Yeni BMW Garmisch: Yeniden Doğdu!

0
1003
BMW Garmisch

1970 yılında Marcello Gandini tarafından tasarlanan ve geçmişte büyük ilgi gören BMW Garmisch geçtiğimiz yıl üretilen yeni versiyonu ile Marcello Gandini’ye göz kırptı.

1970 yılında Cenevre fuarında tanıtımı yapıldıktan sonra zamanla hafızalardan silinen bir model olan BMW Garmisch BMW Group tarafından tekrar üretilerek eski tasarımcısına saygı gösterip markanın tarihi açısından heyecan uyandıran bir sürecin içine de girmiş oldu.

Marcello Gandini Kimdir? 

BMW Garmisch

Geçmiş yılların en gözde araba tasarımcılarından biri olan Marcello Gandini, Lancia Stratos Zero, Alfa Romeo Carabo gibi keskin köşeli konsept otomobillerin tasarımını yaptı. O dönem için radikal tasarım çizgilerini ilk olarak üzerinde uyguladığı Lamborghini Miura’yı ikon haline getirdi. Ayrıca günümüzde etkileyici BMW 5 tasarımlarının da temel çizgilerini o yıllarda atmış olması bu adamı önemli kılıyor. Geçtiğimiz yıl ise kendi eseri olan BMW Garmisch’in yeniden doğmasında etkin bir rol oynadı. Çünkü bu aracın geçmişten kalan izleri yok denecek kadar azdı ve çizgilerinin izlerini hala aklının bir köşesinde taze tutmayı başaran bir tasarım ustasından yardım almamak olmazdı. BMW group da öyle yaptı.

Almanya ve İtalya`nın Tasarım Ortaklığı

BMW Garmisch

Almanlar ve İtalyanlar tasarım anlamında birbirleri ile sürekli olarak kontak halinde olmuşlardır. Bmw’nin ürettiği BMW 328 Mille Miglia, BMW M1 gibi modeller İtalyan tasarım izlerini en net taşıyan modeller olarak bilinirler. 1970 yılında üretilen BMW Garmisch’de 1912 yılında İtalyada, Bertone adında kurulan tasarım şirketinde üretildi. Bu şirketin bünyesinde bulunmuş en önemli tasarım ustası da Marcello Gandinidir.

BMW Garmisch ilk olarak Bertone tasarım şirketi kurucusu Nuccio Bertone tarafından BMW ile ilişki sağlamlaştırma adına somut bir adım atılma planı çerçevesinde gelişen bir konsept otomobil olmuştur.

Bu alanda BMW’ye yakışır bir araba tasarlamak isteyen bertone şirketi dinamik ve aynı zamanda modern çizgiler barındıran bir Coupe tasarlamak istediklerini dile getirdi ve Sonrasında dümeni somut adımın devamı adına Marcello Gandini’ye devretti.

Yeni Konsept Yapım Aşaması Nasıl Gerçekleşti?

BMW Garmisch

Yeni konseptin üretim aşamasının başlangıcında içinde bulundukları durumu özetleyen BMW tasarım ofisi kıdemli başkan yardımcısı Adrian van Hooydonk şu sözleri sarf etti;

“Marcelo Gandini tasarımcılık hayatı boyunca küçük şeylerden büyük tasarım harikaları çıkararak tasarımcılık hayatımda bana her zaman ilham kaynağı olmuştur. BMW Garmisch 2019 yılı itibariyle hayata sürüyor olmamız ona olan saygımızdan ve geçmişin izlerini hatırlatmaktan geliyor. Ancak bunun yanında Bertone tasarım şirketinin otomobil tasarımı algısı üzerindeki baskın çizgilerinin etkisini göstermek de istiyoruz”

Yeni konsept için kolları sıvayan Bertone tasarım ekibi üretim konusunda referans alabilecekleri kaynağın sadece siyah beyaz birkaç fotoğraftan oluşması nedeniyle Marcello Gandini’den yardım alarak BMW 2002 şasisinin üzerinde yapılandırdıkları yeni konseptin üretimine başladılar. Üretim aşamasında aracın bazı parçaları yeni nesil 3D yazıcılar tarafından inşa edildi. Geri kalanı ise Torinodaki karoser ustaları tarafından üretildi.

BMW Garmisch italyanların tasarım konusunda sade ve şık görünümü simgeleyen Italdesign ve Pininfarina gibi stillerin izlerini taşıyor. Bu stil günümüzde hala çoğu otomobil firmaları için referans olarak kullanılıyor. BMW Garmisch bu alanda değiştirdiği otomobil tasarımı algısı ile de kafalarda yer edinmiştir.

Araştırma süreci ve otomobilin üretilme konusunda geçtiği çoğu aşama da yer alan Marcello Gandini ilk konsept araçla son konsept aracın arasında farkın neredeyse sıfır olduğu konusunda açıklamalar yaptı.

Yeni Konseptin Dış Görünüşü

BMW Garmisch

Otomobili incelediğimizde tam anlamıyla sadeliğin şekil bulmuş hali olduğunu söyleyebiliriz. Aracın görsel bütünlüğüne baktığımız zaman ayırt edici karakteristik çizgilerin ve tasarım özelliklerinin olduğunu görüyoruz.

BMW Garmisch ‘de günümüz de geçmişin izine rastladığımız ancak çoğumuzun gelecekten geldiğini düşünmemizi sağlayan bir otomobil olmasına yol açan BMW M3 böbrek mazgallarının ilk versiyonlarına rastlıyoruz.

Kısık ve dar dikdörtgen fara sahip, geniş cam yüzeyi ile ferahlık sunan BMW Garmisch arka camda ise bal peteğine benzer panjur ile tam anlamıyla sıra dışı bir tasarım örneği sunuyor.

Jantlarda ise uzaktan bakıldığı zaman fark edilmeyen ancak yakına gelindiğinde ince ve kesik çizgiler barındıran bir tasarıma sahip. Aykırı tasarımların adamı olan Marcello Gandini bu şık otomobil konseptiyle geçmişte olduğu gibi günümüzde de dikkatleri üzerine çekiyor.

Otomobil BMW group tarafından sadece birkaç ayda üretilmiştir. Ancak buna rağmen iç tasarım konusunda detaylı bir görünüm için oldukça çaba sarf etmişler. Kendi tasarım karakterini ortaya koymak isteyen ekip özellikle radyonun konumunu normal otomobillerin dışında bir yere konumlandırmış. Radyo ön panel üzerinde dik bir şekilde duruyor.  Ayrıca sağ tarafta oturan yolcu için düşünülmüş olan katlanır ayna detayıyla işlevsel iç tasarım konusunda etkileyici bir performans sunuyorlar.

Garmisch İsmi Bir Alman Kayak Köyünden Alındı

Garmisch ismi o dönemler popüler bir spor olan ve 1936 yılında yapılmış kış olimpiyatlarının ev sahipliğini üstlenen alman köyünün ismini alarak insanlar tarafından dikkat çekmiştir.

 

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here