Şanzıman Nedir?

1
39709

Şanzıman Nedir? Ustasına Sorduk!

Günümüzde ikinci el araba alırken ya da sıfır araç alırken ‘otomatik mi’, ‘düz vites mi’ diye kontrol ettiğimiz ve araçlar için adeta en temel ayırıcı özelliklerden biri olan şanzıman, vites geçişleri için önemli bir elemandır. Peki, şanzıman nedir, ne işe yarar, bozulursa ne olur, şanzıman değişimi nasıl yapılır…

Şanzıman Nedir?

Şanzımanın en basit tanımı: motorun hareketini tekerleklere aktaran organ şeklindedir. Viteslerin küçülmesini ve büyümesini sağlayan, aracın hızına etki eden bir yapıdır.

Motordan aldığı hareket enerjisini ilgili organlara aktararak motorun çalışmasını sağlayan parçalardan biri olan şanzıman, çok basit bir tanımla otomatik şanzıman sistemi ve manuel şanzıman sistemi şeklinde ikiye ayrılır.

Otomotiv dünyasına Fransızların hediye ettiği şanzımanın kelime anlamı ise ‘hız değiştirme kutusu’ olarak açıklanır.

Şanzıman Ne İşe Yarar?

Şanzıman, vites çatalları, miller ve dişlilerden oluşur. Tüm bu parçalar ahenkle çalışarak aracın durur vaziyetteyken harekete geçmesini, ileri hareket halindeyken geri gitmesini, geri hareket halindeyken ileri gitmesini, çalışır haldeyken durma durumuna geçmesini sağlar.

Şanzıman Neden Arızalanır?

Şanzıman arızaları sıklıkla görülür. Bu arızaların genellikle nedeni doğru vites değişimi yapamamaktır. Vitesi tam olarak değiştirmeyip yarım bırakmak şanzımanın kısa sürede arızalanmasına neden olur. Günümüzde bu konuyu çok iyi optimize eden otomatik vitesli araçlar üretiliyor olsa da şanzıman arızaları ve sekromeç kaynaklı şanzıman arızaları çoğunlukla otomatik vites yapısında görülüyor.

Şanzıman Değişim Fiyatları

Şanzımanda arıza varsa bu arıza şanzıman kutusuna bağlı balata dişlileri ile ilgiliyse bunları düzelterek sorun çözülebilir. Ancak aşınma ve yıpranma yüksek düzeyde ise şanzıman kutusunu tamamen değiştirmek gerekir. Şanzıman değişimi, genellikle sekromeç tamirinden daha pahalıdır. Ayrıca otomatik vitesli şanzımanlar, düz vitesli şanzımanlara göre biraz daha pahalıdır.

Şanzımanın Ömrünü Uzatacak İpuçları

  • Şanzıman, yağ ve filtre bakımlarını düzenli olarak yaptırın.
  • Yokuş yukarı araç park eerken önce el frenini çekin.
  • Vitesleri yarım yamalak değiştirmeyin.

Şanzıman Hakkında Detaylı Bilgi İçin!

Şanzıman nedir ve ne işe yarar sorularına detaylı yanıt bulmak üzere arabam.com Otomobil Terimleri Sözlüğünde yer alan Şanzıman sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

‘Şanzıman nedir, ne zaman değişir ve şanzıman arızası nasıl anlaşılır’ sorularına yanıt bulmak üzere hazırladığımız videoyu da izleyebilirsiniz. Usta videoları başlığı altında Youtube kanalımızda yayınlanan video için aşağıdaki görsele tıklamanız yeterli.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here