karşıya kaldı. Araba II.Dünya Savaşı’ndan önce geliştirilmiş olmasına rağmen, savaş sırasında fabrika dikkatini savaş teknolojilerine çevirdiği için sadece 630 ünite üretildi. Sonuç olarak 1944 yılında Müttefik kuvvetler tarafından da birkaç kez bombalandı ve ciddi hasar aldı. Barış geri döndüğünde ise fabrikayı yerle bir etmek, Beetle’ı hurdaya çıkarmak ve bölgede başka bir şey yapmak çok daha kolay olurdu. Neredeyse olacak olan da  buydu. Ancak savaştan sonra Wolfsburg’un bulunduğu bölgeyi kontrol eden İngiliz hükümeti, personelinin dolaşması için araçlara ihtiyaç duyuyordu. İlk Beetle modellerini inceledikten sonra, yetkililer Ağustos 1945’te fabrikadan 20.000 araba sipariş ettiler ve birkaç hafta sonra bu sayıyı ikiye katladılar. Başlangıçta amaç ayda 1.000 otomobil üretmekti, yani siparişin doldurulması üç yıldan fazla sürecekti. Bu büyük planı gerçekleştirmek savaş sonrasında ise hiç kolay değildi.

Tüm engellere rağmen Volkswagen, 1945’te Noel’den iki gün sonra Tip 1’in seri üretimini başlattı. Ve 31 Aralık’tan önce toplam 55 araba üretti. Arabalar büyük ölçüde elle monte edildi. Bu nedenle fabrika ayda 1000 arabaya ulaşamadı. Ancak durum düzeldikçe üretim önemli ölçüde arttı. Beetle’ı 1949’da Amerika Birleşik Devletleri’ne tanıtmak, popülaritesini önemli ölçüde artırdı ve modelin bir ikona dönüştürülmesine yardımcı oldu.

Volkswagen Beetle 75 Yaşında

Wolfsburg, Beetle’ı inşa eden tek fabrika değildi; üretim ayrıca Audi’nin memleketi Ingolstadt, Avustralya, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika’da ve diğer ülkeler dahil olmak üzere birçok başka fabrikada da gerçekleşti. Model, kademeli olarak Avrupa ve Kuzey Amerika’da birinci nesil Golf ile değiştirilirken, diğer küresel pazarlarda nispeten popüler olmaya devam etti. Volkswagen otomobilde binlerce değişiklik yaptı, ancak temel tasarımı hiçbir zaman değiştirmedi veya mekanik düzeni değiştirmedi. Birçok kişi için vosvos ya da tosba olarak hafızalarımıza kazınmış Volkswagen Beetle artık 75 yaşında. 75. Yaşın kutlu olsun Beetle !

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here