Ana Sayfa Haberler Otomotivde Stokçuluk ve Fahiş Fiyatlara Karşı Yeni Tedbirler

Otomotivde Stokçuluk ve Fahiş Fiyatlara Karşı Yeni Tedbirler

0
1711

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe büyük bir problem haline gelen stokçuluk ve fahiş fiyatlara karşı yeni tedbirler alacağını açıklamıştı. Bugün erken saatlerde beklenen açıklama geldi. Dört maddeden oluşan tedbirler arasında; 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesinin süre değişikliği, yapılacak denetlemeler, ikinci el araçların online satışında fahiş fiyat denetimi ve bunlara ek olarak oto galeri, yetkili bayi ve bireysel satıcılar düzleminde yapılacak fiyat denetimleri yer alıyor.

Arz talep dengesine aykırı olarak yürütülen haksız ticari uygulamalar son dönemde büyük artış gösterdi. Sıfır araç almak isteyen vatandaşlar aylar süren bekleyişten şikayetçiyken ikinci ele yönelenler ise fahiş fiyatlardan yakınıyor. Bunun önüne geçmek için adım atacağını söyleyen Ticaret Bakanlığı, 19 Haziran tarihinde otomotiv sektörünün yetkili kuruluşları ile bir araya geldiğini açıkladı. Bu kuruluşlar arasında otomotiv üretici ve distribütörleri, yetkili bayiler ve oto galeriler yer aldı. Otomotiv piyasasında rekabetçi, adil ve istikrarlı bir ortam yaratma amacıyla düzenlenen görüşmede, bugüne kadar yürütülen denetim tedbirlerine yapılabilecek ilaveler üzerinde görüşüldü. Bu çerçevede alınan kararlar şu yönde oldu;

  1. “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatıldı.
  2. “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlama düzenlemesi kapsamında, tüm bireysel satışların Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmesine karar verildi. Mevzuata aykırı satış yaptığı tespit edilen kişiler hakkında idari para cezası uygulanacak. Bununla birlikte haksız kazanç elde ettiği tespit edilen satıcılara ilişkin kayıtlar ve denetim sonuçları, kayıt dışı yapılan kazançların vergilendirilmesini sağlamak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile paylaşılacak.
  3. İnternet ortamındaki otomotiv ilanlarında karşılaşılan fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacak.
  4. Ticaret Bakanlığının bugüne kadar gerçekleştirdiği denetimler bundan sonra da 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına ilişkin denetimlerle yoğun olarak devam edecek. Denetimler kapsamında motorlu kara taşıtı satışlarında yetkili bayi, oto galeri ve bireysel satıcıların fahiş fiyat oluşumuna yol açan uygulamaları mercek altında olacak.

Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu denetimlerde bugüne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamalarına aykırı olarak işlem yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 35 Milyon 110 Bin 527 TL idari para cezası uygulandı.

  • Stokçuluk uygulamalarında 2021-2022 yılları arasında 15 yetkili bayiye 8 Milyon 292 Bin 360 TL
  • Geçtiğimiz Mayıs ayında, sıfır kilometre taşıtlara erişimi zorlaştırıcı uygulamaları sebebiyle 4 yetkili bayiye toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL
  • Haziran ayında ise müşterilerinden, taşıtların liste fiyatının üzerinde fiyat talep eden ve müşterileri aksesuar almaya zorlayan 10 yetkili bayiye toplam 49 Milyon 44 Bin 600 TL idari para cezası kesildi.

Ayrıca Bakanlık, para cezası uygulanan 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerini de iptal ettiğini açıkladı. Genele bakıldığında, 2021 yılından bu yana Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından stokçuluk faaliyetlerine verilen idari para cezaları 75 Milyon 171 Bin 360 TL ye ulaşmış oldu.

İlginizi çekebilecek daha fazla habere göz atmak için tıklayın!

HENÜZ YORUM YOK