Toyota’nın Yarı İletken Çip Stoğu Rakiplerini Kıskandırıyor. Şimdiye kadar hepimiz, otomobil üreticilerini rahatsız etmeye devam eden küresel yarı iletken çip kıtlığının farkındayız. Bu çipler yalnızca akıllı telefonlarımız ve dizüstü bilgisayarlarımız için kullanılmıyor. Aynı zamanda yeni araçların Bluetooth bağlantıları, yerleşik bilgi-eğlence sistemleri ve sürücü destek özellikleri için de hayati önem taşıyor.

Toyota'nın Yarı İletken Çip Stoğu

Tedarik zinciri tamamen eski haline dönene kadar üretim birkaç tesiste geçici olarak durduruldu. Bu arada, otomobil üreticileri para kaybediyor, ancak bir istisna var. Toyota birkaç hafta önce çip eksikliğinden dolayı araç üretiminin herhangi bir kesintiye uğramayacağını açıklayarak yatırımcıları ve rakiplerini şaşırtmıştı. Bunun nedeni, Toyota’nın Yarı İletken Çip Stoğu sahibi olmasıdır.

Toyota'nın Yarı İletken Çip Stoğu

Toyotanın Parlak Stratejisi Karşılığını Buluyor

Reuters, bazı Toyota mühendisleri de dahil olmak üzere birkaç kaynaktan Japon otomobil üreticisinin mükemmel durumda olmasının nedenini öğrendi. Tam olarak 10 yıl önce Japonya, ölümcül bir tsunaminin ardından Fukushima nükleer santralinde nükleer erime felaketine maruz kaldı. Felaket, Toyota’nın tedarik zincirlerini ciddi şekilde sekteye uğrattı. Daha sonra yoluna devam etmek için altı ay gerekti. Bu trajediden dersler çıkarıldı. Bunlardan biri, yarı iletkenler için teslim süresinin çok uzun olduğunun fark edilmesiydi. Toyota, bu tedarik zinciri zayıflığını fark etti ve daha sonra tedarikçilerin iki ila altı aylık yongaları stoklamalarını gerektiren iş sürekliliği planını yayınladı. Toyota’nın Yarı İletken Çip Stoğu toyota’da özeldi ve taşınabilir elektronikler de dahil olmak üzere diğer üreticilere satılamazdı.

Toyota'nın Yarı İletken Çip Stoğu

Koronavirüs salgını patlak verdiğinde ve milyonlar evde karantinada kaldığında, kişisel elektronik tüketimi arttı ve çip tedarikçileri, daha yüksek karlar nedeniyle Apple ve Samsung gibi ürünleri tedarik etmeyi tercih etti. Toyota dışındaki otomobil üreticileri çaresiz durumda kaldı.

Şimdi Toyota, bu ay sona erecek mali yıl için araç üretimini artırıyor. Ayrıca, tam yıllık kazanç tahminini yüzde 54 oranında artırdı. Otomobil üreticisi, 1997’de orijinal Toyota Prius’un piyasaya sürülmesinden önce bile yarı iletkenler hakkında erken aksiyon almıştı. Bu öngörüsü Tsunami felaketi ile pekişti şimdi mükemmel bir duruma geldi.

Bir Toyota mühendisi şöyle demiştir, “Yarı iletkenlerde sorunlara neden olan şeylerden, sürecin işlemesini sağlamak için kullandığınız gazlar ve kimyasallar gibi üretim süreçleriyle alakalı ilginç ayrıntılara kadar, kullanılan teknolojiyi, içeriden ve dışarıdan anlıyoruz” . Eğer bu teknolojileri satın alıyorsanız, bu basitçe kazanamayacağınız farklı bir bilgi düzeyidir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here