Yeni ve 2.El Araba Nasıl Satın Alınır?

1
10233

Öyle ya da böyle, ister istemez otomobiller hepimizin hayatına dokunuyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Yeni ve 2.el araba satın alma rehberi.

Yeni ve 2.El Araba Nasıl Satın Alınır?

 Bir kısmımız için tamamen ihtiyaç olan otomobiller, bazıları için de keyif veren bir vasıta oluyor. Belki de sizin de yıllardır hayalini kurduğunuz şey, bir otomobil sahibi olmak. Peki, gerçekten nereden başlamalı? Öncelikle otomobil satın alma fikri aklınızda şimşek çaktırdıysa, kendi kriterlerinizi belirlemeniz büyük önem taşıyor. Sonuçta binlerce ikinci el ve sıfır kilometre otomobil seçeneği bulunuyor ve hepsi de belirli özellikler sunuyor. Belirleyeceğiniz ilk nokta şu; otomobili hangi amaçlarla kullanacaksınız? Çekirdek bir aile için eğer genellikle şehir içinde yolculuk yapılıyorsa ve şehir dışına yılda birkaç kez çıkılıyorsa küçük sınıf bir MPV yeterli olabilir. Yıl içinde otomobil çok fazla kullanılmıyorsa ve genelde toplu taşıma ya da servis gibi araçlar kullanılıyorsa, dizel motor seçeneğine bağlı kalmak gereksiz hale dönüşebilir. Daha çok İstanbul gibi sıkça trafik sıkışıklığı sorunuyla yüz yüze geldiğiniz bir şehirde yaşıyorsanız, otomatik vitesli bir araç almak sizin için daha akıllıca olacaktır. Ya da, otomobilin size keyif vermesini istiyorsanız sportif otomobillere yönelmeniz gerekebilir. Bunlar gibi onlarca parametreyi kendi istekleriniz doğrultusunda eleyerek belirli kriterler oluşturmalısınız.
2.El araba
En azından alacağınız otomobilin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğine karar verebildiyseniz, sıra geldi fiyat kriterine. Eğer birikmiş bir paranız varsa ve almak istediğiniz otomobilin bedelini karşılıyorsa elbette bankalarla vakit harcamanıza gerek yok. Fakat almayı düşündüğünüz otomobillerin fiyatını karşılamıyorsa, yıllık maliyet oranı en düşük olan kredi seçeneğine başvurmanız gerekebilir.
Bir şekilde para olayı çözüldüyse, ikinci el mi, yoksa sıfır km otomobil mi almanız gerektiği konusunda karar verme aşamasına geçebilirsiniz.
Kabul; sıfır kilometre otomobil aldığınız takdirde belirli bir süre garantiye sahip olacaksınız, fakat ikinci el alternatifleri her zaman daha uygun fiyatlara bulacağınız bir gerçek. Günümüzde en ucuz sıfır km otomobillerden bile yüksek bedeller isteniyor olmasını düşündüğümüzde, istediğiniz özelliklere sahip bir otomobil sahibi olmak için küçük bir servet ödemeniz gerekebilir. Eğer, ne olursa olsun sıfır kilometre bir otomobil almak istiyorsanız, seçenekleri ilk önce internetten, kağıt üzerinde karşılaştırdıktan sonra canlı canlı bayide görmekte fayda var. Mümkünse aday otomobilleri tek tek kullanarak az çok fikir edinin. Sıfır kilometre küçük sınıf otomobil fiyatına kompakt, hatta orta sınıf bir ikinci el otomobil alabileceğinizi de ihtiyaçlarınız doğrultusunda göz ardı etmemek gerekir.

2.El Araba Nasıl Alınır?

