tesla model s

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) konusundaki soruşturmada bugün bir ön rapor yayınladı. Bu raporda 2019 Tesla Model S kazasındaki bazı durumlar geçiyordu. Teksas’da olan bu kaza akıllara birçok soruyu beraberinde getirmektedir.

Olayla ilgili olarak birincisi, aracın sahibi ön yolcu koltuğunda diğer yolcular ile birlikte sürücü koltuğuna oturmuştu. Bu, enkaz halindeki arabada bir kişinin ön yolcu koltuğunda ve diğerinin arka koltukta olduğu zamanındaki raporlarla çelişmekte. Direksiyonun arkasında biri mutlaka olması zorunda. İkincisi ise  Model S, Tesla’nın Otopilot sürücü destek teknolojisine sahip olmasına rağmen, o konumda etkinleştirilemediği için çarpışma anında etkin olamazdı. Bu, Otopilot’un kazada operasyonda olamayacağı konusunda ısrar eden Tesla CEO’su Elon Musk’ı doğruluyor gibi görünüyor.

elon musk

Bu kaza, Tesla Model S P100D EV ile 69 yaşındaki bir yolcuyu gezmeye götüren 59 yaşındaki bir adamla ilgiliydi. Araçla seyir halinde bir çıkmaz yolda başladılar ve Teksas, Spring’in bir yerleşim bölgesinde iki şeritli beton bir yola doğru ilerlediler. NTSB raporu, bunu “bir batıya ve bir doğuya giden şerit ve her iki tarafında monte edilebilir beton bordürler bulunan iki şeritli beton bir yol” olarak tanımlıyor. Şerit işaretlerinin bulunmadığını ve yerde güneye doğru bir kavisle düz olduğunu söyledi. Bu yer ise Tesla Model S’in kaza yaptığı yer olarak belirlenmiştir. Alınan bilgiye göre ise hız sınırının saatte 30 mil olduğunu söylenmektedir.

Tesla sahibinin mobil güvenlik kamerası, sürücü koltuğunda arabaya bindiğini, refakatçisi ise ön yolcu koltuğuna oturduğunu gösterdi. NTSB, kaldırımın üzerinden çıkmadan önce “yaklaşık 550 fit” yol aldı, dedi. Sonra bir drenaj menfezine, yükseltilmiş bir rögar deliğine ve sonunda alev alarak bir ağaca çarptığını belirtti.

tesla model s

Tesla CEO’su Elon Musk, Otopilot’un kazanın meydana geldiği yolda çalışamayacağını çünkü hiçbir çizgi işaretinin olmaması konusunda ısrar etti. Rapor, Otopilot’un çalışması için diğer iki sürücü yardım özelliğinin bunlar; Trafik Duyarlı Hız Sabitleyici ve Otomatik Yönlendiricinin her ikisinin de devreye girmesi gerektiğini belirterek bunu doğruluyor gibi görünüyor. Benzer bir Tesla kullanılarak yapılan bir denemede, uzman kişiler tarafından tekrar araç kullanıldığında otopilotun yolun o kısmında kullanılamayacağını, yani Otopilot sisteminin işe yaramayacağı anlamına geldiğini buldu.

2. El Satılık Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here