Alacağınız ikinci el aracı öncelikle internette arabam.com web sitesinde arayabilirsiniz. Ayrıca gazetelerin seri ilan sayfaları ve açık oto pazarları da size yararlı olacaktır. İkinci el otomobiller için en dikkat edilmesi gereken konu, yapılan kilometrenin doğruluğu, kaza durumu ve bakım geçmişidir. Birçok otomobilin kilometresi, bazı yöntemlerle düşürülebilmektedir. Bu yüzden mümkünse OBD cihazına sahip bir serviste otomobili bilgisayara bağlatılarak genel mekanik durum ve gerçek kilometresi hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Tüvtürk muayene kayırlarındaki kilometre durumunu da incelemek faydalı olacaktır. Yüksek kilometre yapmış bir otomobil, ne olursa olsun kendini ele verir. Yıpranmış direksiyon simidi ve vites topuzu, yırtılmış ya da fazlasıyla yumuşamış koltuklar otomobilde çok fazla seyahat edildiğinin göstergesidir. Desenleri silinmiş pedallar da aynı şekilde geçmişin izlerini gösterir.
Dış ve iç kapı kolları, cam kumandaları üzerindeki çiziklerin çokluğu da bolca tırnak izini ve fazla kullanımı gösterir. Kaputu sabitleyen çubuğun oturduğu noktadaki çizikler de bolca kaputun açıldığını ve arıza bolluğunu belli eder.
2.El araba
Bakımların zamanında yapılmaması, otomobillerin en çok motor, şanzıman ve yürüyen aksamına zarar verir. Ayrıca triger seti zamanında değiştirilmemiş motorlar her an büyük masraflar çıkarabilirler. Akslardan gelen sesler, amortisörlerin gereğinden fazla salınım yaratması, ön ve arka takımların değiştirilmesi gerektiğinin göstergesidir. Manuel vitesli otomobillerde düşük performans, yüksek debriyaj kavrama noktası ve sert debriyaj pedalı, yokuşlarda geriye kaçırma gibi durumlar, baskı balata setinin bittiğini gösterebilir. Fren disk ve balatalarından ses gelmesi ve gereğinden uzun durma mesafeleri de fren sistemindeki parçaların ömrünün bittiğini bize hissettirecektir.
Ufak sorunlar büyük kazalar için ipucu verebilir
Otomobili kontrol ettirmek için götürdüğünüz serviste mutlaka işin erbabı bir ustaya kaportayı ve boya durumunu da kontrol ettirin. Boya ölçüm cihazıyla boyanın kalınlığından, orijinal olmayan boya ve astar, macunlama işlemlerini tespit edebilirsiniz. Belirli noktalardaki çürümeler, kötü yapılmış tadilatların ve geçmişteki büyük kazaların habercisi olabilir. Şasilerdeki eğrilikler, kapıların iyi kapanmaması, gıcırdama sesleri, parçaların yerine tam oturmaması da büyük kazalar hakkında bilgi verebilir.

Küçük gibi görünse de otomobillerin kozmetik parçaları eksikse ya da çalışmıyorsa pahalıya mal olabilir. Örneğin bazı otomobillerin cam ve klima kumandaları, gösterge tabloları, vites topuzları, gibi parçaları gerçekten pahalı olabiliyor. Kararmış, lekelenmiş tavan kaplaması da otomobilde çokça sigara içildiğini gösterir. Kokpit üzerindeki ufak çatlaklar ileride büyüyerek büyük bir masraf açabilir. Ayrıca direksiyon göbeği ya da torpido üzerindeki hava yastığı kapaklarındaki aşınmalar, çatlaklar ya da bombeler, geçmişte hava yastıklarının açıldığının habercisi olabilir. Kapı ve sunroof fitillerinin eskimiş olması da içeri su alma problemini ortaya çıkartır ve önemli paslanmalara neden olur. Lastik dişlerinin gözle görülecek kadar aşınmış olması ya da dişleri iyi görünmesine rağmen yanakta çatlaklar olması da size ileride dört adet yeni lastiğe mal olur. Yeni ve 2.El Araba ilanlarına arabam.com’da ulaşabilirsiniz.

2.El araba
Tramer üzerinden yaptığınız sorgulamalarla artık otomobillerin birçok geçmiş hasar kaydına ve km durumuna ulaşılabiliyor. Eğer mekanik ve kaporta konusunda bilgi dağarcığınız kısıtlıysa da işi uzmanlarına bırakın ve gerekirse küçük bir ekspertiz ücreti vererek almayı düşündüğünüz otomobili detaylı olarak incelemeye alın. Otomobilin geçmiş vergi ve banka borçlarını da araştırın ve fenni muayenesi yapılmamış hiçbir otomobil için el sıkışmayın.

1 YORUM

  1. Yazı güzel ve faydalı olmuş ancak bence 0 km araç alırken yaşanabilecek sorunlara daha fazla değinmelisiniz. Yazının bütününü okuyunca 2. elden uzak durun gibi bir anlam çıkabiliyor. Oysa ki 0 km araç alırken de taşıma sırasında hasar görmüş ve sonra tamirattan geçerek satılan bir araca denk gelebilirsiniz. Yani 0 km aldığınız araç boyalı çıkabilir ve sonrasında satmak istediğinizde sürpriz yaşayabilirsiniz. 0 km araçlarda garanti olduğunu belirtmişsiniz ancak bazı markaların periyodik bakımları çok pahalı olabiliyor. Ayrıca bazı markalar da 0 km araç için aylarca bekletebiliyor. Bunlar da karar vermede etkili olabilecek ölçütler.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here